Over welk deel van je lichaam ben jij het meest onzeker? Grote kans dat je het eerst aan je buik, billen of bovenbenen dacht! Voor de meeste vrouwen zijn dat de voornaamste probleemzones waar ze bij het afvallen mee te maken krijgen.
Helaas hoor je online de meest onzinnige tips om hiermee om te gaan, van afvalpoeders tot eindeloze crunches en sit-ups. Waarom dat niet werkt, en wat je dan wél kunt doen? We leggen het je uit in de blog van vandaag!
Plaatselijk vet verbranden?
De grootste mythe die je in deze context regelmatig hoort, is plaatselijk vet verbranden. Het idee: als je maar lekker veel buikspieroefeningen doet, maken die buikspieren vanzelf al dat vet in die regio op. En zo kom je dus makkelijk van dat zachte buikje af.
Het probleem is dat je lichaam niet op die manier vet verbrandt… Als je extra energie nodig hebt, wordt er overal ongeveer gelijkmatig vet vandaan gehaald. Je kunt jezelf dus niet dwingen om op één specifieke plaats af te vallen!
Hoe ontstaan probleemzones?
Maar hoe kan het dan zijn dat je overal af lijkt te vallen, behalve op je buik en heupen? Daar zijn een paar redenen voor. Eén is dat je lichaam je buik en heupen als een soort ‘laatste noodvoorraad’ beschouwt. Dat betekent dat je algehele vetpercentage vrij laag moet zijn voor je hier ook vet gaat verbranden.
Daar komt echter nog bij dat veel mensen door hormonale disbalansen meer vet vasthouden op hun buik en heupen. Je hormoonspiegel heeft veel invloed op de manier waarop lichaamsvet verdeeld wordt. En zeker bij vrouwen creëert een overschot aan oestrogeen, insuline of cortisol snel die bekende probleemzones!
Afvallen buik en heupen: hoe moet het niet?
Dat betekent dat je één ding sowieso niet moet doen: die hormonen nog verder in de war brengen. En helaas is dat precies wat veel mensen wel doen als ze af willen vallen! Ze beginnen bijvoorbeeld aan stevige crashdiëten, die voor een hevig verstoorde hormoonspiegel zorgen.
Als je duurzaam af wilt vallen, wil je je lichaam juist in balans brengen. Dat betekent dat je geen extreme, tijdelijk bedoelde maatregelen moet nemen. Die verstoren meer dan ze herstellen. In plaats daarvan moet je toewerken naar een gebalanceerde leef- en voedingsstijl die je makkelijk vol kunt blijven houden.
Afvallen in de probleemzones
Wat betekent dat dan in de praktijk? Als je wilt afvallen in de probleemzones, kun je een aantal stappen zetten om je hormonen beter in balans te krijgen. Daarnaast moet je natuurlijk in het algemeen vet zien te verliezen. We zetten vijf belangrijke tips onder elkaar.
1. Minder calorieën eten
Als je vet wilt verliezen, moet je minder calorieën eten dan je verbruikt. Alleen op die manier moet je lichaam energie ergens anders vandaan halen – namelijk je vetreserves! Op de lange termijn zorgt dat ervoor dat je steeds slanker wordt.
En let op: lange termijn is daarbij een sleutelwoord. Je calorietekort moet maximaal 20% van je dagelijkse energieverbruik zijn: daarboven wordt het al snel een crashdieet. Dat is niet alleen naar en moeilijk vol te houden, het is ook enorm ongezond. Zo schieten je cortisollevels erdoor omhoog, waardoor het alleen maar moeilijker wordt om buikvet te verliezen.
2. Meer trage koolhydraten
Je leest vaak dat je koolhydraten af moet zweren om gewicht te verliezen. Gelukkig is dat niet het geval – je lichaam heeft diezelfde koolhydraten ook hard nodig. Maar niet alle koolhydraten zijn goed voor je. De categorie van snelle koolhydraten – toegevoegde suikers, vruchtensappen en witte meelproducten – kun je inderdaad beter vermijden.
Deze snelle koolhydraten zorgen namelijk voor hoge bloedsuikerpieken, die op den duur tot insulineresistentie kunnen leiden. Je lichaam moet dan steeds meer insuline aanmaken voor hetzelfde werk. Een probleem, want een overschot aan insuline leidt weer tot meer vetopslag in de probleemzones…
3. Geen alcohol
Even slikken als je van een wijntje houdt: alcohol is een heel slecht plan als je af wilt vallen. En dat geldt nog veel sterker als je moeite hebt om vet op je probleemzones kwijt te raken. Alcohol zorgt namelijk voor meer cortisol (1) en een algeheel verslechterde hormoonbalans. Precies wat je niet kan gebruiken.
Daar komt natuurlijk bij dat het nog veel meer nadelen voor je gezondheid en figuur heeft. Zo eet je meer als je gedronken hebt, slaap je slechter en beweeg je minder. Allemaal factoren die niet bijdragen aan voorspoedig gewichtsverlies…
4. Doe aan krachttraining
Nee, je kunt niet plaatselijk vet verbranden. Maar krachttraining is in het algemeen een geweldige manier om meer calorieën te verbruiken én je hormonen in balans te krijgen. Bovendien zorgt het ervoor dat je strakker in je vel komt te zitten. Zo voorkom je dat je bovenbenen toch een beetje blijven flubberen.
En nee, krachttraining zorgt er niet voor dat je opeens massieve olifantenbenen krijgt. Zeker bij vrouwen gaat dat niet zo snel… Mocht het toch te veel spier worden naar je smaak, dan kun je bovendien altijd wat rustiger aan gaan doen.
5. Anticonceptiepil?
Een laatste punt is de anticonceptiepil. Die werkt op basis van hormonen – maar dat heeft ook tot gevolg dat hij je hormoonspiegels enigszins beïnvloed. Dat kan tot een overschot aan oestrogeen leiden, zeker in combinatie met een ongezond voedingspatroon.
Meestal voorkomen goede voeding en wat sport eventuele problemen wel, maar niet iedereen reageert hetzelfde op de pil. Merk je bijvoorbeeld dat je meer bent aangekomen sinds je hem bent gaan slikken? Dan kun je overwegen om eens met je huisarts te overleggen of er geen alternatieve optie is!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!