• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Afvallen » 'Je valt niet af omdat je te veel eet!'

'Je valt niet af omdat je te veel eet!'

2 mei 2017 by Mark van Oosterwijck 10 Reacties

'Je valt niet af omdat je te veel eet!'

Afvallen is moeilijk, zo veel is wel duidelijk. Voedingsproducenten en gelikte dieetblogs mogen dan graag een “kant-en-klare oplossing” presenteren – maar dat is eigenlijk altijd onzin. Als het zo makkelijk zou zijn om gewicht te verliezen, zaten we nu niet met een epidemie van obesitas.

Het feit dat het moeilijk is, hoeft echter zeker geen reden te zijn om het dan maar op te geven! En toch doen veel mensen dat wel degelijk. Soms is dat simpelweg omdat ze het de moeite niet waard vinden, maar vaker nog worden er de gekste smoezen bedacht. We bespreken er hier een paar die we vaak horen – en leggen je uit wat de échte reden is dat jij niet afvalt!

Inhoud verberg
1) “Ik heb zware botten”
2) “Diëten werkt voor mij niet”
3) “Het zijn de hormonen”
4) De echte reden? Je eet te veel!
5) Stiekeme calorieën
6) Cheat days / weekenden
7) Vertraagde stofwisseling
8) Hoe dan wel afvallen?

“Ik heb zware botten”

Als je de smoes zelf nooit gebruikt, heb je vast wel een familielid dat het doet. De “zware botten” zijn een favoriet bij iedereen die geen zin heeft om verantwoordelijkheid te nemen voor dat vet. En helaas is dit excuus ook onzin, zoals we eerder al eens geschreven hebben!

Even in het kort: alle botten zijn ongeveer even zwaar. Skeletten van lange mensen wegen natuurlijk weer, maar dat wordt in het BMI en andere berekeningen al meegenomen. En nee, zelfs als je iets peziger gebouwd bent, is dat geen reden tot overgewicht. Niemand wordt geboren met genen die automatisch vet opslaan, zelfs als je niet te veel eet.

“Diëten werkt voor mij niet”

Natuurlijk is het waanzinnig frustrerend als ieder nieuw dieet dat je gebruikt weer een teleurstelling oplevert. En ja, we begrijpen het ook prima als je na poging nummer tien niet bijster gemotiveerd meer bent. Toch bedoelen mensen die dit excuus gebruiken maar zelden dat hun dieet niets doet. Vaker wil het zeggen dat dat gewicht er wel af gaat, maar dat het er vervolgens net zo snel weer aankomt.

En dat jojo-effect ligt niet per se aan het dieet, maar ook aan je eigen leefstijl. Doen je diëten echt niets? Dan is de kans groot dat je simpelweg de verkeerde programma’s uitkiest. Hieronder leggen we je uit welke diëten wél kunnen werken.

“Het zijn de hormonen”

Hormonen hebben inderdaad grote invloed op je eetgedrag en lichaamsgewicht. Er zijn ook zeker fasen waarin afvallen ontzettend moeilijk is, zoals de overgang bij vrouwen. Maar zelfs als je iedere keer dat je ongesteld bent een hele reep chocola naar binnen werkt, hoeft dat nog geen overgewicht te veroorzaken! Overgewicht komt door structurele problemen in je leefstijl, niet door incidenten.

Heb je altijd last van je hormonen? Dan is daar vermoedelijk alsnog heel wat aan te doen. Genoeg slapen is bijvoorbeeld een belangrijke stap om dan te zetten. En ook de kwaliteit van je voeding heeft heel wat invloed op je hormoonhuishouding. Het is dus niet zo dat je volledig overgeleverd bent aan wat je hormonen met je doen!

De echte reden? Je eet te veel!

Kort en goed komt het er dus op neer dat al bovenstaande smoezen onzin zijn. Als je niet afvalt, is daar maar één reden voor: je eet te veel!

Er is maar één omstandigheid waarin je lichaam vet opslaat: als je meer calorieën eet dan je verbruikt. Omgekeerd val je alleen af als je minder eet dan je eigenlijk nodig hebt. Dat is immers de enige manier om je lichaam te dwingen een andere brandstof te gebruiken – vetreserves.

Veel dure diëten proberen je wijs te maken dat er ook andere manieren zijn om af te vallen, zoals vage vet verbrandende shakes of poeders. Trap daar vooral niet in!

