• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Hormonen » Cortisol

Aankomen en afvallen door stress: waarom te veel cortisol ongezond is!

15 november 2018 by Mark van Oosterwijck 18 Reacties

Aankomen en afvallen door stress: waarom te veel cortisol ongezond is!

Stress wordt wel als dé ziekte van de moderne tijd gezien. Onze samenleving zit bomvol verplichtingen, deadlines en complexe problematiek. Dat leidt bij veel mensen tot een situatie waarin ze zelden even fatsoenlijk kunnen ontspannen. En dat is zeker niet alleen een mentaal probleem!

Wanneer je stress hebt, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Een overschot daarvan kan tot allerlei fysieke kwaaltjes leiden, inclusief een sterke toename of afname van je gewicht. We leggen je vandaag uit waarom je kunt aankomen en afvallen door stress, en wat je eraan kunt doen.

Inhoud verberg
1) Cortisol, het stresshormoon
2) Stress symptomen
2.1) Continu moe
2.2) Slaapproblemen
2.3) Hoofdpijn
2.4) Stijve spieren
2.5) Hoge bloeddruk
2.6) Eetproblemen
3) Cortisol en je gewicht
4) Aankomen door stress
4.1) 1. Cortisol en buikvet
4.2) 2. Insuline en trek
4.3) 3. Stress en zelfdiscipline
5) Afvallen door stress
5.1) 1. Snellere stofwisseling
5.2) 2. Geen trek
5.3) 3. Meer activiteit
6) Afvallen door stress gevaarlijk?
7) Tips tegen stress

Cortisol, het stresshormoon

Tegenwoordig komt stress doorgaans van drukte op het werk of zorgen om geld. In de oertijd lag het gevaar doorgaans in heel andere – en acutere – hoekjes, zoals bijvoorbeeld roofdieren. Het stresshormoon cortisol was dan heel praktisch: dat zorgt er namelijk voor dat er snel meer energie vrijkomt in je lichaam. Ideaal als je voor een beer op de vlucht moet slaan, dus!

Vandaag de dag hebben we echter vaker te maken met langdurige, slopende stresssituaties. Denk aan drukte op werk of langdurige geldproblemen. Daardoor hebben mensen vaak last van een chronisch verhoogd cortisol level, wat allerlei vervelende bijwerkingen oplevert.

Stress symptomen

Wanneer je last hebt van te veel cortisol, zorgt dat niet alleen voor dat ‘volle’ gevoel in je hoofd. Stress wordt vaak ook zichtbaar in allerlei lichamelijke kwaaltjes. Een paar belangrijke symptomen om op te letten:

Continu moe

Wanneer je je de hele dag vermoeid voelt – ook als je genoeg geslapen hebt – kan dat een gevolg van stress zijn. Die hoge cortisol- en adrenalinelevels putten je energiereservoirs namelijk snel uit. Je hebt simpelweg overal meer energie voor nodig.

Slaapproblemen

Om het nog erger te maken, zorgt stress er ook vaak voor dat je slecht slaapt. Door de grote hoeveelheid stresshormonen blijft je brein namelijk gewoon op volle toeren doordraaien, ook als je uitgeput bent. Dit veroorzaakt natuurlijk al snel een nare vicieuze cirkel.

Hoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende stress symptomen. Het gaat vaak om een drukkend of klemmend gevoel dat voor een doffe pijn achter de ogen zorgt. De precieze oorzaak van dit soort hoofdpijn is niet bekend, maar we weten dat het vaak samengaat met fysieke of mentale stress.

Stijve spieren

Bij een lichamelijke oorzaak van stress, zoals overtraining, is spierstijfheid een frequent verschijnsel. Ook bij mentale stress, bijvoorbeeld door extreme drukte, zul je snel last krijgen van je spieren. Met name de rug en schouders worden snel stijf door de spanning die je erop zet.

Hoge bloeddruk

Ten slotte kan veel stress tot een hoge bloeddruk leiden. Dat is één van de stress symptomen die je niet snel opmerkt, maar die wel flink schadelijk kan zijn! Een hoge bloeddruk is namelijk één van de factoren die bijdragen aan het ontstaan van allerlei hart- en vaatziektes.

Eetproblemen

Lichamelijke stress kan niet alleen veroorzaakt worden door een slecht dieet, het kan ook eetproblemen veroorzaken. Sommige mensen verliezen hun trek, anderen krijgen juist last van eetbuien. In beide gevallen zijn de gevolgen al snel flink ongezond.

Cortisol en je gewicht

Omdat stress vaak invloed heeft op je eetlust, is het niet verrassend dat het je gewicht kan beïnvloeden. Ben jij bijvoorbeeld een stress-eter, dan is de kans groot dat je in drukke periodes aankomt. Omgekeerd zijn er ook mensen die juist afvallen door stress.

