Je lichaamstype is iets wat je van nature hebt meegekregen en waar je geen invloed op hebt. Waar je wel invloed op hebt is de aanpak dat het meest geschikt is voor jouw lichaamstype. Het probleem met veel fitness- en voedingsadvies is dat het vervalt in algemeenheden. Je kunt deze informatie natuurlijk wel gebruiken om te experimenteren en ervaren wat het beste voor jou werkt, maar het perfecte training- of voedingsschema bestaat niet.
De grootste fout die je kunt maken bij het behalen van je fitness doelstellingen is jezelf teveel te vergelijken met anderen. Je kunt best een ideaalbeeld hebben, maar uiteindelijk zul je het met je eigen lichaam moeten doen.
De 3 'Somatypen'
Als je een optimaal trainingsresultaat wilt is het belangrijk om te weten welk type je bent. In de fitness wereld is het gebruikelijk om het lichaamstype onder te verdelen in de zogeheten 'somatypen'. Niemand valt voor de volle honderd procent in één categorie, je lichaamstype is vaak een combinatie van twee types waarvan er één dominant is. We onderscheiden de volgende lichaamstypen:
- Ectomorf
- Mesomorf
- Endomorf
Ectomorf lichaamstype
- Snelle stofwisseling
- Lang en smal
- Laag vetpercentage
- Lange hals
- Smalle borst en billen
De ectomorf heeft vanwege de snelle stofwisseling moeite om aan te komen in spiermassa. Om spiermassa op te bouwen zul je veel moeten eten om meer calorieën binnen te krijgen dan dat je verbruikt.
Het is belangrijk dat je veel eiwitten binnenkrijgt, maar ook koolhydraten en gezonde vetten mogen niet ontbreken. Als je éénmaal veel spiermassa hebt opgebouwd is dit vanwege je lage vetpercentage direct goed te zien. Zie ook:
Training
Als je als ectomorf spiermassa wilt opbouwen is het verstandig om je te richten op zware krachttraining en cardio zoveel mogelijk te vermijden. Als je naast de krachttraining ook nog cardio gaat doen zul je nog meer moeten eten om een overschot aan calorieën te creëren.
Als je eenmaal spiermassa hebt opgebouwd en je vetpercentage wilt verlagen kun je altijd nog cardio aan je schema toevoegen. Het is dan belangrijk om je voedingsschema hierop aan te passen zodat je geen hard verdiende spiermassa gaat afbreken.
Mesomorf lichaamstype
- Gemiddelde stofwisseling
- V-vorm (brede schouders, smalle taille)
- Weinig overtollig vet
- Bouwt snel spiermassa op
- Brede borst en schouders
De mesomorf heeft van nature een sportieve bouw en kan relatief makkelijk spiermassa opbouwen of vet verliezen. De mesomorf heeft een gemiddelde stofwisseling, maar zal wel moeten uitkijken voor vetopslag. Afhankelijk van je doelstelling kan je enerzijds iets boven je energiebehoefte eten om spiermassa te ontwikkelen of anderzijds iets onder behoefte gaan eten om vet te verliezen.
Het mesomorf lichaamstype is uitermate geschikt voor een combinatie van krachttraining met cardio. Zware krachttraining is prioriteit nummer één, afhankelijk van je doelstellingen kun je besluiten om extra cardio toe te voegen aan je trainingsschema.
De mesomorf is het meest geschikte lichaamstype voor een mooie atletische uitstraling. Dit wil echter niet zeggen dat het gemakkelijk is, ook de mesomorf zal hard moeten werken.
Endomorf lichaamstype
- Grote borst en zware billen
- Brede heupen en korte hals
- Langzame stofwisseling
- Hoog vetpercentage
- Komt snel aan
De endomorf bouwt relatief snel spiermassa op, maar heeft vanwege de trage stofwisseling moeite om het overtollige vet kwijt te raken. Koolhydraten zijn de grote vijand van Endomorfs, je voeding zou voornamelijk moeten bestaan uit eiwitten en gezonde vetten.
Training
Ook het endomorf lichaamstype is uitermate geschikt voor een combinatie van zware krachttraining met cardio. Om extra vet te verbranden is het voor een endomorf aan te raden om in tegenstelling tot de andere twee lichaamstypen meer cardio toe te voegen aan je trainingsschema.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Geert zegt:
Ik vond het interessant om het verschil te weten en de benaming te kennen .