Je bent vast wel vertrouwd met vegetariërs, en de laatste jaren is er een sterke opkomst van het veganisme. Maar er zijn veel meer soorten diëten dan je zou denken. Eentje daarvan is het pescotarisch dieet waarbij wel vis wordt gegeten. Voor je dit dieet afschuift als de zoveelste dieettrend, is het wel een interessant dieet om even bij stil te staan. Het leunt namelijk sterk aan bij het mediterraans dieet wat bekend staat om de positieve invloed op hart- en vaatziekten. Maar wat is een pescotariër juist, en is het echt beter voor je gezondheid of mis je toch nog enkele voedingsstoffen?
Wat is een pescotariër?
Een pescotariër eet net als een vegetariër geen vlees, maar eet wel vis en schaaldieren. Meestal eten ze ook geen melk en eieren. Een pescotariër die wel melk en eieren eet heet dan een lacto-ovo pescotariër. En er is zelfs een aparte categorie voor een pescotarisch dieet waarbij je ook gevogelte eet, dit heet dan weer een pollo-pescotarisch dieet. In dit artikel focussen we op de standaard pescotariër.
Waarom zou je een pescotariër worden?
Klimaat & duurzaamheid
Over het effect van voeding op het klimaat wordt elke maand wel een nieuw boek of documentaire uitgebracht. De meeste mensen zijn het over eens dat het eten van vlees een grote impact heeft op het milieu en het klimaat. Hoewel er ook onderzoeken zijn die de relevantie hiervan in twijfel trekken.
Het eten van vis zou minder broeikasgassen veroorzaken dan het eten van vlees. Maar de visserij is zeker ook niet altijd even milieuvriendelijk. De massale visvangst brengt veel schade aan de oceaanbodems en het ecologisch evenwicht.
Om te bepalen of een pescotarisch dieet duurzaam is mag je daarom niet alle visserij op 1 hoop gooien. De visserij gebruikt verschillende vangmethodes, je kan zelfs je eigen vis vangen met een lijn, en er is ook kweekvis te koop. Dit toont aan dat een pescotarisch dieet misschien wel duurzaam kan zijn, maar vooral hoe je het aanpakt is erg belangrijk.
Ethische redenen
Wie ooit al beelden heeft gezien van de bio-industrie zal deze nog moeilijk van zijn of haar netvlies kunnen houden. Hoe er zelfs, of net juist, in onze moderne maatschappij wordt omgegaan met de gevoelens en levens van andere soorten is onaanvaardbaar.
Door geen vlees te eten, maar wel vis bespaar je vele varkens en koeien een miserabel leven. Maar ook vissen kunnen pijn ervaren, en de visserij is ook verantwoordelijk voor veel ongewilde bijvangst zoals schildpadden en erg intelligente dolfijnen. Deze dieren konden dan wel gedurende een grote tijd van hun leven vrij rondzwemmen, ook zij lijden als ze gevangen worden of in de netten verstrikt raken.
Bovendien zijn er ook steeds meer diervriendelijke boerderijen die het eten van vlees iets meer ethisch maken. De duurzame en ethische argumenten zijn dus niet zo eenvoudig.
Laten we eens kijken of het verstandig is om voor een pescotarisch dieet te kiezen uit gezondheidsoverwegingen.
Is pescotariër worden gezond?
Het pescotarisch dieet heeft veel raakvlakken met de Japanse en mediterraanse keuken. Deze culturen staan bekend om hun gezonde dieet en levensstijl. Het traditionele mediterraanse dieet is bekend om het positieve effect op hart- en vaatziekten.
Vitamines en mineralen
De meeste vissoorten bevatten veel jodium, fosfor, ijzer en vitamine B12. Jodium is bijvoorbeeld een mineraal waar bijna elke Nederlander een tekort zou aan hebben als het niet werd toegevoegd in allerlei voedingsmiddelen zoals brood.
Vis bevat ook aardig wat ijzer, maar gemiddeld niet zo veel als in vlees. Hoewel de diersoorten met het één van de hoogste ijzergehaltes wel uit de zee komen: sommige mosselsoorten bevatten makkelijk tot wel 50 mg ijzer per 100 gram, een vijfvoud van biefstuk.
Door vlees te vervangen door vis zal je dus geen vitamines of mineralen missen, er van uitgaande dat je wel je dagelijkse portie groenten en fruit eet.
Ook vitamine B12 is geen enkel probleem dus. Daar heeft een pescotariër wel een mooi voordeel ten opzichte van een veganist.
Macronutriënten
Hoe zit het dan met de macronutriënten? Kan je voldoende energie halen uit een pescotarisch dieet?