Hieronder kijken we even naar beide situaties. Hoe ongezond is het als je gewicht door de stress gaat schommelen? En voor veel mensen nog wel belangrijker: wat doe je eraan?

Aankomen door stress

Aankomen door stress is niet alleen een gevolg van meer eten. Ook je hormonale reacties veroorzaken een gewichtstoename. Een kort overzicht van de belangrijkste oorzaken:

1. Cortisol en buikvet

Cortisol verhoogt de vetopslag. In stresssituaties gaat je lichaam namelijk spierweefsel omzetten tot glucose, zodat je voldoende energie hebt om gevaar het hoofd te bieden. Maar omdat je in onze moderne wereld maar zelden op de vlucht hoeft te slaan, heb je die energie vaak helemaal niet nodig. Het wordt daarom uiteindelijk in vet omgezet.

Cortisol zorgt er bovendien voor dat dat vet vooral op je buik terecht komt, zo blijkt onder andere uit dit onderzoek. En dat is voor veel mensen precies het belangrijkste probleemgebied! Wanneer je je buikje maar niet kwijtraakt, kan het dus zeker met het stresshormoon te maken hebben.

2. Insuline en trek

Een ander probleem is dat cortisol de aanmaak van insuline stimuleert. Wanneer je veel van dat hormoon in je lichaam hebt, krijg je meer trek, en dan vooral in ‘slechte’ voedingsmiddelen als vette snacks en suiker. Wie even snel iets wil eten, eindigt daarom al snel met een kroket uit de muur of een reep chocolade.’

Die calorieën fungeren echt als troostvoedsel, een soort kortstondig antidepressivum. Voor een keertje hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Maar wie langdurig onder spanning staat en daarom regelmatig een rol koekjes leeg eet, zal dat wel degelijk terugzien in zijn buikomvang!

3. Stress en zelfdiscipline

Stress draagt verder nog op enkele indirecte manieren bij aan een hogere vetopslag. Zo slapen gestreste mensen vaak slechter, iets dat ervoor zorgt dat je meer ghreline en minder leptine aanmaakt. Daardoor krijg je meer trek in zoetigheid, en ben je tegelijkertijd minder goed in staat om te merken dat je vol zit – een combinatie die alleen maar tot problemen kan leiden!

Drukte zorgt er ook voor dat je minder tijd hebt om bijvoorbeeld gezonde maaltijden te koken of te gaan sporten, En áls je de tijd al hebt, ben je uit vermoeidheid meestal niet bepaald gemotiveerd meer. Zo zorgt stress ervoor dat je discipline ongemerkt steeds meer verzwakt, met alle gevolgen van dien.

Afvallen door stress

Als je het zo leest, lijkt het bijna vanzelfsprekend dat iedereen met stress automatisch kilo’s aankomt. Toch zijn er ook mensen die juist afvallen door stress. Daar zijn doorgaans drie belangrijke redenen voor:

1. Snellere stofwisseling

Zoals gezegd zorgt cortisol ervoor dat je lichaam wordt voorbereid op inspanning. Je hartslag gaat omhoog, je gaat sneller ademen – kortom, alles gaat net even wat harder werken. Het probleem is dat dat bij langdurige stress ook langdurig zo blijft. Je stofwisseling versnelt als geheel, waardoor je ook meer calorieën verbrandt. En dat betekent dat je totale energiebalans opeens negatief uit kan komen.

2. Geen trek

Ook de cortisol helpt zeker niet om je op gewicht te houden. Doordat dit hormoon spieren afbreekt om energie te produceren, neemt je energieverbruik af. Ook wordt je spijsvertering tijdelijk op lage prioriteit gezet om die energie elders kunnen gebruiken. Ten slotte kunnen gespannen spieren zorgen voor dat gevoel dat je maag ‘in de knoop’ zit. Al die factoren zorgen dat je minder eet.

3. Meer activiteit

Ten slotte zijn mensen vaak drukker bezig wanneer ze gestrest zijn. Meer onrustig getik, meer geijsbeer, meer rondrennen als een kip zonder kop… Zelfs zonder dat je het doorhebt kan dat snel optellen tot extra verbrande calorieën. Als je dat combineert met de andere twee factoren, is het duidelijk waarom de kilo’s er opeens af kunnen vliegen!

Afvallen door stress gevaarlijk?

Het spreekt voor zich dat stress niet echt een gezonde manier is om af te vallen. Een constant hoge productie van cortisol en adrenaline zorgt ervoor dat er in je lichaam van alles uit balans raakt. Toch hoef je ook niet direct in paniek te raken als de weegschaal opeens een paar pondjes minder aangeeft.

