Mangaan is een mineraal dat in het lichaam, maar ook in de industrie verschillende toepassingen heeft. Al sinds de prehistorie wordt mangaandioxide gebruikt als pigment in verf. De Egyptenaren en Romeinen gebruikten mangaan in hun glaswerk om groenkleuring door ijzer tegen te gaan. In ons lichaam wordt mangaan vooral opgeslagen in de lever, nieren, pancreas en botten. Maar welke functie heeft dit mineraal in ons lichaam? En moeten we ons zorgen maken over een mogelijk tekort?
Wat doet mangaan in je lichaam?
Het lichaam bevat ongeveer slechts 10 mg mangaan. Maar toch vervult dit mineraal tal van belangrijke functies.
- Het is nodig voor de aanmaak van kraakbeen en botten.
- Het ondersteunt je energieniveau.
- Beschermt tegen zonlicht en vervuiling.
- Het is mede verantwoordelijk voor de werking van nutriënten zoals choline, biotine, vitamine C en thiamine.
- Helpt in de synthese van moedermelk, geslachtshormonen, schildklierhormoon, protrombine, ureum en bloed.
Wat zijn de gevolgen van een mangaanoverschot of tekort?
Mangaantekort
Een mangaantekort komt niet gauw voor en er is ook niet heel veel bekend over de gevolgen ervan. In een experimentele studie werd wel vastgesteld dat proefpersonen die weinig van dit mineraal binnenkregen huidafwijkingen vertoonden. Andere verschijnselen zijn zwakke pezen en banden, trage haargroei, misselijkheid, achteruitgang van het gehoor, spierzwakte, krakende gewrichten, osteoporose, glucose-intolerantie en een langere bloedingstijd. Een mangaantekort zou mogelijks de kans op kanker, ADHD en cognitieve problemen kunnen verhogen.
Enkele indicaties die kunnen wijzen op een mangaantekort zijn epilepsie, osteoporose, osteoartritis, verrekkingen, verstuikingen, diabetes, hypoglycemie, premenstrueel syndroom en dysmenorroe.
Te veel mangaan
Een overschot aan mangaan komt ook niet vaak voor, maar indien aanwezig veroorzaakt het motorische en psychische klachten.
Aanbevolen inname
De Nederlandse gezondheidsraad geeft geen sluitend advies over de inname. Er is te weinig wetenschappelijk onderbouwd onderzoek om concrete aanbevelingen te doen. Door de EFSA (European Food Safety Authority) is geen bovengrens vastgesteld, maar in de Verenigde Staten is wel een limiet opgesteld van:
- 2 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
- 11 milligram per dag voor volwassenen
Opname van mangaan
Van het mangaan uit je voeding wordt minder dan 10% opgenomen. De mineralen calcium, fosfaat en ijzer hebben een invloed op de opname. Een hoog gehalte van die 3 mineralen zorgt voor mindere opname van mangaan en omgekeerd. De verhoogde absorptie gebeurt gewoon via het maagdarmkanaal. Een hogere uitscheiding wordt geregeld door de gal.
Mangaan in voeding
Mangaan zit verspreid in allerlei producten waardoor een tekort of een overschot niet gauw voorkomt. Het heeft dus geen zin om bepaalde producten te gaan eten of te mijden als je niet 100% zeker bent dat dit noodzakelijk is.
Mangaan zit onder ander in: volkorenbrood en volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, groente en fruit, rijst, vlees, vis, thee, chocolade, zeevoedsel, eieren en zelfs in drinkwater.
Over mangaan hoef je je dus weinig zorgen te maken. Enkel wanneer je meerdere symptomen vertoont van een mangaantekort of overschot dien je aan de alarmbel te trekken en een arts te raadplegen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Dora zegt:
Belangrijk is voldoende water drinken. Ook vitamine B12 kan een probleem zijn.
Dit kun je laten controleren bij de huisarts.
Joseph Menten zegt:
Sorry; Ik ben wel 94 jaar maar heb wel al lang voedingsproblemen,artrose,spierpijnen,cvs-en het ergste is wel huiduitslag,jeuk en exeem, cortisone wel zeer ongezond.
Bij hartonderzoek 03/2022--1 wat vergrote hartklep en versleten corrosserie.
En hetgeen ik nu neem,alsdat dit helpt tegenJeuk en Exeem.
4dagen gebruik 1x per dag van:Gammadyn mangaan:0,073mg en cobalt 0,073mg, zou niet genoeg zijn daar men tot 11mg mag gaan .????
Met vriendelijke groeten.J.M--Email:vake78@gmail.com
Pieter de Wit zegt:
Hoi Joseph, bedankt om dat te delen. Jeuk en eczeem kan verschillende oorzaken hebben. Ook de kalk in het water waarmee je je wast, en je zeepproducten zijn belangrijk.