• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Overig » Welke soorten rijst zijn het gezondst volgens de voedingswaarde? 

Welke soorten rijst zijn het gezondst volgens de voedingswaarde? 

27 oktober 2016 by Mark van Oosterwijck 11 Reacties

Welke soorten rijst zijn het gezondst volgens de voedingswaarde? 

Rijst is naast pasta en aardappelen één van de populairste koolhydratenbronnen van Nederland. Niet gek, dus, dat er heel wat keuze is als je in de supermarkt staat. Er is rijst in allerlei soorten en kleuren, en vaak nog met verschillende bereidingstijden ook. Waar begin je dan met kiezen?

Soms is de keuze duidelijk afhankelijk van het gerecht dat je maakt, zoals bij risottorijst of sushirijst. Maar meestal is ongeveer alles mogelijk. Welke soorten rijst zijn dan het gezondst? We zetten vandaag enkele veelgebruikte soorten rijst onder elkaar en vertellen je precies wat je er volgens de voedingswaarde wel of niet aan hebt.

Inhoud verberg
1) Is rijst een dikmaker?
2) Rijst en fytinezuur
3) Welke soorten rijst zijn het gezondst?
3.1) 1. Witte rijst
3.2) 2. Zilvervliesrijst
3.3) 3. Rode rijst
3.4) 4. Zwarte rijst
3.5) 5. Wilde rijst
3.6) 6. Gemengde soorten rijst

Is rijst een dikmaker?

Eerst moeten we echter nog even kijken naar wat algemene bezwaren die je vaak over rijst hoort. Zo wordt er wel eens gezegd dat rijst ‘een dikmaker’ is. De gedachte daarachter is dat rijst vooral koolhydraten levert, en daar zou je dik van worden. Fanatieke lezers van dit blog weten inmiddels wel dat dit onzin is.

Koolhydraten zorgen helemaal niet automatisch voor gewichtstoename. Pas als je in het algemeen meer calorieën eet die je nodig hebt, kom je aan. En daar hoeft rijst (of koolhydraten in het algemeen) absoluut niet zo snel voor te zorgen.

Rijst en fytinezuur

Een ander bezwaar dat nog wel eens gemaakt wordt, is dat rijst te veel fytinezuur bevat. Dat zuur zou ervoor zorgen dat je andere vitamines en mineralen minder goed op kunt nemen. Het klopt dat fytinezuur die werking kán hebben – maar dat geldt niet alleen bij rijst.

Ook andere graanproducten bevatten deze stof bijvoorbeeld. Het is dus een beetje onzinnig om alleen rijst ervoor te ontwijken. Als je verder gewoon gezond en gevarieerd eet, krijg voldoende voldoende voedingsstoffen binnen om hiervoor te compenseren.

Welke soorten rijst zijn het gezondst?

Er is al met al dus weinig mis met rijst als basis van je maaltijd. Maar dan zijn er nog al die soorten rijst om uit te kiezen! We bespreken hieronder de soorten die je in de supermarkt tegenkomt en bekijken steeds hoe gezond ze zijn.

1. Witte rijst

Witte rijst is veruit de meest gegeten rijstsoort. Er zijn dan ook ontzettend veel soorten van beschikbaar: denk aan basmatirijst, pandanrijst, risottorijst, sushirijst, enzovoort. Witte rijst wordt vaak opzij gezet als ongezond. Dat valt echter aardig mee. Het is niet de allerbeste variant, maar het bevat per 100 gram nog steeds 7,5 gram eiwit en 1,5 gram vezels.

Overigens is ook gele rijst gewoon witte rijst, maar dan met kleurstoffen. Wil je het zelf maken, dan kun je ook gewoon wat saffraan en kurkuma aan het kookwater toevoegen.

2. Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst wordt ook wel bruine rijst of volkoren rijst genoemd. Het is dezelfde soort als witte rijst, maar dan met het vliesje nog om de rijstkorrel heen. Dat geeft het een wat ruwere structuur en een meer nootachtige smaak. Omdat zilvervliesrijst ook nog de voedingsstoffen van het vlies bevat, is het net iets rijker aan voedingsstoffen.

Daarnaast bevat het twee keer zo veel vezels als witte rijst en iets meer eiwitten. Het verschil is echter niet zo enorm als wel eens beweerd wordt. In het algemeen raden we dus zilvervliesrijst boven witte rijst aan, maar voel je vooral niet schuldig als je eens voor wit gaat.

3. Rode rijst

Rode rijst is net even een andere rijstsoort dan witte rijst en zilvervliesrijst. Het gaat dan om de volkoren korrels van een soort waarvan het vlies die kenmerkende rode kleur heeft. In principe zijn de voedingswaarden hiervan goed te vergelijken met die van gewone zilvervliesrijst. Het belangrijkste verschil is precies dat rode vlies: dat krijgt zijn kleur namelijk van een stofje dat anthocyaan heet.

Dit is een antioxidant die celschade tegengaat in het lichaam. Er is echter weinig concreet bewijs dat anthocyaan veroudering en kanker tegengaat, dus neem bronnen die dat beweren vooral met een korreltje zout.

