Raw food is aan een opmars bezig. Was je een paar jaar geleden nog een vage hippie als je alleen rauw at, tegenwoordig is het hartstikke hip. De raw food bars, raw food restaurants en raw food kookboeken springen als paddenstoelen uit de grond. Zelfs in de supermarkt kom je steeds meer rauwe repen en snacks tegen.
En zoals met iedere voedingshype worden er ook aan deze bijna mythische krachten toegekend. Raw food zou dé weg naar eeuwige gezondheid zijn. Daar worden we natuurlijk snel een beetje argwanend van… In deze blog lees je hoe veel er van die claims klopt!
Wat is raw food?
Raw food is – de naam zegt het eigenlijk al – voedsel dat rauw gegeten wordt. Binnen de leer wordt over het algemeen de verhittingsgrens van 47 graden aangehouden. Je kunt dus wel gedroogd voedsel eten, maar gebakken en gekookt eten is uit den boze.
Dat betekent dat je dieet als raw foodie vooral bestaat uit groente, fruit, noten, zaden en zeewier. Vlees, vis en zuivel zijn verboden: die worden beschouwd als voedingsmiddelen zonder toegevoegd nut voor je lichaam. Ook peulvruchten gaan bijvoorbeeld niet, want die kun je rauw niet goed eten. Samengevat kun je raw food dus zien als een soort veganistische paleo.
Waarom raw eten?
Waarom zou je je voedingspatroon nou in die mate beperken? Volgens raw foodies wordt eten ongezonder als je het verhit. Dat heeft te maken met bepaalde enzymen die boven de 45 graden verloren gaan. Daardoor zou de spijsvertering moeilijker gaan, met vermoeidheid, allergieën of zelfs kanker tot gevolg.
Vaak wordt ook de vergelijking met onze voorouders gemaakt. Die hadden überhaupt nog geen vuur, dus koken zat er niet in. Ons spijsverteringssysteem is dus ontwikkeld om rauw voedsel te verteren, is dan de conclusie. Die voorouders hadden ten slotte ook geen kanker.
Even over die kankerverwekkendheid…
Over dat laatste punt moeten we het even hebben. Je ziet het wel vaker voorbij komen als argument tegen bepaalde voedingspatronen: je krijgt er kanker van. Het wordt over tarwe gezegd, over zuivel, en vermoedelijk over heel wat andere dingen. En het is volslagen onzin.
Inderdaad, onze verre voorouders hadden – voor zo ver we weten – meestal geen kanker. Onze voorouders werden gemiddeld ook zo’n 30 tot 35 jaar oud. Dat betekent dat hun lichamen bar weinig tijd hadden om tumoren te ontwikkelen voor ze al door beren verscheurd werden of stierven in het kraambed.
Tuurlijk, er zijn producten waarvan we weten dat ze de kans op kanker verhogen. Dat geldt vooral voor een eetpatroon met chronisch te veel suiker en ongezonde vetten. Maar met het eten van onze voorouders heeft dat weinig te maken – dus negeer dat onzinargument alsjeblieft waar je het tegenkomt!
En die enzymen dan?
Dan door naar de wat inhoudelijker argument van het raw food dieet. Die enzymen die je voeding verliest als je het verwarmt, hoe zit het daarmee? Het klopt inderdaad dat er op hogere temperaturen enzymen verloren gaan – maar niet dat dat een probleem is. Met een gezond eetpatroon maak je diezelfde enzymen namelijk gewoon zelf aan.
Sterker nog: veel producten zijn juist beter te verteren als je ze eerst verhit. Betacaroteen uit oranje groenten, bijvoorbeeld, neem je vooral op uit gegaarde producten. Gezonde voeding als peulvruchten en aubergines zijn zelfs mild giftig als je ze rauw eet.
De ‘bedoeling’ van onze spijsvertering
Het argument dat onze spijsvertering ‘bedoeld is’ voor rauw voedsel is dan ook een beetje onzinnig. Tuurlijk, toen we nog geen vuur hadden, aten we noodgedwongen rauw. Maar dat wil niet zeggen dat al het andere dús slecht voor je moet zijn. Toen we eenmaal gingen koken, bleek gewoon dat we sommige dingen verhit ook prima aankonden. Mooi meegenomen.
Bovendien is het niet alleen evolutionair bepaald wat je spijsvertering wel en niet aankan. Ook bijvoorbeeld je darmflora zijn van groot belang. En die ontwikkelen zich een stuk sneller! Zelfs als een grotbewoner 600.000 jaar geleden geen gepasteuriseerde koemelk kon verdragen, is het dus uitstekend mogelijk dat jij dat wel gewoon kan.
