Bijna iedereen houdt wel van kaneel: de specerij geeft immers een heerlijk warme smaak aan allerlei gerechten, van appeltaart tot rijstepap. Wat echter minder bekend is, is dat kaneel ook heel gezond is. Van blaasontstekingen tot verkoudheden – de meest uiteenlopende kwaaltjes kun je ermee doen verzachten. In de blog van vandaag vertellen we er alles over, zodat je vanaf nu ook weet hoe je met kaneel je gezondheid kunt verbeteren!
Wat is kaneel?
Waarschijnlijk heb je wel ergens een potje kaneel in je kast staan – maar weet je ook waar dat precies vandaan komt? De specerij is eigenlijk de binnenbast van de scheuten van een bepaalde boomsoort die meestal gewoon de kaneelboom genoemd wordt. Er bestaan allerlei soorten, maar de bekendste zijn Ceylonkaneel en Cassia; het poeder dat je in de supermarkt koopt, is meestal een combinatie van deze twee soorten.
In principe maakt het weinig uit welke soort je gebruikt, tenzij je er echt heel erg veel van eet eet: ga dan liever voor Ceylonkaneel. Daarin zit veel minder cumarine, een stof die in grote hoeveelheden gevaarlijk kan zijn.
Kaneel gezond
We zeiden al dat kaneel gezond is, en één van de belangrijkste redenen daarvoor is dat het ontstekingsremmend werkt. Ontstekingen zijn de oorzaak van allerlei vervelende kwaaltjes en pijntjes, en om die reden is de specerij heel breed toepasbaar. Bij artrosepatiënten kan het de pijn in de gewrichten verminderen, en ook blaasontstekingen gaan sneller over bij patiënten die dagelijks een flinke lepel kaneel door hun eten roeren.
Ook wie een zere of ontstoken keel heeft, kan daar met deze bijzondere specerij verlichting in brengen: kaneelthee is in dat geval de beste manier om de werkzame stoffen zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen.
Kaneel en bloedsuikerspiegel
Een ander enorm voordeel van kaneel is dat het een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Het zorgt er bij het eten voor dat de hoeveelheid bloedsuiker minder piekt, waardoor je lichaam minder insuline aan gaat maken. Op de lange termijn helpt dit je om af te vallen: je slaat op deze manier namelijk ook minder vet op.
Ten slotte lijkt het erop dat de specerij de hoeveelheid slecht cholesterol in je lichaam verlaagt, en ook dat zorgt er uiteindelijk voor dat je hart en bloedvaten in een betere conditie blijven.
Overige voordelen van kaneel
En daar is de lijst voordelen nog niet afgelopen! Recent onderzoek suggereert bijvoorbeeld sterk dat kaneel het geheugen verbetert, onder andere dankzij de mineralen magnesium, mangaan en ijzer die het algemene cognitieve vermogen stimuleren. Ook handig: dagelijks even gorgelen met wat kaneelwater zorgt ervoor dat je adem veel frisser wordt, omdat kaneel een antibacteriële werking heeft in je mond.
En heb je veel last van koude handen en voeten? Dan kan kaneel zeker in de winter een verwarmende werking voor je hele lichaam hebben – lekker met bijvoorbeeld een bakje appelmoes of zelfs in een kop warme chocolademelk.
Honing en kaneel
Je kunt dus wel zeggen dat deze specerij een echte superfood is – maar wonderbaarlijk genoeg is het zelfs nog gezonder in combinatie met honing. De stoffen in beide voedingsmiddelen zitten versterken wederzijds de geneeskrachtige werking voor veel van de hierboven beschreven voordelen, waardoor één plus één dus plotseling drie wordt!
Je kunt deze combinatie op allerlei manieren gebruiken: zet bijvoorbeeld je favoriete thee met een lepel honing en een flinke snuf kaneel, zoet je havermout ermee, of roer het zelfs door je yoghurt. Zo maak je optimaal gebruik van de gezondheidsvoordelen die kaneel je te bieden heeft!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jolanda zegt:
En een ander artikel laat zien dat meer dan een theelepel per dag slecht voor de gezondheid is. Slecht voor lever en zelfs het woord kankerverwekkend wordt gebruikt. Wat is nu waar?
Pieter de Wit zegt:
Hallo Jolanda. Oh, dat is interessant. Misschien is het beide waar. The poison is in the dose. Zelfs hoge dosissen vitamine C zijn schadelijk. Alles met mate dus.
Jolanda zegt:
En een ander artikel laar zien dat meer dan een theelepel per dag slecht voor de gezomdheid is. Slecht voor lever en zelfs het woord kankerverwekkend wordt gebruukt. Wat is nu waar?
Voedingsweetjes zegt:
Leuk en interessant artikel! Ik heb zelf ook een blog geschreven over kaneel: https://www.voedingsweetjes.com/kaneel-gezond/
Anoniem zegt:
Heel verhelderend!
Groetjes van een dagelijks gebruikster van Ceylon Raw Kaneel :-)
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Anoniem!
Rikie zegt:
Bedankt voor de info. Ik ga het gelijk toepassen. Ik heb kaneel altijd lekker gevonden in de rijstepap, maar dat het zo gezond was wist ik niet. Met vriendelijke groet.,
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Rikie!
Elles zegt:
Heel goed, honing in je thee, maar rauwe honing gebruiken en pas toevoegen als je thee op drink temperatuur is, anders verhit je de honing alsnog teveel en ben je alle goede eigenschappen kwijt.
Lotte (beheerder) zegt:
Goede aanvulling, Elles!
Marie zegt:
Helaas bevat kaneel ook veel histamine .
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Marie,
Klopt, als je daar gevoelig voor bent, is veel kaneel weer geen aanrader :-)
Gerard zegt:
Hoeveel gram kaneel is veilig om te nemen per keer
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Gerard,
Het hangt er een beetje vanaf of je cassiakaneel of ceylonkaneel gebruikt. De eerste (de goedkope variant die je meestal in supermarkten vindt) bevat veel cumarine; daar is een ongeveer 1,5 g per dag het maximum. Liefst blijf je daar nog wat onder. Ceylonkaneel bevat nauwelijks cumarine, dus als je dat gebruikt is het maximum wat hoger, ongeveer 5 gram.