Kokos, je leest en hoort er steeds meer over. En de kans is ook groot dat jij iets van kokos in je keukenkastje hebt staan. Wat is kokos nu eigenlijk en is kokos gezond? Is het goed voor je gezondheid om hiermee te koken? Wij gaan dieper in op de voor- en nadelen van kokos.
Wat is kokos eigenlijk?
Kokos wordt gewonnen uit de kokosnoot, dat komt je vast niet onbekend voor. Deze vruchten groeien alleen in tropische gebieden. Vandaar dat we dit altijd meteen associëren met zon, zee, strand en wuivende palmen.
In reclamespotjes zie je regelmatig iemand met een cocktail die wordt geserveerd in een kokosnoot. Hoewel een kokosnoot de naam van een noot heeft, is het eigenlijk een steenvrucht, zoals ook een peer een steenvrucht is. Het vruchtvlees is een beetje vezelig.
Wanneer worden kokosnoten geoogst?
Kokosnoten worden altijd heel vroeg geplukt, nog voordat ze rijp zijn, omdat kokosnoten op dat moment nog meer kokoswater bevatten. Op dat moment heeft de schil een groene kleur.
Deze kleur verandert naar bruin doordat de vrucht gedroogd wordt. Het vruchtvlees verandert dan van roze naar wit. Valt de kokosnoot zelf van de boom, dan is deze uiteraard helemaal rijp. Dit proces zie je ook bij ander fruit, zoals bij appels.
De verschillende producten van kokos
Van kokos worden veel verschillende producten gemaakt. Je kunt hierbij denken aan kokosmelk, maar ook aan kokosolie. De bekendste producten zijn:
- Kokosolie
- Kokosmelk
- Kokosboter
- Kokosvlees
- Kokoswater
- Kokosrasp
Natuurlijk zijn er ook vele producten te benoemen waarbij het kokosvlees al is verwerkt tot bijvoorbeeld broodbeleg, zoals kokosbrood.
Is kokos gezond?
Tegenwoordig zijn we veel meer dan vroeger bezig met een gezonde levensstijl. We kiezen bewuster en checken vaker het voedingslabel. Bij vrijwel elk product zijn zowel voor- als nadelen te noemen voor de gezondheid en dat geldt ook voor kokos.
Dit maakt kokos gezond
Kokos wordt genoemd als een van de superfoods. Andere superfoods zijn bijvoorbeeld kaneel, groene thee en cacao. In de Ayurvedische geneeskunst wordt kokos al vele eeuwen geroemd om de helende werking op het gebied van therapeutische en cosmetische problemen.
Hier een flink aantal voordelen die kokos gezond maken:
- Kokos zou een stimulerende werking hebben op de spijsvertering.
- Het zou een goed zijn voor het immuunsysteem vanwege de antibacteriële en antivirale werking.
- Het zorgt voor een betere opname van suikers in het bloed en zou daardoor een positief effect kunnen hebben op verschijnselen van diabetes, zoals hypoglykemie.
- Kokos zou een ontstekingsremmende werking hebben.
- Door het eten van kokos zou je andere voedingsstoffen beter opnemen. Denk hierbij aan calcium en ijzer. Ook essentiële vetzuren, zoals het bekende omega-3 zouden beter worden opgenomen.
- Kokos werkt ondersteunend voor de hormonen.
- Het lichaam zou beter worden ontgift, doordat de schildklier sneller zou werken.
- Kokos zou eveneens goed zijn voor de huid. Het natuurlijke vetgehalte zou bijvoorbeeld herstellen en er worden regelmatig kokosproducten ingezet tegen huidproblemen als psoriasis en eczeem.
- Het cholesterolgehalte zou beter op peil blijven door het gebruik van kokos.
De nadelen van kokos
Maar er zijn ook nadelen die mede bepalen of je kokos gezond vindt of niet. Een van de bekendste nadelen is het vetgehalte. Kokos bestaat voor circa 85% procent uit verzadigd vet.
Verzadigd vet heeft geen goede naam en daardoor staat ook kokos vaak ter discussie. Het risico op hart- en vaatziekten zou worden vergroot door een regelmatige inname van verzadigde vetten.