4. Zwarte rijst

Zwarte rijst is wéér een andere rijstsoort. Deze bevat zelfs nog meer anthocyaan, waardoor de korrels die donkere kleur krijgen. Zwarte rijst is qua voedingsstoffen weer ongeveer vergelijkbaar met rode rijst en zilvervliesrijst. Wel interessant is de smaak, die zowel in zoete als in hartige gerechten goed gebruikt kan worden.

Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld zilverliesrijst, dat toch vooral hartig is. Let echter wel op dat je witte rijst niet altijd zomaar door zwarte rijst kunt vervangen. De smaak is daar toch iets te specifiek voor.

5. Wilde rijst

Wilde rijst is eigenlijk geen rijst maar een heel andere graansoort. De voedingswaarden liggen dan ook verder van de bovenstaande vier soorten af! Wilde rijst bevat meer eiwitten, ongeveer 15 gram per 100 gram. Ook zit er maar liefst 6 gram vezels in. Het is daarom al met al een heel gezonde keuze.

Wel belangrijk om op te letten: wilde rijst is relatief duur, en wordt daarom meestal met andere rijstsoorten gemengd. Dat gaat natuurlijk weer ten koste van de voordelen. Blijf de etiketten dus goed lezen!

6. Gemengde soorten rijst

Onder deze laatste soort vallen alle producten waarin rijst gemengd is met andere voedingsmiddelen. Je vindt in de supermarkt bijvoorbeeld vaak meergranenrijst, waar naast rijst ook haver, gerst, spelt en tarwe in kunnen zitten. Of notenrijst, waarbij de rijst gemengd is met – de naam zegt het al – noten.

Op zich kunnen dit prima manieren zijn om wat gevarieerdere voedingsstoffen binnen te krijgen. Soms zien de verpakkingen er echter ook gezonder uit dan het product eigenlijk is. Lees ook hier dus weer goed de labels om te zien hoe het precies met de samenstelling zit.

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Top 5 producten die je beter kunt vermijden bij de bakker!
  • Hoeveel calorieën verbrand je met seks?
  • Is het gevaarlijk om je kauwgom door te slikken?
  • Wat doe je aan een gevoelige huid?
  • Enkele tips voor meer levenslust!
  • Wat zit er in een kroket en een frikadel?
  • Zelf sportdrank maken doe je zo!
  • Hoe kook je een ei?
  • 10 tips om jezelf futloos, ziek en depressief te voelen!
  • Last van duizeligheid? Dit doe je ertegen!

Categorie: Overig

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. jan zegt:

    19 december 2020

    Een tijd geleden werd gewaarschuwd voor rijst omdat het arsenicum zou bevatten. Ook in rijstproducten, dus ook voorzichtig met voeding voor de kleinen. Dit zou komen omdat in de landen waar Nederland zijn rijst van betrekt, veel arsenicum in de bodem zou zitten. Nu hoor je daar niet meer over??

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      20 december 2020

      Hoi Jan,

      De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet er op toe dat producten voldoen aan de eisen. En dus ook dat er niet teveel arseen in zit. Combineer dat met een gevarieerd voedingspatroon, dus niet iedere dag alleen rijst en rijstwafels, en je hoeft je geen zorgen te maken.

  2. Mw. M,.H. Keur zegt:

    14 oktober 2020

    Ik gebruik al heel lang zilvervliesrijst. Je hebt de ronde en lange zilvervliesrijst bij Eko-Plaza (natuurvoedingswinkels). Ik ben helaas vergeten welke van bovenstaande rijst je het beste i/d winter kunt eten, ik dacht zelf de ronde zilvervliesrijst en dat je in de zomer de lange zilvervliesrijst kon eten. Is dit juist?

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      19 oktober 2020

      Ik denk niet dat dit verschil maakt. In smaak en gebruik zit wel verschil. De ronde korrel neemt veel vocht op en blijft smeuïg, de lange kookt droog.

  3. Angeniet zegt:

    8 mei 2020

    Bedankt, zeer informatief, even over zwarte rijst, eens gekocht in de Markthal rotterdam. Die is Echt zoet.
    Vl gr angeniet

    Beantwoorden
  4. Chef. zegt:

    24 februari 2020

    Hallo goede uitlegch

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      25 februari 2020

      Graag gedaan Chef!

    • franklin simon zegt:

      9 mei 2020

      hoe veel soort zijn er

  5. luciana zegt:

    24 juni 2019

    nooit van gehoord

    Beantwoorden
  6. gert Jan zegt:

    9 april 2019

    ik eet kaas rijst

    Beantwoorden
    • Kian van Gessel zegt:

      9 april 2019

      Ik eet dat ook en het is best lekker. Toen een vriend het ging aanraden om aan mij om kaas rijst te eten vond ik het een raar idee maar toen ik het proefde vond ik het verbaasend lekker

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • Waarom zou je als sporter compressiekousen dragen?
  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • Waarom zou je als sporter compressiekousen dragen?
  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy