Brinta is, net als havermoutpap, één van die ontbijtjes waar veel mensen mee zijn opgegroeid. Waar havermout inmiddels weer razend populair is, hebben veel gezondheidsblogs Brinta nog niet omarmd. Veel mensen trekken daaruit de conclusie dat Brinta wel niet zo goed voor je zal zijn.
Maar is dat terecht, of is het eigenlijk ook een prima ontbijt? Kortom, is Brinta gezond, of valt dat vies tegen? In de blog van vandaag bespreken we de belangrijkste eigenschappen van deze bekende pap. Je kunt daarna zelf beslissen of Brinta iets is dat je vaker op het menu wilt gaan zetten!
Vezels in Brinta
Vezels zijn razend belangrijk, en zeker in je ontbijt. In het algemeen zorgen deze onverteerbare koolhydraten ervoor dat je darmen gezond en schoon blijven. Daarnaast verlagen ze het slechte LDL-cholesterol in je lichaam, en verhogen ze juist het goede HDL-cholesterol. In je ontbijt zijn ze bovendien essentieel omdat ze ervoor zorgen dat je je de hele ochtend goed gevuld voelt.
Zo voorkom je dat je uren voor de lunch alweer met een knorrende maag rondloopt. Bij Brinta zit dat gelukkig wel goed, met 10,5 gram vezels per 100 gram. Dat is bijzonder vezelrijk: al vanaf 6 gram mag een product officieel ‘rijk aan vezels’ heten!
Glycemische index Brinta
Naast de hoeveelheid vezels is ook de glycemische index voor een ontbijt van belang. Deze GI geeft aan hoe snel de koolhydraten uit een product als glucose in het bloed terecht komen. Als de GI heel hoog is, betekent dat dat een voedingsmiddel een enorme suikerpiek veroorzaakt. Het dal dat daarna volgt, zorgt voor stevige zoete trek en eetbuien.
Dat wil je natuurlijk liever voorkomen! Een ontbijt met een lage GI vormt een stabiele start van de dag. Bij Brinta hoef je je ook daar geen zorgen om te maken, met een GI van 40. Dat is laag genoeg om het iedere dag zonder problemen te kunnen eten.
Let op: voor mensen met diabetes ligt de GI nog wel iets te hoog. Zij kunnen dus beter nog voor een iets koolhydraatarmer ontbijt kiezen.
Is Brinta gezond?
Om de grote vraag van dit artikel te beantwoorden: is Brinta gezond? Ja, al met al kunnen we wel zeggen dat deze pap een prima keuze is voor bij het ontbijt. Het bevat belangrijke voedingsstoffen, heeft eigenlijk geen nadelen, en is goed te combineren met extra gezonde ingrediënten.
Wel blijft het natuurlijk aan te raden om ook met je ontbijt te variëren. Eet niet iedere dag hetzelfde, maar wissel ook eens af met havermout of een smoothie. Zo voorkom je dat je ergens te veel of te weinig van binnenkrijgt.
En Brinta Wake Up?
Nu verkoopt Brinta niet alleen ouderwetse pap. Recent is ook het product Brinta Wake Up op de markt gebracht. Dat kan gezien worden als Brinta’s antwoord op de steeds populairdere trend van drinkontbijten.
Net als bij de oude Brinta meng je gewoon een zakje poeder door een portie melk; het verschil is dat Brinta Wake Up wat minder dik wordt. Je kunt het dus gewoon drinken, wat handig is als je haast hebt. Het idee is dan echter wel dat het ontbijt nog steeds genoeg vult om er een hele ochtend mee door te komen.
Het drinkontbijt bestaat in twee varianten, naturel en banaan. Maar hoe gezond is Brinta Wake Up? De voedingswaarden van de twee smaken zijn vrijwel gelijk, dus we bespreken ze hieronder tegelijk.
Voedingswaarde Brinta Wake Up
Handig is Brinta Wake Up zeker, maar hoe zit het dan met die gezondheidswaarde? Om dat te beoordelen, kijken we naar een paar verschillende factoren: suikers, eiwitten, vezels en smaakstoffen.
Suikers
De hoeveelheid suiker is misschien wel het belangrijkste verschil tussen de ouderwetse Brinta en Brinta Wake Up. Er zit in dit drinkontbijt namelijk maar liefst 23 gram suiker per 100 gram. Dat betekent, met andere woorden, dat suiker na volkoren granen het belangrijkste ingrediënt is. In een ontbijt valt dat af te raden: zo’n glucosepiek kan namelijk nog de hele dag voor eetbuien zorgen.
Eiwitten
Ook met de eiwitten valt Brinta Wake Up nogal tegen. Zoals gezegd zit er in de traditionele pap ongeveer 14 gram eiwit per 100 gram. In het drinkontbijt is dat teruggebracht tot een ruime 5 gram. Dat betekent dat het wat minder vult, en zeker ook dat je er minder aan hebt als fanatieke krachtsporter.
Vezels
Aan Brinta Wake Up zijn extra voedingsvezels toegevoegd, wat bij de gewone Brinta niet gedaan wordt. Het drinkontbijt bevat daarom net wat meer vezel: 13 gram tegenover 10 gram per 100 gram. Dat is dan een klein pluspuntje!
Smaakstoffen
Dan ten slotte nog een punt dat alleen van toepassing is voor Brinta Wake Up Banaan: de smaakstoffen. Aan de hand van de verpakking zou je vermoeden dat er daadwerkelijk banaan in dit drinkontbijt zit. Dat is echter niet het geval: het gaat namelijk om een klein percentage banaanpoeder. Het moge duidelijk zijn dat dat niet dezelfde voordelen biedt als echt, vers fruit.
Is Brinta Wake Up gezond?
Al met al is Brinta Wake Up dus lang niet zo gezond als de Brinta pap die je al kende! De enorme hoeveelheid suiker en het gebrek aan eiwitten zijn met name redenen om dit drinkontbijt lekker te laten staan. Als je op zoek bent naar een voedzaam begin van de dag, kun je het beste bij de traditionele pap blijven.
Brinta recepten
Helaas is de typische papsmaak van Brinta niet direct favoriet bij iedereen. Zeker mensen die als kind niet vaak pap gegeten hebben, zullen er echt even aan moeten wennen. Maar klinken de gezondheidsvoordelen jou toch iets te mooi om die pap omwille van de smaak opzij te schuiven?
Dan zijn er gelukkig genoeg manieren om dit ontbijtje aantrekkelijker te maken. Hieronder geven we je een handig lijstje met ingrediënten die je toe kunt voegen, plus wat combinaties die vast goed in de smaak zullen vallen!
1. Fruit
Fruit is eigenlijk altijd een perfect ingrediënt wanneer je je eten wat zoeter wilt maken, zonder dat je daarvoor meteen suiker of andere zoetmiddelen hoeft te gebruiken.
Appel en banaan zijn natuurlijk altijd goede opties, maar wie echt voor een zachte, zoete smaak gaat, kan ook voor bosvruchten kopen – sommige supermarkten verkopen die bevroren, dat is een stuk goedkoper en heel makkelijk om snel door je pap heen te roeren. Ook lekker voor een extra fris accent: voeg op het einde een scheutje citroensap of limoensap toe!
2. Noten en notenpasta
Brinta bevat langzame koolhydraten en eiwitten, maar de derde groep macronutriënten, die van de vetten, ontbreekt grotendeels. Afhankelijk van je doelstellingen kan het fijn zijn om die ook aan je ontbijt toe te voegen! Noten of notenpasta’s kunnen ideaal zijn om wat gezonde vetten binnen te krijgen, die je Brinta ook nog eens een rijkere smaak meegeven.
Let wel op dat die vetten natuurlijk relatief veel calorieën bevatten; het zijn verantwoorde calorieën, maar het is wel belangrijk om te kijken of ze in je dieet passen.
3. Chocola
Wie houdt er nu niet van chocola? Echte liefhebbers kunnen prima een lepel cacao door hun Brinta heen gooien, daarmee krijg je direct flink wat mineralen en antioxidanten binnen. Ook zijn er eiwitpoeders met chocoladesmaak die je in dit geval zou kunnen gebruiken, en geraspte extra pure chocola is ook een handig ingrediënt om je Brinta lekkerder te maken. Gebruik liever geen chocopasta, daar zitten meteen ontzettend veel suikers in!
4. Extra smaakmakers
Natuurlijk zijn er nog veel meer opties om je Brinta op smaak te brengen voor wie creatief nadenkt. Kaneel is een geliefd ingrediënt, en ook honing en geraspte kokos doet het bij veel mensen goed. Ga ook eens met lekkere combinaties aan de slag! ‘
Appeltaart-Brinta’ met appel, kaneel en rozijnen is bij veel mensen bijvoorbeeld een favoriet. Of wat dacht je van ‘snickers’, met cacao, pindakaas en stukjes banaan? Kokos met mango en bosvruchten? Alles is mogelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Tiny T zegt:
Ik eet iedere werkdag Brinta.
Ik ben erachter gekomen dat Liga tweede stap goed mixt met Brinta. Heerlijk, twee liga’s in een bakje Brinta verkruimelen en klaar. Eet smakelijk !!
Veerle zegt:
Hoe zit het met het zoutgehalte van Brinta? Toegevoegd? Wat is geschikt voor baby 4 a 5 maanden?
Alex zegt:
Zitten er genetisch gemodificeerde ingrediënten in Brinta?
Hoeveel glyfosaat en/of ecociden/pesticiden/bestrijdingsmiddelen?
Het niet of nauwelijks voorkomen van deze stoffen in Brinta zou een overtuigend verkoop argument kunnen zijn.
H.Versteegh zegt:
Helder! Dit is nou informatie waar je wat aan hebt. Bedankt, Henk
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan, Henk!
Kees zegt:
Wat dacht je van roomboter als gezond vet door de Brinta?
Annemarie zegt:
Wat dacht je van een Brinta pannenkoek? 50gr brinta, 100ml melk, ei en kaneel...mmmmm mijn favo omtbijtje!
anita zegt:
Kun je beter brinta eten dan volkorenbrood?
Lotte (beheerder) zegt:
Dat maakt niet heel veel uit, Anita :-) Zolang je volkorenbrood zonder toegevoegde suikers e.d. kiest, zit je daarmee ook prima.
Anoniem zegt:
Ja dat staat ook in de info☺️
daniel zegt:
ja dat zou erg een opluchting zijn dan kun je eens verwisselen van eten in de morgen. ik heb een vraag in verband met de soja producten. ik ben nu een cursus aan het volgen in verband met mijn diabetes. omdat ik dus ook havermout eet en daarbij rijstmelk of zo iets zei men mij dat het beter was om soja de nemen voorbeeld met vanille. dat andere dat ook gekocht hebben. maar nu begrijp ik het niet echt meer de ene zegt soja is niet goed de andere zegt wel? welke is dan wel goed voor mensen zoals wij hartelijk dank
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Daniel,
Goede vraag! Over sojamelk bestaat nogal wat discussie, onderzoek is er nog niet helemaal uit of het in grote hoeveelheden gezond is. Je kunt dus voor de zekerheid een beetje afwisselen tussen de verschillende soorten, dan zit je sowieso goed :-)
hoffmann zegt:
heel leerrijk , ik ken het product van naam.
maar verder niet.
maar vermits je erover niets leest besluit je gauw dat het niet zo gezond is.
heel erg bedankt voor de informatie!