Zolang het effect tijdelijk is en niet te snel gaat, kan het niet heel veel kwaad. Verlies je meer dan twee kilo per week, of zakt je BMI onder de 18,5? Dan is het wel een goed idee om even langs je huisarts te gaan.

Tips tegen stress

Of je nu afvalt, aankomt of anderszins last hebt van stress: het moge duidelijk zijn dat te veel cortisol niet gezond is. Merk je dat je gestrest bent? Dan is het voor je gezondheid op korte én lange termijn beter om daar iets aan te doen. Een paar korte tips:

  • Eet gezond. Door zo veel mogelijk onbewerkt en gevarieerd te eten, geef je je lichaam alle bouwstoffen om te herstellen.
  • Eet gezonde vetten. Dat is natuurlijk altijd belangrijk, maar als je te veel cortisol aanmaakt, valt hier vaak veel winst te behalen.
  • Beweeg, maar met mate. Een dagelijkse wandeling is altijd goed. Sport je nu heel fanatiek, dan kan het verstandig zijn om even een stapje terug te doen. Veel spierbeschadiging verhoogt namelijk de aanmaak van cortisol.
  • Maak tijd voor slaap. En dat betekent niet alleen op tijd in bed gaan liggen: door ruim daarvoor aan je avondritueel te beginnen, val je ook sneller in slaap.
  • Plan tijd in voor ontspanning. Zet je rustige momenten net zo vast in je agenda als andere afspraken! Lees in die tijd een boek, ga lekker in bad liggen of mediteer. Zo dwing je jezelf om de drukte even opzij te zetten.
Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Oxytocine, meer dan een knuffelhormoon!
  • Tips om oestrogeen in balans houden!
  • Testosteron verhogen!
  • Groeihormoon verhogen!
  • Aldosteron, het hormoon dat je zoutgehalte reguleert!
  • Acetylcholine: de neurotransmitter die je geheugen gezond houdt!
  • Manboobs: de 3 belangrijkste acties om je ervan af te helpen!
  • Welk effect heeft de menstruatie op de sportprestatie?
  • Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel!
  • Wat is insuline? En wat heeft het met afvallen te maken?

Categorie: Hormonen

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Joke zegt:

    24 maart 2022

    Ik lijd aan angsten en hyperventilatie en heb daarbij een slik fobie gekregen ik ben 10 kg afgevllen en heb het erg koud en vak trillingen

    Beantwoorden
    • joke19031948gmail.com zegt:

      24 maart 2022

      Ik lijd aan angsten Hyperverventilatie paniekaanvallen en heb er slikangst bij gekregen ik ben in 4 maanden tid 10kg afgevallen

    • Pieter de Wit zegt:

      30 maart 2022

      Hallo Joke, probeer het als een signaal van je lichaam te zien. Je lichaam wil je iets zeggen. Luister goed naar waar dit vandaan komt, durf je "demonen" te trotseren en wordt sterker dan je ooit had kunnen denken. Aarzel niet om professionele hulp in te schakelen. Succes!

  2. K. zegt:

    4 augustus 2021

    Hallo,

    Is het mogelijk om je te laten testen op teveel Cortisol?

    Groet,

    K.

    Beantwoorden
    • Pieter de Wit zegt:

      6 augustus 2021

      Dat kan je testen. Maar het schommelt heel erg. Daarom is een goede test eentje met verschillende metingen op 1 dag. En dan nog moet je de resultaten juist proberen interpreteren. Maar alle beetjes helpen.

  3. Melissa zegt:

    21 april 2020

    Hallo, kun je spiermassa zichtbaar aankomen als je chronische stress hebt? Of breekt stress het alleen maar af ook als je wel goed blijft trainen en eten?

    Beantwoorden
    • Ineke zegt:

      24 april 2020

      Hoi Melissa,

      Dat kan zeker. Stress zorgt echter wel voor langzamer herstel, waardoor je minder snel sterk en gespierd wordt. En te veel cortisol heeft ook een negatief effect op de omzetting van spiereiwitten in spierweefsel. Het is dus wel een stuk lastiger, zowel lichamelijk als mentaal.

  4. Reinier van Dalfsen zegt:

    26 april 2019

    Wat een goed blog zeg. Ik ben ooit eens door een burn-out heel veel afgevallen. die negatieve spiraal heb ik toen kunnen doorbreken met behulp van een coach. Jullie blog had me vast ook heel veel geholpen.