Bij kokosvet bestaat meer dan de helft van het verzadigde vet uit laurinezuur. Ook hierover zijn de meningen verdeeld. Dit zou zorgen voor het ‘goede’ cholesterol, namelijk HDL-cholesterol. Er kan echter niet worden uitgesloten dat het laurinezuur toch schadelijke gevolgen heeft voor het hart.
Kokoswater moet gezonder zijn, denk je nu misschien. Daar zitten immers geen verzadigde vetten in. Nu is kokoswater inderdaad een stuk gezonder, omdat het voor 95% uit water bestaat.
Het bevat maar 19 kilocalorieën in 100 milliliter kokoswater zitten. Kokoswater is isotonisch, wat wil zeggen dat er dezelfde concentratie koolhydraten en mineralen in zit als in het bloed.
Kokosmelk is een combinatie van kokosvlees en kokoswater. Door het kokosvlees zit hier wel verzadigd vet in. Er bestaan ook light versies van kokosmelk.
Conclusie
Kokos is geen product dat je dagelijks moet nemen. Maar eigenlijk geldt dat voor alles. Als je er met mate van geniet, dan komt het je gevarieerde voeding ten goede. Wanneer jij dol bent op kokos of op kokosmelk, dan hoef je dit zeker niet ineens te laten staan.
Is kokos nou gezond? Kokos heeft zowel negatieve als positieve effecten, Kies bovenal voor een gevarieerd voedingspatroon. Op internet kun je zeker een aantal gezonde recepten met kokos vinden. Zo worden er vaak smoothies gemaakt op basis van kokoswater. En wat dacht je van een curry op basis van kokosmelk?
Je kunt kokos kopen in biologische winkels en speciaalzaken, maar ook de supermarkt om de hoek heeft producten op basis van kokos. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Hallo
Ik ben Rita
Diabetes
Ik eet veel kokosnoot
Gedroogde van Albert Heijn is dat verkeerd ?
Anoniem zegt:
Ik ook
Nursie zegt:
Hypoglykemie is géén verschijnsel van Diabetes. Hypoglykemie kan het gevolg zijn van een te lage suiker- of koolhydraatinname, te warm weer, teveel sporten. Het kan wel ontstaan door teveel aan medicatie tegen de symptomen van diabetes, vooral in combinatie met te weinig eten. Maar het is zeker geen verschijnsel van diabetes ;)
Groetjes een goedbedoelende verpleegkundige ❤️
L derrix zegt:
Goedemorgen vond het interessant info, maar nu twijfel ik helemaal: dacht zelf gezond bezig te zijn: Griekse yoghurt, schep havermout en beetje ontbijtnoten (oa gedroogde zuidvruchten en ook kokosschaafsel) conclusie dus niet zo gezond alleen de noten wel goed raar dat bij kokosbepaalde dingen elkaar beetje tegenspreken toch??
Diny Hoving-Savenije zegt:
Mij is bekend dat verzadigd vet heel gezond is want het kan zich niet binden met andere vetten. De andere vetten kunnen zich wel binden met andere vetten en zo kun je verkeerde reacties in het lichaam krijgen die je liever niet wilt.
Pieter de Wit zegt:
Hoi Diny, niets is zwart-wit. Maar dankzij de verzadigende eigenschappen zullen verzadigde vetten bijvoorbeeld minder binden met zuurstof (oxideren). Daarom zijn ze ook beter om te bakken en braden.
Anoniem zegt:
Je kunt door het cocosschaafses ,zelf cocosmelk maken. En geloof me cocosmelk is geweldig om mee te koken. Je kunt de melk ook zelf maken en met haver.
Tanja zegt:
wij houden thuis van kokosmelk, maar in combinatie met een thaise curry vinden wij dat echt smerig en totaal niet passen.. ruikt veelste sterk
Aart zegt:
Wij kopen op dit zowat dagelijks een kokosnoot in z'n geheel , dus nog met de groene bast er nog omheen , die drinken wij dan eerst leeg en als je dan openbreekt kun je hem leeg lepelen , heel lekker en dat voor iets meer dan € 0,50
R .de Haan zegt:
Ben er blij mee met deze informatie, zelf ben ik een liefhebber van kokos, zowel de vrucht als het water.
Ineke zegt:
Goed om te horen. En lekker is het zeker.