Iedereen heeft zoethout wel eens in de snoepwinkel zien liggen. Het ziet eruit als hout, maar bestaat in werkelijkheid uit de wortels van de zoethoutplant. Deze struik is familie van de peulvruchten. Hoewel zoethout waanzinnig populair is als bijvoorbeeld een smaakmaker in drop, eten maar weinig mensen het los.
Dat is zonde, want het is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel gezond! In het artikel van vandaag gaan we in op de vier belangrijkste voordelen die zoethout voor je lichaam te bieden heeft. Ook kijken we naar de beste manieren om het binnen te krijgen!
4 reden waarom zoethout gezond is
1. Brandend maagzuur
Uit onderzoek blijkt dat zoethout verlichting kan bieden voor allerlei nare aandoeningen in de maag. Brandend maagzuur is daarvan de meest voorkomende. Ook andere gerelateerde problemen zijn echter te verhelpen door op een stukje zoethout te kauwen. Maagzweren, bijvoorbeeld, en dyspepsie, waar je een opgeblazen gevoel door krijgt.
Ook algemene maagpijn en spijsverteringsproblemen vallen in deze categorie. Kortom, heb je regelmatig last van misselijkheid, geborrel in de maag en pijn? Dan is het een goed idee om bijvoorbeeld een paar keer per dag een kop zoethoutthee te drinken!
2. PMS en de overgang
Zoethout lijkt tot op zekere hoogte te reageren met de hormonen in het lichaam. Vooral vrouwen kunnen iets aan de lichte oestrogene werking van deze plant hebben. Het zijn namelijk de schommelingen in dat hormoon die voor veel vervelende symptomen kunnen zorgen. Zoethout verlicht waarschijnlijk problemen rond de menstruatie.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan gevoelige borsten, buikkrampen en misselijkheid. Zelfs humeur wisselingen zouden erdoor beperkt kunnen worden! Begin een paar dagen voor je menstruatie met de consumptie van zoethout voor het optimale effect. Daarnaast kan zoethout in de overgang van nut zijn om soortgelijke symptomen te verminderen.
3. Bijnieruitputting
Uitputting van de bijnieren is een probleem dat steeds vaker voorkomt. De belangrijke reden is dat mensen simpelweg te veel stress ervaren. De productie van cortisol levert een flinke aanslag op deze kleine organen! Het gevolg is dat je je moe en futloos gaat voelen. Ook het libido kan er flink op achteruit gaan wanneer de bijnieren niet meer goed functioneren.
Zoethout lijkt een stress verlagende werking te hebben, omdat het ervoor zorgt dat je lichaam efficiënter met cortisol omgaat. Je hoeft daarom minder van dit stresshormoon te produceren! Bepaalde onderzoeken lieten zien dat chronische vermoeidheid al na een paar dagen zoethoutconsumptie af kon nemen.
4. Hoest en een zere keel
Heb je je ooit afgevraagd waarom dropjes zo goed kunnen helpen tegen een zere keel? Precies, dat komt door het zoethout dat erin zit! Zoethout heeft meerdere eigenschappen die nare kriebelhoest kunnen verlichten. Allereerst remt het ontstekingen. Dat kan overal in het lichaam voordelen hebben, maar bij een zere keel is het vaak direct voelbaar.
Daarnaast is zoethout een natuurlijke slijm oplosser. Een opgezwollen keel waarmee je moeilijk kunt slikken, kan zodoende al een flink stuk verbeteren met wat zoethout.
Zoethoutthee maken
Ook zelf zoethoutthee maken is heel eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen, is een stokje zoethout wat te kneuzen met een stevige vijzel. Giet er vervolgens warm water overheen, en klaar ben je! Eventueel kun je de thee nog op smaak brengen met bijvoorbeeld wat munt, anijs of citroen. Allemaal even lekker!
Let wel op: zoethout kan de bloeddruk verhogen. Voor mensen die sowieso een lage bloeddruk hebben, hoeft dat zeker geen probleem te zijn. Sterker nog, het kan juist die nare vlekken voor je ogen verminderen als je eens te snel op bent gestaan. Heb je echter last van een te hoge bloeddruk, dan is het verstandig om geen liters zoethoutthee per dag te drinken. Gebruik de specerij in dat geval dus echt met mate!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
loes zegt:
Ik gebruik al jaren zoethout en vind het niet alleen lekker maar ook voor de keelpijn heeft het geholpen, ik koop ze altijd in de biologische winkel.
Van vugt zegt:
Goede uitleg!
Dik de Groot zegt:
Ondergetekende is zoethout gaan gebruiken voor te lage bloeddruk, maar nu is mijn bloed veel dikker geworden. Kan dat?
Dik de Groot zegt:
Emailadres is: dikdegroot@solcon.nl
Pieter de Wit zegt:
Hallo Dirk, dat kan ik niet beoordelen. Daar moet je even een arts, voedingsdeskundige of orthomoleculaire therapeut voor raadplegen.
Elisabeth zegt:
Ik heb last van veelvuldig nachtplassen. Er is bij mij nog geen medische oorzaak gevonden.
Helpt zoethout bij overactieve blaas ..
Anoniem zegt:
Wil stoppen met roken de heledag zoet hout
Rita Carsau zegt:
Ik neem een bloeddruk verlager maar heb veel last en pijn van reflux. Mag ik toch zoethout the gebruiken en hoeveel.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Rita, in dat geval zou ik even met je arts overleggen. Bij medicatie kunnen wij helaas geen advies bieden :-)
James zegt:
Ik moet stoppen met roken. Vanwege suikerziekte dat bij mij geconstateerd is deze week. Ik heb op het ogenblik ook een te hoge bloeddruk. Ik heb nu een paar stokjes zoethout genomen, als alternatief voor de sigaret. Goed of fout?
Mark van Oosterwijck zegt:
Hoi James,
Zoethout is een uitstekend alternatief voor het roken.
Goede tip voor anderen! :-)
Groet,
Mark
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi James,
Zoethout is bij een hoge bloeddruk niet zo heel verstandig, maar een stuk minder ongezond dan roken. Als het je helpt om van de sigaretten af te blijven kun je best (tijdelijk!) wat zoethout gebruiken :-)
Sjoerd zegt:
Goed
Halil zegt:
Zoethout thee is lekker zoet ,drink het graag,maar ik heb last van hogebloeddruk
Lotte (beheerder) zegt:
In dat geval kun je er inderdaad beter niet te veel van drinken, Halil!
Marcel zegt:
Toch zijn er ook wel andere berichten over zoethout te vinden. Er zit een soort gifstof in, die uiteraard niet gezond is. Hoge bloeddruk, kaliumtekort, vocht vasthouden, gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Ik zou zeggen: met mate. Zeker omdat de tolerantie van de ene persoon lager ligt, dan van de andere persoon.
Dit zegt het voedingscentrum er over:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycyrrhizine.aspx
En hier nog een andere website met wat meer informatie:
https://www.isditwelgezond.nl/zoethout-gezond/
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Marcel, goede aanvulling. We gaan even kijken of we het artikel nog wat kunnen uitbreiden :-)
Jerry zegt:
Goed en overzichtelijk artikel. Hier heb je wat aan.
Dank u
Mark zegt:
Dag Jerry,
Goed om te horen!
Groet,
Mark
Marc zegt:
Zo weer wat bijgeleerd.
Mark zegt:
Goedzo Marc! :)