Ananas is niet alleen een lekkere, maar ook een heel gezonde fruitsoort. Dit exotische fruit werd ergens in de 15e eeuw ontdekt in Amerika en door Christoffel Columbus naar Europa gebracht. Nu is ananas een van onze favoriete exotische fruitsoorten. Ananas heeft een erg zoete en ook verfrissende smaak. Je kan het zo vers eten of bijvoorbeeld gebruiken in een smoothie of als topping op je yoghurt. Maar ook op de grill kan je er een heerlijk gezonde snack van maken. Dat ananas gezond is, is geen geheim, maar weet je ook wat al deze gezondheidsvoordelen zijn? En is ananas goed om af te vallen? Ontdek het in deze blog!
De voedingswaarde van ananas
Het caloriegehalte en de hoeveelheid macronutriënten zijn gelijkaardig aan andere fruitsoorten. Ananas bevat per 100 gram 54 kcal die vooral komen uit koolhydraten (12 gram). De hoeveelheid vet (0,1g) en eiwit (0,5 g) is verwaarloosbaar. In totaal bevat ananas 1,6 g vezels per 100 gram.
De voedingswaarde is dus ongeveer even goed als bij andere fruitsoorten. De reden waarom ananas gezond is, is vooral dankzij de aanwezigheid van kleinere stofjes zoals vitamines en mineralen. Denk maar aan vitamine B, vitamine C, kalium en mangaan. Ananas bevat ook een aantal andere stofjes zoals bromelaïne en L-tryptofaan die je niet zomaar in elke fruitsoort tegenkomt.
9 voordelen waarom ananas gezond is
1. Werkt bloeddrukverlagend
Ananas bevat een grote hoeveelheid van het mineraal kalium, wat de bloeddruk kan verlagen. Kalium is ook erg belangrijk bij een goede werking van de spieren. Het is een essentieel mineraal zoals natrium, magnesium, en calcium. Deze mineralen zijn gekend als “elektrolyten” en zorgen mee voor een juiste vochtbalans in het lichaam.
2. Bevordert de spijsvertering
Ananas ondersteunt via een aantal verschillende mechanismen de spijsvertering.
Net als andere fruitsoorten bevat ananas een goede portie vezels. Deze stimuleren de darmen en zorgen onder andere voor een vlotte stoelgang.
Ananas bevat echter ook nog een speciaal stofje: bromelaïne. Dit is een enzym dat helpt om eiwitten af te breken. Misschien heb je al gemerkt dat wanneer je veel verse ananas eet je tong vreemd aanvoelt. Dat is bromelaïne en je hoeft je er geen zorgen over te maken. Maar als je het vervelend vindt kan je ananas verwarmen door te bakken, grillen of koken. Door de hitte wordt de bromelaïne afgebroken.
3. Verbetert het immuunsysteem
Dankzij de vezels heeft ananas een positief effect op de darmflora, wat een belangrijk deel van ons immuunsysteem is. Daarnaast bevat ananas echt een explosie aan vitamine C! Vitamine C is een anti-oxidant die je immuunsysteem versterkt door je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Vitamine C is ook goed voor bindweefsel en het sneller genezen van wondjes.
Maar ook het stofje bromelaïne dat instaat voor de afbraak van eiwitten maakt ananas gezond voor ons immuunsysteem. Bromelaïne helpt namelijk tegen ontstekingen en is pijnstillend. Het zou kunnen helpen bij reuma, artrose, bronchitis, spierblessures, enzovoort
4. Hogere vruchtbaarheid
Dit heeft ook te maken met de talrijke aanwezigheid van anti-oxidanten. Niet alleen vitamine C, maar ook koper, zink, foliumzuur en bètacaroteen dragen positief bij aan de vruchtbaarheid. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.
Het mangaan dat ananas bevat kan ook helpen wanneer je last hebt van het premenstrueel-syndroom met veel stemmingswisselingen.
5. Verhoogt je ijzergehalte
Bij ijzer denken we vaak aan rood vlees. Maar ook ananas is een prima bron van ijzer. Plantaardig ijzer in de aanwezigheid van vitamine C wordt namelijk prima opgenomen in de darmen. En ananas bevat veel vitamine C. Ideaal dus voor vegetariërs.
6. Versterkt de botten
In 100 gram ananas zit maar liefst bijna de helft (44%) van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan. Mangaan is een spoorelement, wat betekent dat je lichaam er niet zo veel van nodig heeft. Maar dat wil niet zeggen dat het niet belangrijk is. De aanwezigheid van mangaan zorgt ervoor dat ananas gezond is voor de botten en het bindweefsel.
7. Een mooie en gezonde huid
De huid vanbuiten weerspiegelt onze gezondheid vanbinnen. Het effect op de huid heeft dus ook onrechtstreeks te maken met het gezonde effect op de darmflora. Maar ananas heeft ook een rechtstreeks herstellend effect op de huid dankzij de anti-oxidanten zoals vitamine C. De huid wordt namelijk beschadigd door zonlicht en vervuiling en vitamine C helpt met het herstel. Niet alleen in de rol van anti-oxidant, maar het helpt ook in de aanmaak van collageen.
8. Maakt je gelukkiger
Wist je dat ananas ook gezond is voor je mentale welzijn? Ananas bevat het aminozuur L-tryptofaan. Deze wordt in de hersenen omgezet naar serotonine. Serotonine kennen we als het gelukshormoon. Als je ananas eet om blijer te worden, eet het dan lekker in de zon. Want ook zonlicht is essentieel voor de aanmaak van serotonine.
9. Helpt ananas om af te vallen?
Omdat ananas gezond en weinig calorieën bevat helpt het met afvallen. Het klopt dat ananas fruitsuikers bevat. Maar een kleine hoeveelheid koolhydraten hebben we allemaal nodig. En dan is fruit een uitstekende keuze. Zeker omdat ananas ook veel vezels bevat die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Een stabiele bloedsuikerspiegel is een van de belangrijkste factoren om vet te kunnen verbranden.
De vezels zorgen natuurlijk ook voor een gevoel van verzadiging, waardoor je niet geneigd bent om te veel te eten. Ook de hoeveelheid water in fruit helpt hier bij.
Ananas bevat nog een speciaal stofje: thiamine. Thiamine helpt mee bij de verbranding van koolhydraten en levert je dus goede energie. Een energiek gevoel geeft ons zin om te bewegen en calorieën te verbranden.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Ritawetzels@hotmail.be zegt:
Hoeveel ananas schijfjes mag men eeten om af te slanken ik eet drie potjes skyr,en twee tasjes soep en twee appels per dag ik miet 20 kilo afvallen voor een operatie is dit een goed gedacht ik wil het natuurlijk doen zonder hulp
Anoniem zegt:
Je omschrijft veel voordelen in het artikel, maar wat zijn de nadelen van dit fruitsoort?
Pieter de Wit zegt:
Hallo, we zijn natuurlijk vooral fan van de ananas. Maar een teveel aan fructose kan voor overgewicht en inflammatie zorgen. Daarom eet je best niet overmatig veel fruit.
Jacqueline zegt:
Eigenlijk heb ik een vraag wat betreft het stukje wat jullie schrijven “Ananas bevat echter ook nog een speciaal stofje: bromelaïne. Dit is een enzym dat helpt om eiwitten af te breken.”
Bedoelen jullie daarmee dat het lichaam die eiwitten beter opnemen of hoe moet ik dit nu zien
We hebben toch eiwitten nodig
Pieter de Wit zegt:
Hoi Jacqueline, Met afbreken bedoelen we eigenlijk verteren inderdaad, en dus beter opnemen. Het is iets positief! :-)