Er zijn in de winkel allerlei vegan snacks te koop. Er zijn zelfs vegan snackbars! Maar vegan producten zijn toch duur? Maar wel gezonder toch? In dit artikel vind je de antwoorden. En geven we je een aan plantaardige snacks doen iets minder pijn in je portemonnee.
Waarom zijn vegan snacks duurder?
Een pak havermelk is duurder dan een pak koeienmelk. Vegan proteïne poeder is duurder dan whey. Waarom? Vraag en aanbod en marketing. Dat zijn de twee belangrijke redenen. Uiteraard verschillen de redenen ook per product.
Vraag en aanbod
Een plantaardig dieet en veganisme zijn de afgelopen jaren veel bekender en populairder geworden. Het aandeel mensen dat een dagje geen vlees eet en vleesvervangers koopt is nu veel groter dan een aantal jaar geleden.
Maar in het begin vond je dergelijke producten amper in de supermarkt. Dat betekent ook automatisch dat deze bijzonder, maar nog niet veel gekochte, producten duurder waren. Nu er meer aanbod en concurrentie is, dalen de prijzen.
De prijzen van sommige producten zijn vaak zelfs vergelijkbaar met hun niet-plantaardige variant. Zo kun je plantaardige kaas kopen voor 15,25 euro per kilo. Een normale kiloprijs voor kaas. En voor twee ‘burgers’ betaal je rond de 3 euro.
Marketing
Er zijn echter ook producten die aan de prijzige kant zijn. Net als met alle producten geldt dat sommige voedingsmiddelen met een bepaalde belofte of boodschap worden verkocht. Ze zouden extra bijzonder, goed of gezond zijn.
Door het product op een bepaalde manier te vermarkten, proberen producten te laten zien dat hun product het beste is. Zo kan het ene merk voor een soortgelijk product een hele andere prijs vragen. Met een hoge prijs moet het wel iets bijzonders zijn toch? En kunnen marketingkosten betaald worden.
Dit is waarom het handig is om je te verdiepen in voedingslabels en merken. Vergelijk producten van verschillend merken en prijzen met elkaar. Staat er bijna hetzelfde op het label? En wat belooft een merk? Waar staan ze voor?
Een hogere prijs is niet altijd onterecht. Een producent kan bewust kiezen voor duurdere ingrediënten van een betere kwaliteit. Of eerlijke lonen geven aan boeren en andere mensen in de productieketen. Kies dus bewust.
Zijn vegan snacks gezonder?
Hier kunnen we kort over zijn. Vegan snacks zijn niet per se gezonder dan andere snacks. Om te weten of iets gezond is zul je moeten kijken naar de voedingswaarden én naar je voedingspatroon. Af en toe een snack is namelijk niet direct ongezond. Zolang je daarnaast een gezonde leefstijl hanteert.
Een kroketten van de Vegetarische Slager bevatten nog steeds 177 kcal per stuk (100 gram). Een rundvleeskroket van Mora bevat 169 kcal per stuk (75 gram). De een wat meer vet, de ander wat meer eiwit.
Daarnaast zijn de kant-en-klare plantaardige snacks vaak sterk bewerkte voedingsmiddelen. Net als vele niet-plantaardige snacks. onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit, groente en noten zijn nog steeds een stuk gezonder dan voeding uit pakjes en zakjes.
6 vegan snacks: zoet en hartig
Plantaardige snacks bedenken is niet zo moeilijk. De plakjes komkommer en cherrytomaatjes op verjaardagen kennen we allemaal. En tegenwoordig zien we ook steeds vaker wortelen bleekselderij om te dippen in hummus.
Maar die snacks kennen we inmiddels wel. En laten we eerlijk zijn, we hebben niet altijd zin in groentensticks. Daarom geven we je een aantal ideeën voor vegan snacks die je misschien niet nog niet kent of niet aan gedacht hebt. En die ook een beetje vriendelijk zijn voor de portemonnee.
Hartige snacks
Nacho’s
Maak een grote schaal nacho’s, maar dan met vegan cheese. In veel supermarkten kun je plantaardige geraspte kaas en roomkaas kopen. De echte fanatiekelingen maken zelf roomkaas op basis van cashewnoten.
En de guacamole mag natuurlijk ook niet ontbreken. Een bakje verse guacamole van de supermarkt is al vegan. Zelfgemaakt is natuurlijk nog lekkerder.
Kaasdip
Ook kun je tegenwoordig kaasdip kopen. Die is misschien net wat duurder. Maar met wat chips en groenten zullen jij en je vrienden snel vol zitten. Net als met kaasfondue valt een kaasdip zwaar op de maag.
Je kunt ook zelf kaasdip maken op basis van cashewnoten. Dat is heel erg gemakkelijk. Leuk om een keertje te proberen. Maak dan vooral een grote voorraad, want deze kaasdip kun je invriezen. Dat scheelt wat werk de volgende keer.
Filodeeg hapjes
Wist je dat filodeeg vegan is? Het is gemaakt van water en meel. Met filodeeg kun je alle kanten op. maak vullingen met kaas, vleesvervanger en groenten. Maak er een lekkere dip bij of koop een sausje en je bent klaar.
Deze hapjes kun je ook zoet maken, met honing en vijg bijvoorbeeld. En heb je over? Dan zijn ze de volgende dag ook nog hartstikke lekker.
Zoete snacks
Chocolade fondue
Als vegan hoef je chocolade niet te missen. Er zijn genoeg repen te koop, vaak puur. Maar in middels bestaan er ook melkchocoladerepen en zelfs witte repen. En wat kun je daarmee doen, naast gewoon opeten? Smelten!
Smelt jouw favoriete chocolade en wat lekker fruit om erin te dippen. Wil je meer variatie? Koop dan ook biscuitjes, lange vingers of zelfs zoute pepsels. Wees creatief en leef je uit!
Chia mousse
Met alleen wat chiazaadjes en cacao kun je hele lekkere chocolademousse maken. Chiazaadjes zijn inmiddels in de meeste supermarkten te koop en niet heel erg duur. Meng de chiazaadjes met water, een zoetstof en cacao en laat dit een tijdje in de koelkast rusten.
Vind je de structuur van chiazaadjes maar niks? Dan kun je de chiazaadjes ook vermorzelen met een vijzel. Zo krijg je een veel gladdere mousse. Ook kun je andere ingrediënten toevoegen, zoals pindakaas.
Notenballetjes
Op Instagram komen ze regelmatig voorbij: snackballetjes. En dat is niet voor niks. Je kunt er namelijk alle kanten mee op en ze zijn makkelijk te maken. Mix noten met gedroogd fruit. Verbrijzel oreokoekjes en bedek deze met een laagje pure chocolade. Of mix noten met pindakaas.
Snackballetjes kun je maken zoals jij ze lekker vindt. Of je maakt een aantal variaties, zodat je kunt kiezen. Bovendien zien ze er ook nog eens super leuk uit en zijn ze makkelijk te bewaren in de koelkast. Zo kun je er een hele week van genieten.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!