    Beantwoorden
  5. Saskia zegt:

    13 juli 2018

    Hoi,
    als je een extreem hoog cortisol waarden hebt, kun je dan wel aan spieropbouw doen? heeft krachttraining dan überhaupt zin?

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      16 juli 2018

      Hi Saskia,

      Een beetje spieropbouw blijft er altijd wel over :-) Bovendien is sport (mits je niet té zwaai traint) een goede manier om je hormoonlevels weer in balans te brengen. Je kunt dus beter niet helemaal stil blijven zitten, ook als je cortisolwaarde hoog ligt.

  6. Paula zegt:

    7 mei 2018

    Geen HIT doen als je een lager cortisolgehalte wilt. Door HIT krijg je een hogere adrenaline en dit heeft invloed op je cortisolwaarden.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      8 mei 2018

      Hi Paula,

      HIIT heeft inderdaad een wat hogere cortisolrespons dan duurzame cardio. Het verschil is echter wel dat veel mensen veel korter HIIT-trainen, waardoor de stress in je lichaam per saldo ongeveer even hoog uitkomt :-)

  7. Saskia zegt:

    7 oktober 2016

    Wat een onzin dat een laag cortisolwaarden beter is dam wat hoger!!
    Ik heb behoorlijke schade aan m'n spieren opgelopen door een veel te laag gehalte en kon niets meer, vreselijk ziek zijn
    Er zijn dus meerdere kanten aan het verhaal en veel weet men nog niet van cortisolwaarden

    Beantwoorden
  8. Eva zegt:

    16 april 2016

    Wacht even... Cortisol wordt geproduceerd in zowel fysieke als mentale stresssituaties. Waarom is sporten dan één van de beste manieren om je cortisolgehalte te verlagen? Dan breng je je lichaam toch juist in een fase van fysieke stress waardoor er meer cortisol geproduceerd wordt?

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      18 april 2016

      Dag Eva,

      Bedankt voor je reactie.

      Je hebt helemaal gelijk dat sporten niet direct invloed heeft op het verlagen van cortisol, tijdens het sporten maakt je lichaam er juist meer van aan. De voordelen van het sporten (meer spiermassa, lager vetpercentage, betere conditie etc.) wegen zwaarder dan de nadelen van een tijdelijke stijging van cortisol. Door niet te langdurig te trainen en goed te eten kan je de aanmaak van cortisol minimaliseren.

      Een mooie vergelijking is die tussen sprinters en marathon lopers. Sprinters trainen heel kort en intensief en hebben daarom veel meer spiermassa dan marathon lopers, die juist heel erg lang sporten. Het hangt er dus een beetje van af wat je doel is.

      Als je voor een marathon traint ontkom je er niet aan dat je lichaam veel cortisol produceert. Train je voor spiermassa en een meer atletisch lichaam, dan is het verstandig om je trainingen kort te houden.

      Groetjes,

      Mark

  9. Tamara zegt:

    31 juli 2015

    Cardio sessies, hoe kort en hoe krachtig? Vanwege aanhoudende knieblessure, krachttraining uitgesloten. Nu maar op de fiets gestapt.. Warming up 5 min, 35 min ca. 20 km pu fietsen (harder kan ik nog niet ) 5 min cooling down. Kort genoeg? Krachtiger, elke keer wat harder proberen te fietsen. Advies is gewenst

    Beantwoorden
    • Mark zegt:

      1 augustus 2015

      Hi Tamara,

      Ik begrijp dus dat je helemaal geen krachttraining doet ivm blessure? Dan is die 45 minuten cadio op zich prima, langer dan dat is zeker niet nodig.

      Maar persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan 20 minuten high-intensity interval training.
      Dus je kunt bijvoorbeeld 5 minuten een warming up doen en vervolgens HIIT.

      Dus bijvoorbeeld 2 minuten op een rustig tempo om vervolgens 30 seconden maximaal te gaan.
      Na verloop van tijd kan je dit verzwaren door 1 minuten op een rustig tempo te fietsen en dan weer 30 seconden maximaal.

      Als je dan nog een cooling down doet van 5 minuten ben je in totaal 30 minuten bezig en heb je een korte, maar effectieve cardio workout gedaan.

      Zie ook: https://drogespieren.nl/cardio/high-intensity-interval-training

    • Tamara zegt:

      2 augustus 2015

      Hoi Marc,
      Bedankt voor je reactie, ik ga ermee aan de slag. Ik heb krachttraining al na 4/5 maanden moeten opgeven, mijn knieschijven "sporen" niet zoals het hoort, dat ik jonger was schoot mijn knieschijf regelmatig uit de "kom". Anyways, squads, lunches etc. zijn een te zware belasting voor mijn knieën helaas. Dan maar op de fiets. Groeten Tamara

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy