Het is één van de meest gestelde vragen die we in onze inbox krijgen: “Wat moet je eten om af te vallen?” Een belangrijke vraag, maar niet eentje die in een kort mailtje te beantwoorden valt! Over de juiste voeding om af te vallen bestaan namelijk ontzettend veel misverstanden.
Daarom wijden we vandaag een hele blog aan deze kwestie. Zijn calorieën nou wel of niet van belang? Hoe zit het met zondebokken als vetten en koolhydraten? En in hoeverre zijn speciale maaltijdvervangers geschikt om af te vallen?
Eten en afvallen
Waarom is je voeding nu zo belangrijk als je wat gewicht kwijt wilt? Simpel gezegd: afvallen is voor zo’n 80% afhankelijk van je eetpatroon. Tuurlijk, beweging speelt ook een rol. Maar als je minder eet, hoef je er ook minder af te sporten. En tegen een ongezond eetpatroon valt niet op te trainen.
Merk je dat je wat te zwaar geworden bent? Dan is je voeding dus het terrein waar de meeste en snelste winst te behalen valt. “Wat moet je eten om af te vallen” is om die reden inderdaad de eerste vraag die je jezelf moet stellen.
Wat moet je eten om af te vallen?
Het vervelende is: er worden op diezelfde vraag heel wat onzinnige antwoorden gegeven. Je zou op je maaltijdfrequentie moeten gaan letten, of niet meer na acht uur ’s avonds mogen eten. Het zou allemaal aan de koolhydraten liggen. Of je moet per se aan de light producten om af te kunnen vallen.
Dat soort kwesties zijn echter allemaal bijzaken. In de kern is afvallen een kwestie van minder calorieën eten dan je verbrandt. Alleen op die manier dwing je je lichaam namelijk om je vetreserves in te zetten als alternatieve energiebron.
Al die andere adviezen zijn hoogstens manieren om je calorie-inname te minderen. Om te controleren of het ook goede adviezen zijn, moeten we dus kijken of ze daar inderdaad in slagen. We nemen hieronder een paar van de meest gehoorde tips onder de loep!
Vaker eten om af te vallen?
Een populair advies: eet in plaats van drie grote maaltijden liever zes kleine maaltijden. Dat zou je stofwisseling versnellen en er daardoor voor zorgen dat je meer calorieën verbrandt. Of dat ook klopt? Dat valt weer tegen: het effect op je metabolisme is namelijk miniem…
Toch hebben sommige mensen baat bij een groter aantal kleinere maaltijden. Niet omdat ze er meer van gaan verbranden, maar omdat ze er minder calorieën door eten. Wanneer je vaker eet, ga je namelijk vaak minder snacken tussendoor. Heb je daar veel last van, dan kan een aanpassing van je eetschema dus helpen!
Tip: download hier ons gratis weekschema met simpele en gebalanceerde maaltijden.
Vetten of koolhydraten schrappen?
Dan: hoe zit het met de tips die hele macronutriënten uit je dieet schrappen? Een decennium terug waren vetten vaak nog de pineut. Die zijn namelijk relatief calorierijk, en zouden je daarom dikker maken. Tegenwoordig moeten de koolhydraten vaak juist plaatsmaken. Die zouden namelijk verantwoordelijk zijn voor de vetopslag in je lichaam.
Beide opvattingen zijn echter veel, veel te simplistisch. Zowel vetten als koolhydraten zijn noodzakelijk om goed te functioneren. Ook zonder vetten kun je nog te veel calorieën eten, en ook zonder koolhydraten kun je gewoon vet opslaan. Hele categorieën schrappen is dus niet de oplossing.
Wel is het overigens zo dat veel mensen te veel koolhydraten eten. Als je tweemaal daags brood eet, en ’s avonds een flink bord pasta of rijst, raakt de boel toch snel uit balans. In dat geval is koolhydraten minderen wel een goede manier om calorieën terug te brengen. Niet omdat de koolhydraten zelf slecht zijn, maar omdat overdaad nooit goed is.
Light producten en dieetmaaltijden?
Er bestaat ook nog een heel assortiment aan producten die speciaal gemaakt zijn om af te vallen. Denk aan allerhande light-varianten, maar ook speciale maaltijdvervangers en -shakes. Met die laatste zou je vanzelf afvallen als je ze in plaats van maaltijden gebruikt.
Maar werkt het ook? In principe bevatten dit soort producten inderdaad minder calorieën, dus dat is mooi. Het nadeel is echter dat ze ook sterk bewerkt zijn. Maar al te vaak zorgt dat ervoor dat je ook meer trek krijgt, en dus alsnog snackend eindigt. In dat geval hebben ze niet veel resultaat.
Daarnaast hebben dit soort producten een ander enorm nadeel: ze zijn erg gericht op tijdelijk gebruik. Je eet ze tot je op je streefgewicht bent, en dan ga je weer ‘normaal’ eten. Behalve dat je van normaal eten oorspronkelijk te zwaar geworden bent! Zo eindig je snel met een jojo-effect…
Gezond eten om af te vallen
Om dat te voorkomen, is de verstandigste aanpak toch echt: leer jezelf een duurzaam en gezond eetpatroon aan. Geen gekke vervangers of hele missende categorieën, maar een gebalanceerd en gevarieerd eetschema waarmee je de rest van je leven kunt doen.
Wat blijkt namelijk? Als je gezonder gaat eten, val je daarmee vaak ook automatisch al af! Aan zelf bereid, onbewerkt voedsel is namelijk een stuk minder rommel toegevoegd. Het verzadigt daarom beter en levert minder calorieën. Samen zorgt dat er snel voor dat je ook inderdaad minder calorieën binnenkrijgt.
Voeding om af te vallen
Wat is dan het juiste eten om af te vallen? Ruwweg moet je voedingspatroon de volgende categorieën bevatten:
1. Groente en fruit
Met name groente is rijk aan vitamines en mineralen, levert veel vullende vezels, en nauwelijks calorieën. Daar kun je dus altijd meer van eten. Die 250 gram per dag is een minimum! Te veel fruit is onverstandig als je af wilt vallen, maar 2-3 stuks per dag zijn aangetoond goed voor je gewicht.
2. Langzame koolhydraten
Over koolhydraten is veel gezegd en geschreven. Kortweg komt het erop neer dat je vooral de koolhydraten mét vezels wilt eten: die vullen namelijk een stuk beter. Volkoren producten, dus! Volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, aardappels en havermout zijn allemaal prima keuzes.
3. Magere eiwitten
Eiwitten hebben veel functies als je af wilt vallen. Ze stimuleren bijvoorbeeld je spieropbouw en zorgen voor een verzadigd gevoel. Wel kun je het beste vooral voor magere eiwitten kiezen, want dierlijke vetten zijn in grote hoeveelheden niet gezond. Denk aan wit vlees, zuivel, eieren, peulvruchten en soja.
4. Gezonde vetten
Ten slotte de gezonde vetten. Ze mogen wel energierijk zijn, maar in beperkte hoeveelheden heb je ze hard nodig! Je haalt ze bijvoorbeeld uit vette vis, noten en olijfolie. Let op, van verzadigde vetten in bijvoorbeeld vlees en kaas heb je weer niet zo veel nodig. Te veel is daar namelijk ongezonder.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Luc zegt:
Mensen schema werkt echt ben er bijna 1 maand mee bezig en mag al 3 kg van de teller doen me happy
Jan zegt:
In principe beknopt "the essentials" ....
Meteen even posten op Social Media!!
Een leuk weekend gewenst - JanC.Lisdat