Stiekeme calorieën

Goed, dus vet verbranden doe je alleen door minder calorieën te eten. Maar wat nou als je dat al probeert, en je valt nog steeds niet af? Daar kunnen verschillende verklaringen voor zijn. Eentje zit hem bijvoorbeeld in de zogenaamde verborgen calorieën. Met andere woorden: producten waarmee je ongemerkt een stuk meer energie binnenkrijgt dan je denkt.

Veel gezonde, maar wel calorierijke producten vallen in deze categorie: avocado, vette vis, noten, olijfolie of volle zuivel. Ook bijvoorbeeld gedroogd fruit is een stevige energieleverancier. En drinken met calorieën is bijna altijd een slecht idee. Bevat jou voedingspatroon niet per ongeluk heel veel van dit soort voedingsmiddelen?

Cheat days / weekenden

Zelfs als je meestal slank eet, kun je jezelf alsnog flink in de weg zitten met de zogenaamde cheat days. Het idee van dit soort dagen is op zich leuk. Je eet eens een keertje wat je wilt, waardoor je gezonde regime de rest van de tijd beter vol te houden is. Het probleem is dat veel mensen iets té actief los gaan deze dag.

Heb je zes dagen een tekort van 300 calorieën per dag in stand gehouden? Als je de zevende dag een zak chips, een paar wijntjes en een goed stuk chocoladetaart, heb je dat tekort alweer gecompenseerd. Je eet dus toch weer te veel en valt dus niet af.

Vertraagde stofwisseling

Dan kan het zo zijn dat je niet meer eet dan je denkt, maar dat je minder nodig hebt dan je denkt. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel bij mensen die al flink wat gewicht verloren zijn. Omdat hun lichaamsmassa zo sterk is afgenomen, verbruiken ze minder calorieën. Zeker de eventuele afbraak van spierweefsel draagt daaraan bij.

Uiteindelijk komen ze dan op een punt waar hun vroegere calorietekort niet langer een tekort is. En dan is het met het afvallen natuurlijk ook gedaan! Let er dus op dat je je caloriebehoefte met enige regelmaat opnieuw berekent om dit probleem te voorkomen.

Hoe dan wel afvallen?

Wanneer je af wilt vallen, kun je altijd naar een excuus zoeken, maar minder eten is toch echt het enige dat werkt. Toch is dat niet gewoon een kwestie van rigoureus calorieën minderen. Dat werkt misschien even, maar op de lange termijn ga je het toch niet volhouden. In plaats daarvan kun je twee dingen doen.

Het één is een gematigd calorietekort creëren: 300 tot 500 calorieën per dag. Dat doe je het makkelijkst door veel vullende voedingsmiddelen te eten die niet te veel calorieën leveren. De andere stap is het verhogen van je caloriegebruik. Dat doe je vooral door extra te sporten. Zo zul je uiteindelijk zien dat die kilo’s echt beginnen te verdwijnen.

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Afvallen zonder dieet met 14 praktische tips!
  • Waar word je dik van?
  • 10 kilo afvallen in 1 maand: is dat realistisch?
  • Waarom heb ik trek in zoet?
  • 14 manieren om minder calorieën te eten!
  • Buik, billen en benen: afvallen in de probleemzones!
  • Kun je afvallen door Dry January?
  • One meal a day: wat doet het omad dieet met je lichaam?
  • 20 alternatieven om caloriearm te eten!
  • Gezond eten en afvallen in 10 stappen!

Categorie: Afvallen

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Nienke zegt:

    8 februari 2024

    Hoi,
    Ik ben in de afgelopen maanden zo’n 9 kilo afgevallen. Sinds een maand of 2 ben ik hierbij ook mijn eten aan het tracken. Ik sport elke week minimaal 3 keer 75 minuten (voornamelijk krachttraining met zo’n 20 minuten cardio) en loop soms nog een rondje hard in het weekend. Sowieso wandel ik elke dag met de hond en kom naast het sporten wel aan de 10.000 stappen per dag.
    Ik track mijn eten heel secuur (ja, ook alle olie en zo wordt afgewogen :)) en eet zo tussen de 1500 en 1600 calorieën op een dag met een eiwitinname van 100-130 gram (dat wisselt nog wel eens). Ik ben de laatste 2 weken de hele tijd rond de 69 kilo . Soms een paar onsjes meer en soms een paar onsjes minder, maar die 69 blijft steeds staan.
    Ik drink geen alcohol en verder alleen water of thee.
    Ik kan me niet voorstellen dat ik teveel eet of te weinig beweeg. Wat kan het zijn dat ik nu ineens niet meer afval? Is het mogelijk dat ik toch wat spiermassa heb verkregen? Of is er een andere reden. Is 2 weken tekort om van een plateau te spreken?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Anoniem zegt:

      8 februari 2024

      O nog even een edit: ik laat het in het weekend wat meer “los”. Maar kom qua calorieën dan niet hoger dan 2000

  2. Jessica zegt:

    19 december 2021

    De afgelopen maanden heb ik teveel kcal gegeten. Waardoor ik ben aangekomen. Nu ben ik bezig met kcal bijhouden. Ik verbruik z’n 1800 op een dag en eet er rond de 1500. Echter zie ik lichte stijging op de weegschaal.
    Hoe kan dit? Moet ik meer geduld hebben?

