Eet jij graag iets knapperigs in je yoghurt of kwark? Veel mensen kiezen dan voor (krokante) muesli. Hartstikke lekker, natuurlijk, maar de soorten die je in de supermarkt koopt zijn helaas allesbehalve gezond. Wat doe je dan wanneer je minder suiker probeert te gaan eten?
Gelukkig betekent dat niet dat je vanaf nu kale yoghurt moet eten. Zelf gezonde granola maken is namelijk al een tijdje een flinke hype, en met goede redenen! Zelfgemaakte granola is een stuk gezonder, en minstens zo lekker. In deze blog vind je tips, nuttige informatie, én natuurlijk een eenvoudig granola recept!
Waarom zelf granola maken?
Allereerst is natuurlijk de vraag: waarom zou je al die moeite doen in plaats van gewoon een pak krokante muesli te kopen? Het antwoord is simpel. Muesli uit de supermarkt bestaat vooral uit wit tarwemeel, veel suiker en ongezonde vetten. Hoe veel fruit en volkoren granen er ook op de verpakking staan, je krijgt er vooral veel rommel mee binnen.
Ook de ‘gezonde’ granola die je tegenwoordig in de schappen vindt, is niet echt een goede optie. Er zitten wat meer noten en zaden in, maar die worden nog steeds met een zoete laag suiker overgoten. De beste manier om dat te voorkomen, is dus echt om zelf granola te maken! Zo controleer je precies wat er wel en niet in gaat.
Granola gezond
En kies je daarbij voor gezonde ingrediënten, dan is granola wel degelijk een gezonde optie. Zo bevatten de havervlokken die je als basis gebruikt veel vezels en gezonde koolhydraten. Ook zijn ze een goede bron van ijzer, magnesium en verschillende B-vitamines.
Verder kun je noten en zaden toevoegen voor extra eiwitten en gezonde vetten. Gedroogd fruit is ook een uitstekende smaakmaker, die wederom rijk is aan vitamines en mineralen. Wel is het verstandig om niet ál te veel te gebruiken, want gedroogde vruchten bevatten relatief wat meer suiker dan vers fruit.
Suiker en vet in granola
De basisingrediënten van granola zijn dus uitstekend geschikt voor een gezonde bak yoghurt. Er zit echter wel een klein addertje onder het gras! Veel recepten gebruiken hiernaast namelijk nog flinke hoeveelheden kokosolie en honing om de gezonde granola op smaak te brengen. En dat is dan weer net iets minder gezond.
Honing bestaat nog steeds uit 85% glucose en fructose, en kokosolie zit relatief vol verzadigde vetten. Dat betekent niet dat je er niets van mag eten, maar onbeperkt gebruik maakt je granola er niet gezonder op! Begin dus liefst met kleine hoeveelheden en proef dan zelf of je echt meer nodig hebt.
Recept voor gezonde granola
Al met al heeft granola echter genoeg voordelen om gezond te heten. Tijd voor een recept, dus! Je kunt natuurlijk voluit variëren met onderstaande ingrediënten, bijvoorbeeld door andere noten of ander fruit te gebruiken. De basis is als volgt:
Ingrediënten
- 150 gram havervlokken
- 50 gram pompoenpitten
- 50 gram zonnebloempitten
- 100 gram gemengde noten (walnoten, cashew, amandelen, hazelnoten)
- 50 gram gedroogde abrikozen
- 1 el koekkruiden/speculaaskruiden
- 2 el kokosolie
- 2 el agavesiroop
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 175 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Hak de gemengde noten fijn. Meng met de havervlokken, pompoenpitten, zonnebloempitten, koekkruiden, agavesiroop en gesmolten kokosolie en roer goed door. Verdeel het mengsel over het bakpapier en bak ca. 10 – 15 minuten.
Snijd intussen de abrikozen in kleine stukjes. Haal de granola uit de oven, voeg de stukjes abrikoos toe en schep het geheel om. Bak nog even 5 minuten goudbruin. Voor het meest krokante resultaat laat je de granola goed afkoelen voor je hem proeft!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
E. den Haan zegt:
Ik maak de granola ook zelf.
Ik gooi er verse blauwe bessen bij, en gebruik ipv yoghurt
plantaardige Alpro Nature yoghurt bij.
Ook héérlijk!
Jose zegt:
Zie er erg lekker uit
Mary Kuipers zegt:
Ik gebruik 2 geprakte Bananen ipv kokosolie en/of agavesiroop. Erg lekker
Bart Mommerency zegt:
Mary, een beetje laat na datum. Maar die bananen puree meng je onder je havermout vòòr je gaat bakken? Grtz