Koolhydraten
Koolhydraten hoeven we niet echt te bespreken. Die halen we sowieso niet uit vlees, en ook niet uit vis. Kwalitatieve koolhydraten vind je in groenten, zoete aardappel en fruit. En dat kan dus ook perfect in dit dieet.
Eiwitten
Pescotariërs hoeven zich absoluut geen zorgen te maken over de inname van eiwitten. Vis is een uitstekende eiwitbron die bovendien vaak veel lichter verteert dan een stuk vlees. Bepaald onderzoek wijst zelfs uit dat het eiwit in vis beter is dan dat van vlees, maar minder dan dat van melk en eieren.
De eiwitten bevatten een goede verhouding van essentiële aminozuren, met geringe hoeveelheden in methionine en threonine, maar een overvloed aan lysine. Lysine is erg belangrijk en ontbreekt bijvoorbeeld in graanproducten. Een lacto-ovo pescotariër lijkt in dit geval in de beste positie wat betreft eiwitten.
Vetten
Zowel verzadigde als onverzadigde vetten hebben een belangrijke rol in ons lichaam. En van de onverzadigde vetten zijn zowel omega 6 als omega 3 vetzuren belangrijke essentiële vetzuren.
Het probleem is dat in ons westerse dieet er een veel te hoge hoeveelheid is van verzadigde vetten en omega 6 vetzuren en een veel te lage inname van omega-3. Door minder vlees te eten en meer vis zal die verhouding weer optimaliseren. Verzadigde vetten zal je bijna altijd voldoende innemen. En vis bevat vooral erg veel onverzadigde omega 3 vetzuren zoals EPA en DHA. Deze vetzuren zijn erg goed voor je hart, je hersenen en je geluksgevoel.
Omega 3 vetzuren verlagen het aantal ontstekingen in je lichaam wat preventief werkt tegen tal van ziektebeelden.
Mensen die vaak vis eten hebben gemiddeld een lagere bloeddruk en een lager risico op hart- en vaatziekten. De gezonde vetzuren uit vis, en ook uit olijfolie, zijn een van de belangrijkste redenen waarom het mediterraans dieet zo gezond is.
De nadelen van een pescotarisch dieet
Pescotariër zijn lijkt best goed voor je gezondheid. Je mist geen voedingsstoffen en zorgt beter voor je hart en mentale welzijn. Maar toch is het niet allemaal zo rooskleurig. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
Metalen in vis
Veel vis bevat helaas, door toedoen van de mens, zware metalen zoals kwik en lood. Als je beslist om elke dag vette vis te eten dan stapel je veel meer van deze metalen op. Veel overheidsinstanties raden daarom aan om slechts enkele keren per week (vette) vis te eten. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zijn dit slechts twee porties per week. Gelukkig kan je dit risico mee beperken door de juiste vissoorten te kiezen en vaak af te wisselen.
Vooral vette vis en grotere vissoorten bevatten veel van deze stoffen. Denk maar aan zalm, heillbot, tonijn, makreel en zwaardvis. Soorten met veel minder kwik zijn ansjovis, haring, sardines, garnalen en inktvis. Niet alleen de soort, maar ook de herkomst is erg belangrijk. Ga dus ook zelf op onderzoek uit waar jou vis vandaan komt.
Kweekvis
Kweekvis is een vloek en een zegen. Kweekvis bevat vaak minder zware metalen, omdat de leefomstandigheden volledig gecontroleerd kunnen worden. Maar veel mensen vinden het minder ethisch. En kweekvis bevat meestal minder omega-3 vetzuren en meer ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren. Dat komt omdat ze minder vrij kunnen zwemmen en minder kwalitatieve voeding krijgen dan in het wild. Het is een afweging die je zelf moet maken.
IJzer
Zoals hierboven al vermeld bevat vis wel wat ijzer, en mosselen zelfs erg veel. Maar gemiddeld zal je misschien toch minder ijzer opnemen dat wanneer je vlees zou eten. Het zal afhangen van hoeveel en welke vis je juist eet. Het is daarom aan te raden om jaarlijkse je ijzergehalte te laten controleren.
Kortom: een pescotariër heeft misschien wel een van de gezondste diëten in handen. Als je afwisselt tussen verschillende vissoorten en probeert te kiezen voor een goede herkomst kan je je gezondheid sterk vooruit helpen. Het is natuurlijk vooral belangrijk om dit onderdeel te maken van een algeheel gezond voedingspatroon met veel groenten en fruit. En mogelijk zijn er toch een aantal kleine nutriënten die moeder natuur voorzien heeft in vlees dat niet in vis te vinden is. Een voedingsgroep uitsluiten beperkt per definitie de variëteit in je dieet.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Alicia zegt:
ik wilde een vraag beantwoorden over wat mag wel of niet als pescotarier maar het lukte niet
G zegt:
Een kijken of antwoorden hier wel lukt ?