    Beantwoorden
    • Pieter de Wit zegt:

      29 december 2021

      Hallo Jessica.

      Normaal gezien zou bijna elk persoon met 1500 kcal moeten afvallen. Veel lager kan je niet gaan. Beweging is dan meestal de oplossing. Elke dag 10.000 stappen en 3 x per week krachttraining. Je spiermassa bepaalt immers het grootste deel van je verbruik. Probeer het eens 4 weken en laat het ons weten! Succes!

  3. Bas zegt:

    8 juli 2019

    Beste Mark,

    Ik eet sinds een maand bewuster en meer dan normaal. 2000 cal
    Ook eet ik vaker per dag 6 x

    Ik val nu 2 kilo per week af.

    Het verschil met vroeger is dat ik zo min mogelijk suiker en onverzadigd vet
    Eet en snelle koolhydraten zo veel mogelijk vervang door langzame koolhydraten.

    Ik haal de 2000 calorieën vaak niet maar toch eet ik vaker en veel meer dan vroeger.

    Toen at ik vaak maar twee keer maar waarschijnlijk meer vet en suiker. En vaak brood.

    Ik weet dus niet of deze uitspraak bij iedereen klopt? De echte reden? Je eet te veel!

    Groet

    Bas

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      14 juli 2019

      Hoi Bas,

      Goed bezig! Als we zeggen 'je eet te veel', dan gaat dat over de hoeveelheid calorieën, niet over de hoeveelheid maaltijden of hoe vol je bord ligt. Het is goed mogelijk om in volume meer te eten, maar toch minder calorieën binnen te krijgen. Als jij vroeger meer vet en suiker at, kan het heel goed zijn dat je totale calorie-inname wel degelijk omlaag is gegaan (met name minderen in vet kan veel schelen). Het is dan dus niet vreemd dat je gewicht kwijtraakt!

      Het klinkt verder alsof je nieuwe eetpatroon sowieso een stuk gezonder is dan het oude, dus ik zou zeggen: ga vooral zo door :-)

  4. Stephanie zegt:

    1 juli 2017

    Hoi Mark, vraagje rondom calorietekort/cheaten wat mij nog niet helemaal duidelijk is.

    Stel je last een tekort van 250 kcal per dag in en eet dagelijks 1500 kcal. Over zeven dagen is dat dus 1750 kcal tekort. Als ik op dag zeven een cheatday/meal nuttig van bv. 2000 kcal, is het dan voor niets geweest? Is het niet zo dat je dag zeven moet zien als 1500 kcal basis + 1750 kcal tekort = 3250 kcal op dag zeven moet hebben gegeten in totaal om het ongedaan te maken?

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      2 juli 2017

      Hi Stephanie,

      Bedankt voor je reactie.

      Je moet het bekeken naar je energie inname over de gehele week. Als je dan onder je behoefte uit komt zul je afvallen.
      Ik begrijp dat je behoefte om op gewicht te blijven 1750 kcal is. Klopt dit?

      Dit betekent dat je 7 x 1750 kcal = 12.250 kcal per week mag eten om op je huidige gewicht te blijven.

      Als je dus 6 dagen 1500 kcal eet (= 9000 kcal) en 1 dag 2000 kcal kom je uit op 11.000 kcal per week.
      Je zult dan dus nog steeds gewicht verliezen.

      Dus de 1500 kcal per dag en cheat day van 2000 kcal is een prima werkwijze.

      Hoop dat je hier wat mee kunt!

      Groetjes,

      Mark

  5. Maarten zegt:

    3 mei 2017

    Ik heb van een dietiste gehoord dat als je te weinig eet, je lijf in spaarstand gaat en juist actief voedsel opslaat. Hoe verhoudt dat zich tot dit artikel?

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      3 mei 2017

      Hoi Maarten,

      De spaarstand is een fabel. Je valt altijd af in een calorietekort.
      Zie ook: https://drogespieren.nl/vetpercentage/te-weinig-eten

      Groetjes,

      Mark

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy