Bijna de helft van de Nederlanders heeft er inmiddels last van: de zogenaamde bierbuik. Niet prettig, natuurlijk, als je buikvet over je spijkerbroek heen komt puilen! Over de manier om van een bierbuik af te komen, bestaan echter nog talloze misverstanden.
Wanneer je onze blog regelmatig leest, weet je dat het veelgehoorde advies om alleen de buikspieren te trainen niet werkt. Plaatselijk vet verbranden werkt immers niet! Maar wat is dan wel de juiste methode om je buik weer in model te krijgen? We vertellen je het in de blog vandaag, en leggen je ook meteen uit waarom dit zo belangrijk is!
Een bierbuik bestaat niet!
Wie een bierbuik heeft, lost dat probleem toch makkelijk op door gewoon minder pils te drinken? Helaas, zo makkelijk als die veelgehoorde logica is het niet. Een bierbuik heeft namelijk helemaal niets met bier te maken! De reden dat mensen vet opslaan, is heel simpel: ze krijgen meer calorieën binnen dan ze verbruiken.
Dit is weer de simpele wet van de energiebalans, die ook voor buikvet gewoon blijft gelden. Op zichzelf heeft het ontstaan van een bierbuik dus weinig met alcohol te maken! Bier kan de reden zijn voor overmatige calorieconsumptie, zeker wanneer je ook veel eet op je avondjes uit. Maar ben je een echte chocoholic? Dan kun je het net zo goed een chocoladebuik noemen.
Hoe ontstaat een ‘bierbuik’?
Het ontstaan van een bierbuik heeft, kortom, vooral te maken met een ongunstige energiebalans. Mogelijk eet je te veel, of beweeg je te weinig. Een extra factor, die ervoor zorgt dat zo buitenproportioneel veel vet op je buik wordt opgeslagen, is je hormoonbalans.
Mensen met een bierbuik hebben vaak een overschot van het hormoon cortisol. Dit is een stresshormoon, dat je aanmaakt om goed met spannende of schokkende situaties om te kunnen gaan.
Het heeft echter een paar ‘bijwerkingen’, en één daarvan is de opslag van buikvet. Ben je constant gestrest, bijvoorbeeld door werkdrukte of problemen in relaties? Dan kan dat het ontstaan van je bierbuik nog eens extra stimuleren. Probeer vaker te ontspannen, slaap netjes 8 uur per dag en train niet overdreven veel (4 tot 5 keer per week en niet langer dan een uur is ruim voldoende).
Het gevaar van buikvet
Niet zo mooi, zo’n dikke buik, maar wat veel mensen niet beseffen, is dat het ook gevaarlijk kan zijn! Buikvet nestelt zich immers overal om je organen heen, en veroorzaakt daarmee flink wat chronische ziektes. Er bestaat bijvoorbeeld een verbrand met hart- en vaatziekten, diabetes type 2, ontstekingsziektes en zelfs kanker.
Niet verrassend, kortom, dat deze ziektes in Nederland steeds vaker voorkomen naarmate we gemiddeld dikker worden. Het wegwerken van de bierbuik is, met andere woorden, niet alleen belangrijk omdat je dan weer in je oude broeken past. Je voorkomt door af te vallen ook dat je oude dag sneller last krijgt van vervelende kwaaltjes.
Een negatieve energiebalans
Maar hoe kom je nu van dat buikvet af? De eerste stap is natuurlijk heel simpel: zorg dat je lichaam vet gaat verbranden. De enige manier om dit te doen, is door een negatieve energiebalans te creëren. Zorg dat je minder eet dan je verbruikt – een calorieën tekort van ongeveer 10 tot 20 procent is ideaal. Eet vullende, voedzame maaltijden waar je niet veel van nodig hebt om de honger te bestrijden.
Zorg dat je voldoende eiwitten, vetten en complexe koolhydraten binnenkrijgt, maar laat de snelle suikers liggen. Ook alcohol kun je beter niet te veel drinken als je af wilt vallen. Bier heeft direct dus geen invloed op een 'bierbuik', maar indirect natuurlijk weer wel.
De nodige alcoholische versnaperingen in het weekend tikken sneller aan dan je denkt. Door gezond te gaan eten, meer te sporten en in de weekenden minder alcohol te nuttigen zul je al snel resultaat zien.
Verminder de stress
Maar is je voeding de enige factor die hier van belang is? Zeker wanneer het je vooral om buikvet gaat, is er ook nog de stress waar je rekening mee moet houden. Al die cortisol in je lichaam maakt het je namelijk erg moeilijk om je buik kleiner te krijgen.
Probeer dus te achterhalen of je je inderdaad continu ergens zorgen over maakt – en wat je daaraan kunt doen. Levert je baan stress op? Slaap je slecht? Eet je ongezond of onvoldoende? Al deze factoren kunnen een invloed hebben op je hormoonbalans – en daarmee op de omvang van je buik!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
MJane zegt:
Bedankt voor de heldere uitleg.
Zeer leerrijk.