Lotte (beheerder) zegt:
Begrijpelijk, Ingrid. Graag gedaan!
Anne-Mieke Faas zegt:
Grappig! Van de week vroeg ik me dit af en waarom? Is het voorgestoomd o.i.d.? Bij een soort gemaks-klaar- maak-eten heb ik mijn ??? En wat die vezels betreft: dat zou zeker goed zijn denk ik. Hoe zit het met de vitamines (mocht het voorgestoomd zijn)? Zijn ze dan nog behouden? Ditzelfde bedenk ik met brood (mijns inziens gaan ze verloren bij hoge temperaturen). Ik ben benieuwd naar je reactie, dank je wel!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Anne-Mieke,
Brinta en havermout worden inderdaad kort gestoomd. Gelukkig maakt dat ze niet per se ongezonder! Er gaan bij bereiding op hoge temperatuur wel wat vitamines verloren, maar heel weinig, omdat in stoom niet veel oplost. (Precies daarom kun je groente beter stomen dan koken.)
Wat brood betreft: vitamine C, B1 en B11 (foliumzuur) verdwijnen inderdaad deels onder hoge temperaturen. De voedingswaarde die voor brood gegeven wordt is echter de voedingswaarde ná die bereiding. Er zitten dan dus nog steeds vrij veel B-vitamines in :-)
Erwin zegt:
Mijn ervaring met brinta bij diabetes type 2 is dat het echt ontzettend slecht is voor de suiker spiegel
Mijn suiker gaat in een uur tijd van 5.2 nuchter naar 15.3 na een brinta ontbijt
Ik ben van mening dat brinta zeeeeer slecht is voor mensen met diabetes type 2
Heb het jarenlang gegeten en ben van mening dat ik mede door brinta diabetes type 2 heb...brinta is niet echt goed voor je
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Erwin,
Dat is een nuttige waarschuwing, dankjewel! In principe bevat Brinta veel trage koolhydraten, dus binnen een gezond voedingspatroon zal het niet snel in zijn eentje tot diabetes leiden. Als je ook verder relatief veel snelle suikers eet, kan ik me echter voorstellen dat het samen net te veel wordt. Heb je eenmaal diabetes, dan is het inderdaad verstandig om voorzichtig te zijn met zo'n koolhydraatrijk ontbijt :-)
Tsjippy Wieringa zegt:
Was even nieuwsgierig, mijn man drinkt elke dag Wake Up naturel van Brinta. Dat zit dan ook vast wel goed.
Dank voor het artikel!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Tsjippy,
Helaas is Brinta Wake Up weer niet even gezond als Brinta pap zelf... Daar hebben we dit artikel over geschreven :-)
Lili zegt:
Brinta eet ik regelmatig in afwisseling met havermout en soms een lekkere oerboterham.
Na een papje voel ik mij het meest voldaan, en kan er mee door tot 13.00u
Lotte (beheerder) zegt:
Fijn dat je je ideale ontbijt gevonden hebt, Lili!
Gerard zegt:
Ik ben over de 80 en eet al mijn hele even s'morgens een bord Brinta. Voel me daar prima bij.
Lotte (beheerder) zegt:
Prima ontbijt inderdaad, Gerard!
Ria zegt:
Wat is het voedingsverschil tussen een bord havermout en Brinta
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Ria, daar vertellen we je in dit artikel alles over!
Nina zegt:
Toen mijn zoontje 5 jaar was kreeg hij last van verstoppingen. Ik ben hem elke ochtend brinta gaan geven en sindsdien heeft hij geen last meer!
Het is ook een goed alternatief voor kinderen/volwassenen die geen brood wegkrijgen in de ochtend.
Mark zegt:
Ha Nina,
Wat goed om te horen!
Bedankt voor het delen.
Groetjes,
Mark
Inge zegt:
Brinta is toch van tarwe gemaakt? Ik dacht dat tarwe tegenwoordig in die mate genetisch gemanipuleerd etc is dat het al zijn voedingswaarde heeft verloren en als snelle koolhydraat geldt. Weet jij hoe dat zit Mark?
