Internet staat er vol mee: websites en blogs vol fitness tips. Hartstikke leuk natuurlijk, maar er is ook veel tegenstrijdige informatie. De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We zijn voor je op zoek gegaan en hebben een top 10 fitness mythes voor je samengesteld. Na het lezen van deze blogpost ben je als het goed is in staat om de volgende keer betere keuzes te maken. Let's go!
Fitness mythes
1. Gezond eten betekent alleen kip, zilvervliesrijst en broccoli eten
Veel mensen associëren een gezonde lifestyle met een zeer streng dieet dat niet uit veel anders dan kip, zilvervliesrijst, kwark en broccoli bestaat. Dit is absoluut niet het geval. Als je regelmatig sport heeft je lichaam behoefte aan een grote diversiteit aan voedingstoffen. Je kunt heel gevarieerd en lekker eten en nog steeds gewicht verliezen.
2. Je moet 2 tot 3 uur per dag sporten
Je hoort het vaak: des te meer, des te beter. In veel gevallen is dit ook zo. In de krachtsport is dit niet per definitie waar. Je kunt beter een kwalitatief goede training hebben van 45 minuten dan een ellenlange en kwalitatief slechte workout van ruim 2 uur. Te lang trainen kan leiden tot overtraining en heeft zodoende een averechts effect.
Je wilt de beschikbare energie nuttig gebruiken en je spieren optimaal prikkelen. Train dus kwalitatief in plaats van kwantitatief. Praat niet teveel met anderen, focus je op de oefeningen - zorg dat je daar op termijn sterker in wordt - en start vervolgens je herstel.
3. Een vitaminepil is een absolute must voor sporters
'Ik sport veel dus heb ik extra vitamines nodig in de vorm van een vitaminepil.' Klinkt leuk, maar het is belangrijk om te beseffen dat verkopers van vitaminepillen - en supplementen in het algemeen - experts zijn in marketing. Ze slagen er goed in om je het idee te geven dat je hun producten nodig hebt om aan dat felbegeerde, sterke lichaam te werken.
Feit is dat al je vitamines en mineralen ook prima uit groente en fruit kunt halen. Heb je echt heel veel moeite om er voldoende van te eten? Dan kun je een vitaminepil ter aanvulling nemen. Een pil zou echter nooit een gezond en gevarieerd voedingspatroon moeten vervangen.
4. Meer herhalingen voor meer spierdefinitie
Vaak hoor je dat je meer herhalingen tijdens je training moet maken om meer spierdefinitie te krijgen. Dit is een fabel. Met meer herhalingen kan je het spieruithoudingsvermogen verbeteren, maar uiteindelijk bepaalt je vetpercentage de 'zichtbaarheid' van je spieren.
Ook als je vet wilt verliezen is het verstandig om relatief zwaar - maar gecontroleerd - te blijven trainen. Zo houd je de spiermassa zoveel mogelijk in stand tijdens het afvallen. Voor een nieuwe trainingsprikkel kan je zo nu en dan variëren met het aantal herhalingen, maar uiteindelijk zorgt een calorietekort voor vet verlies.
5. Je moet elke 2 tot 3 uur eten
Veel mensen denken dat je elke 2 tot 3 uur een kleine maaltijd moet eten om je stofwisseling te versnellen en/of je spiermassa in stand te houden. Ook dit klopt niet. Het is niet zo dat je meer energie verbruikt als je vaker op een dag eet. Ook 'vallen je spieren er niet af' als je een paar uur geen eiwit binnenkrijgt. Ook eten na 20.00 uur 's avonds maakt niet dik.
Waar het om gaat is je totale energie inname en verhouding in macro's aan het einde van de dag. Meerdere kleine maaltijden per dag kan voor sommige mensen praktisch zijn, maar dit geldt zeker niet voor iedereen. Hoe vaak je op een dag eet is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.
6. Je hebt per se eiwitshakes nodig om spiermassa op te bouwen
Veel onervaren sporters zien een eiwitshake als iets 'magisch', een soort verboden middel waarmee je spieren plots als kool groeien. Ook dit is niet het geval. Eiwitshakes zijn compleet te verwaarlozen als je voldoende eiwitten uit je eetpatroon haalt. Desalniettemin kan een eiwitshake gunstig zijn als je moeite hebt om aan je dagelijkse portie eiwitten te komen, noodzakelijk is het zeker niet!
7. Je hebt fat burners nodig om vet te verliezen
Vet verlies is in theorie heel simpel: wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt val je af en verlies je vet. Punt, niets meer en niets minder. Val je niet af? Dan krijg je simpelweg teveel energie binnen. Daar kan een fat burner helemaal niets aan veranderen. Fat burners zijn geen wonderpillen. Ze bestaan grotendeels uit cafeïne, een stofje dat je ook prima uit een paar (zwarte) koppen koffie per dag kunt halen.
8. Je moet zo zwaar mogelijk trainen
Progressieve overload wil zeggen dat je constant iets zwaarder traint dan dat je gewend bent. Je lichaam is een bepaalde inspanning gewend en om boven dat niveau uit te komen is het belangrijk dat je op termijn de belasting vergroot. Je kunt die overload creëren door de gewichten te verhogen, maar ook door meer herhalingen te maken met een specifiek gewicht.
Dit betekent echter niet dat je altijd zo waar mogelijk moet trainen. De kwaliteit gaat altijd voor het gewicht. Zorg altijd dat je de beweging volledig en gecontroleerd uitvoert. Pas wanneer je met deze correcte techniek een 'x' aantal herhalingen kunt maken ga je het gewicht verhogen. Zo verklein je de kans op blessures en leg je een goede basis voor later.
9. Buikspieroefeningen voor een strakke buik
Je kunt je buikspieren trainen totdat je een ons weegt, maar wanneer je een te hoog vetpercentage hebt zullen ze nooit - maar dan ook nooit - zichtbaar worden. Met enorm veel sit-ups en crunches verbrand je nauwelijks calorieën.
Je zult de buikspieren er wat mee versterken, maar je bent niet echt productief aan het trainen. Concentreer je liever op de grotere spiergroepen en eet onder je energiebehoefte. Zo is die strakke buik slechts een kwestie van tijd!
10 Vrouwen moeten anders trainen dan mannen
Vrouwen hebben absoluut geen reden om anders te trainen dan mannen, je wordt niet zomaar té gespierd! Zware krachttraining - en sterkere spieren - verhogen je ruststofwisseling. Dit betekent dat je meer calorieën verbruikt op moment dat je niet aan het sporten bent. Zo helpt krachttraining je sneller een laag vetpercentage te bereiken. Vermijd overdreven veel cardio en ga aan de slag met gewichten. Je zult er geen spijt van krijgen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Filip Vanthuyne Merelbeke België zegt:
Er staat: "uiteindelijk bepaalt je vetpercentage de 'zichtbaarheid' van je spieren". Wordt hiermee bedoeld het vet IN de spier of het vet dat de spier bedekt?
Pieter de Wit zegt:
Hoi Filip, dit gaat voornamelijk over het vet dat de spier bedekt. (Maar via zo'n weegschaal meet je het wel allemaal samen.)