Nadelen raw food dieet
Kortom: de meest genoemde voordelen van het raw food dieet vallen behoorlijk tegen. Daar komt bij dat zo’n beperkt eetpatroon een heleboel nadelen met zich meebrengt. De meest problematische punten:
- Je loopt tekorten op. Zo is de kans groot dat je te weinig ijzer, calcium en andere mineralen binnenkrijgt. Vitamine B12 is onmogelijk binnen te krijgen met een veganistisch eetpatroon.
- Ondergewicht. Je moet stevig dooreten om genoeg calorieën binnen te krijgen als je voedingspatroon voornamelijk uit groente en fruit bestaat.
- Groeiachterstanden bij kinderen. Dat komt voornamelijk door een combinatie van tekorten aan voedingsstoffen en dat gebrek aan voldoende energie.
Voordelen raw food dieet
Maar als je met raw food gegarandeerd ernstige tekorten oploopt, waar komen al die enthousiaste verhalen dan vandaan? Het punt is: een raw food dieet heeft ook wel voordelen. Zo is het goed om veel groente en fruit te eten. En andersom is het uitstekend om bewerkte producten met onnodige additieven te mijden.
Zeker als je eerder niet gezond at, is het dus wel degelijk mogelijk dat je je (initieel) beter gaat voelen door op raw food over te stappen. Het probleem is alleen dat dat voordeel niet echt opweegt tegen de vele nadelen.
Dus… raw eten of niet?
Wil je wel van die voordelen genieten, kies dan gewoon de middenweg! Er is niets tegen om af en toe een maaltijd raw te eten. Er is ook niets tegen om onnodig bewerkt voedsel buiten je keuken te houden – integendeel. In dat opzicht kun je dus wel degelijk inspiratie halen uit de raw food beweging.
Maar vergeet niet om je voedingspatroon compleet te houden. Kook af en toe eens een ei, gril een lapje kipfilet, rooster een portie peulvruchten. Bak je aardappeltjes. Eet gewoon melk en yoghurt. Zo zorg je dat je ook écht alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Dolly zegt:
Jammer dat je je research niet gedaan heb voor het schrijven van dit artikel..
Franske zegt:
Groot fan van jullie artikelen, fijn om goed onderbouwde artikelen over gezondheid te lezen (in plaats van die overload aan zelfbenoemd gezondheidsgoeroes die elkaar copy/pasten).
Eén klein puntje van kritiek: dat jagers/verzamelaars 30 tot 35 jaar oud werden is een gemiddelde. Er was veel babysterfte, vroegtijdig overlijden door infecties en dergelijke gebeurde ook vaak. Dat betekent dus niet dat men toen op 35-jarige leeftijd stierf aan ouderdom. Genoeg mensen die toen ook 70 of 80 werden - en zij kregen minder vaak kanker dan mensen nu. Er bestaat blijkbaar een causale relatie tussen chronisch te veel suiker of 'ongezonde' vetten en kanker, voeding die onze voorouders niet tot hun beschikking hadden. Denk dus toch dat dat (qua voeding) de voornaamste reden is dat er toen minder kanker voorkwam.
Overigens 100% eens dat enkel rauwe voeding een onverstandig dieet is. Groente wil ook niet opgegeten worden, en evolueert zichzelf daarom vaak ook op zo'n manier dat de mens (of andere natuurlijke 'vijanden') er ziek van worden. Verwarmen is een goede oplossing om die schadelijke stoffen onschadelijk te maken :-)
Lotte (beheerder) zegt:
Dankje voor deze genuanceerde aanvulling, Franske! Onderzoek wijst inderdaad uit dat een dieet met veel suiker en slechte vetten de kans op kanker vergroot, dus in dat opzicht waren onze voorouders zeker beter bezig. Je hoort echter ook vaak de bewering dat men in de prehistorie helemaal nooit kanker kreeg, en dat is dan weer wat te rooskleurig gesteld... De cijfers die daarbij gebruikt worden, houden vaak te weinig rekening met de lagere levensverwachting in die tijd. Vandaar dit punt :-)
Verder thanks voor het compliment - fatsoenlijk onderbouwde informatie is inderdaad waar we naar streven!
Dick Moen zegt:
Ik lees eigenlijk nergens iets over de
Molsla, dit zijn jonge paarden stikken die uit de molshopen gestoken werden.
Deze zijn wit, zelfde als witlof, omdat ze in de mols hopen groeien!
Vroeger was deze sla best duur, omdat de sla in de weilanden met de hand gezocht werd.
Nu zou je deze sla simpel kunnen kweken, in een kweekbak, dmv de jonge paardenstikken toedekken met aarde!
De sla is erg gezond...en wat bitter zoals witlof.
Het werd aangemaakt met wat azijn,
Gesnipperde ui en wat mosterd!
Heerlijk!
Lotte (beheerder) zegt:
Wat een leuke tip, Dick! Ik had zelf inderdaad ook nog niet eerder van molsla gehoord, maar ik ga eens kijken of ik er meer over kan vinden :-)