Mark zegt:
Hi Eline,
Dat is een goede tip. Thanks! :)
Eline zegt:
Ik gebruik brinta ook als paneermeel.
Mary de Werdt zegt:
Ik ben letterlijk opgegroeid met Havermout en later Brinta. Voel mij daar heel goed bij als ik intensief sport.
De trainer raadt het ook alijd aan. Mijn voorkeur gaat uit naar Brinta met appel en kaneel.
Mark zegt:
Hi Mary,
Heerlijk hé! Zeker voor sporters een prima ontbijt!
Groetjes,
Mark
Richard zegt:
Hoi Mark,
Je kan het 'mondgevoel' van havermout aanmerkelijk verzachten, als je de gekookte havermoutpap even in de blender doet. Er zijn meer mensen die vinden, dat de (gekookte) havermout onprettig aanvoelt.
Groeten, Richard
Mark zegt:
Ha Richard,
Bedankt voor tip! Voor velen wellicht een goede oplossing! :)
Groet,
Mark
Jozefien zegt:
Brinta met magere melk lijkt mij beter dan havermout. In havermout zit veel meer vet en volgens mij niet meer vezels dan Brinta. Havermout schijnt ook niet 100% glutenvrij te zijn. Daarom kiezen wij al jaren voor Brinta. De gewone ouderwetse. Niet de 1-persoonsverpakking of de Oergranen.
Mark zegt:
Ha Jozefien,
Je hebt gelijk dat havermout iets meer vet en minder vezels bevat dan Brinta.
Ze zijn beiden in ieder geval prima.
Groetjes,
Mark
D'hondt Nathalie zegt:
Hallo Marc
Waar kunnen we deze Brinta kopen en hoe ziet het eruit?Ik wil het wel eens proberen aangezien ik dagelijks havermout eet, is afwisseling wel eens welkom!
Met vriendelijke groeten Nathalie
Mark zegt:
Hi Nathalie,
Brinta kan je in Nederland gewoon bij de normale supermarkt kopen.
Ik weet niet hoe dat in België zit.
Groetjes,
Mark
Angela Görtemöller zegt:
Mijn dochter eet liever Brintha dan havermout.
De structuur is zachter en geeft een ander mondgevoel nu gebruiken wij het alternatief Crownfield volkoren ontbijt van de LIDL.
zitten daar nog grote verschillen in?
groet Angela
Mark zegt:
Dag Angela,
Ik weet de voedingswaarde daarvan niet precies. Zou je die hier eens kunnen posten (achter op de verpakking)? Dan kan ik er even naar kijken.
Groet,
Mark
Gea zegt:
Ik zou liever kiezen voor havermout dan brinta want in de brinta van tegenwoordig is zout toegevoegd. Zo krijg je ongemerkt (te) veel zout binnen.
Ytje de Jong zegt:
Oei! Ik dacht altijd dat Brinta een ontoereikend voedingsmiddel was! Bedankt voor deze mail. Weet je dat mijn vader die nu 87 jaar is, toen ik een kind was al Brinta kreeg met melk elke morgen! En hij moest zwaar werk doen. Bijzonder om nu te lezen dat Brinta niet ongezond is! Gr Ytje de Jong
Mark zegt:
Hoi Ytje de Jong,
Fijn om te horen dat je het nu weet!
Een heerlijk bakje Brinta bij het ontbijt is dus helemaal prima! :)
Groet,
Mark
Tim zegt:
Mag in Brinta vergelijken met ' mijn ' Bambix?
Mark zegt:
Hoi Tim,
Ik heb even de voedingswaarden van Brinta en Bambix vergelijken via de Albert Heijn website.
Dit lijkt inderdaad heel erg veel op elkaar. Dus 'ja'.
Groetjes,
Mark