De feestdagen staan nou niet bekend als de gezondste periode van het jaar. Van de pepernoten en chocola met Sinterklaas, via een enorm kerstdiner naar de oliebollen van Oud en Nieuw… Bij veel mensen geeft de weegschaal eind december toch opeens een paar onsjes meer aan. Veel mensen zien om die reden zelfs op tegen wat toch een fijne maand zou moeten zijn!
Gelukkig is gezond eten tijdens de feestdagen écht niet onmogelijk. En nee, dat hoeft niet eens te betekenen dat je de hele dag zelf Paleo-kerstdiners in elkaar staat te zetten. Met wat kleine, slimme aanpassingen hou jij de controle over je eetpatroon én kun je nog steeds genieten.
Gezond eten tijdens de feestdagen
We geven je in onze blog van vandaag daarom 10 praktische tips om gezond eten tijdens de feestdagen makkelijker te maken. En gelukkig zul je zien: dat betekent echt niet dat je alleen nog maar sla en worteltjes mag eten!
1. Plan diners thuis
Bang dat er echt niets gezonds op tafel komt te staan tijdens een feestje? Biedt aan om het bij jou thuis te houden! Zo weet je zeker dat je iedere gang in ieder geval wat gerechten hebt die je zelf ook echt wilt eten. Andere mensen kunnen natuurlijk nog steeds bijdragen door zelf iets mee te nemen.
Ook als je zelf kookt, hoeft natuurlijk niet ieder gerecht supergezond te zijn. Zo kun je echter wel de balans in de gaten houden en zorgen dat er aan je eigen wensen voldaan wordt.
2. Ga voor groenten
Kerstdiners zijn doorgaans niet heel rijk aan groenten. In plaats daarvan spelen grote stukken vlees en aardappels veelal de hoofdrol. Lekker natuurlijk, maar niet zo goed voor de lijn. Zorg dus dat je lekker veel groenten neemt. Die kalkoen en aardappeltorentjes mogen ook best – bedenk alleen dat je er geen heel bord van nodig hebt om ervan te genieten.
Ook handig: als je vooraf al groenten serveert – bijvoorbeeld in soep of sla – eet je daarna minder van het hoofdgerecht. Zo eet je automatisch minder calorieën, zonder dat je je hongeriger voelt!
3. Kijk uit met sausjes
Een lekkere jus bij het vlees, een kaassausje bij de groente, een dressing over de salade… We gebruiken vaak heel wat sauzen tijdens een uitgebreid diner. Die bevatten echter juist veel vet, en zijn daarmee bronnen van flink wat calorieën. Vaak kun je prima wat minder saus nemen, zonder dat dat de smaak van het eten echt vermindert.
Ben je zelf de gastheer of –vrouw, dan kun je natuurlijk ook zorgen dat er wat slankere sauzen op tafel staan. Een zelfgemaakte cranberrysaus is bijvoorbeeld heerlijk kerstig, maar bevat een stuk minder vet.
4. Plan een gezond(er) toetje
Het toetje is de bron van heel wat extra calorieën. Dat geldt vooral als je bijvoorbeeld een zware tiramisu (met mascarpone) of een taart met veel room serveert. Gelukkig hoeven nagerechten helemaal geen energiebom te zijn! Door bijvoorbeeld veel fruit te gebruiken, maak je ze al meteen een stuk slanker. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een lichte chocolademousse of meringue.
Let verder een beetje op de porties – die zijn in recepten vaak onnodig groot. Ook als je ergens anders te gast bent, kun je uitstekend om een kleinere portie vragen, zeker als het om een erg ongezond toetje gaat.
5. Eet één bord (langzaam)
Met een tafel vol lekkers is de verleiding groot om drie keer op te scheppen. Niet voor niets eten mensen rond kerst vaak wel anderhalf keer zo veel als normaal! Er is echter geen reden om door te eten tot je uit je broek knapt. Beter is het om één bord op te scheppen en dat langzaam en met aandacht op te eten. Zo zul je je al snel prettig verzadigd voelen.
Heb je toch nog trek? Ga dan liefst voor wat extra groenten, of schep nog wat salade op. Zo eet je nog steeds lekker met de rest mee, zonder dat dat meteen 300 extra calorieën betekent.
6. Zorg voor gezonde hapjes
Veel van het extra kerst-eten komt ook van de hapjes voor en na het diner. Voor je het weet heb je jezelf volgestopt met kerstkransjes, spijs, borrelnootjes en kaasstengeltjes! De beste manier om dat te voorkomen, is door voor gezonde tussendoortjes te zorgen. En die kunnen nog steeds heel luxueus zijn – denk aan gevulde eieren of torentjes van komkommer, brie en zalm.
Wordt het diner ergens anders gehouden? Biedt dan gewoon even aan om zelf ook wat lekkers voor tussendoor mee te nemen. De gastheer of –vrouw is vermoedelijk allang blij dat iemand anders ook wat van het werk overneemt!
7. Matig met alcohol
Gezond eten tijdens de feestdagen betekent ook: gezond drinken. Bij een gemiddeld kerstdiner gaat er heel wat wijn doorheen, met Oud en Nieuw is het de champagne. Hartstikke lekker, natuurlijk, maar niet zo gezond! Alcohol bevat niet alleen veel calorieën, het ontregelt ook je spijsvertering voor minstens een etmaal. Dat effect wordt sterker naarmate je meer drinkt.
Het advies is daarom: hou het bij één glaasje, en kies verder voor water of andere alcoholvrije alternatieven. Een kop thee is tijdens de koude winteravonden net zo lekker.
8. Neem een gezond ontbijt
Na een uitgebreid kerstdiner is de kans groot dat je met een flink opgeblazen gevoel wakker wordt. Ga daarom op tweede kerstdag niet ook meteen weer aan een overvloedige brunch zitten! Kies liever voor een licht en gezond ontbijt waar je echt energie van krijgt.
Heb je ’s ochtends toch nooit zo’n honger? Kies dan voor een smoothie of bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt. Iets vullender opties zijn bijvoorbeeld havermout met lekker veel fruit of een roerei met wat gerookte zalm en groenten.
9. Maak een winterwandeling
Gezond eten tijdens de feestdagen is één ding, maar je kunt natuurlijk ook gezond bewegen! Een frisse tweede kerstdag is hét moment om met het hele gezin een bos- of strandwandeling te gaan maken. Zo ben je meteen de helft van die kalkoen kwijt, kun je nog eens een gezellig gesprek voeren en zit je ’s avonds lekker opgefrist weer op de bank.
10. Voel je niet schuldig!
En uiteindelijk geldt, alle tips voor gezond eten tijdens de feestdagen ten spijt, dat je toch vooral mag genieten. Het gaat ten slotte maar om een paar dagen van de 365 die er in een jaar zitten. Het is geen enkel probleem om af en toe een keer te zondigen, als het grote geheel maar op orde is.
Zorg dus dat je je niet al weken voor kerst te buiten gaat aan zakken kerstkransjes, maar maak je ook niet te druk als je eens echt veel gegeten hebt. Van een paar honderd calorieën kom je echt geen kilo’s aan.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Cor zegt:
Zeker dat je iets aan die uitleg hebt je ziet er altijd weer mooie tips instaan.
Lotte (beheerder) zegt:
Goed om te horen dat onze tips je verder helpen, Cor!