Je hebt vast al wel eens gehoord van een “lekkende darm”. De term klinkt een beetje gek, maar duidt wel de kern van het probleem aan. Een goede darmgezondheid is essentieel voor ons fysiek, maar ook ons mentaal welzijn. Onze ongezonde levensstijl veroorzaakt helaas alsmaar meer darmklachten die verregaande gevolgen kunnen hebben. Ontdek hoe een lekkende darm ontstaat, wat de symptomen en gevolgen zijn, en vooral wat je er aan kan doen.
Wat is een lekkende darm?
Het lekkende darm syndroom of leaky gut is een aandoening waarbij er letterlijk meer stoffen door de darmwand passeren dan goed voor ons is. De darm lekt als het ware.
De darm bestaat uit darmcellen met daartussen tight junctions. Deze tight junctions zijn openingen die kleiner en groter gemaakt kunnen worden om al dan niet bepaalde stoffen binnen te laten.
Indien de darmwand beschadigd is en deze openingen chronisch te ver open staan dan kunnen er allerlei ongewenste stoffen in de bloedbaan terechtkomen. Via de bloedbaan verspreiden deze stoffen zich waardoor er allerlei verschillende fysieke en mentale klachten kunnen optreden.
Wat zijn de oorzaken van een leaky gut?
Je darmgezondheid wordt voor het grootste deel bepaald door je darmflora: een verzameling van vooral goede en ook enkele minder goede bacteriën. Wanneer het aantal goede bacteriën sterk daalt of minder divers wordt heeft dit een negatieve invloed op je darmgezondheid. Deze daling van goede bacteriën heeft op zijn beurt dan ook vaak te maken met je voeding en levensstijl.
Voeding hoeft niet per se “slecht” of “goed” te zijn, maar voedingsmiddelen die in verband zijn gebracht met een leaky gut zijn een overdaad aan suiker, fructose, gluten, zuivel en te weinig vezels.
Daarnaast zijn er nog tal van andere oorzaken zoals een gebrekkige spijsvertering, een tekort aan maagzuur, gebrekkige leverfunctie en parasitaire infecties. Ook een overmatig gebruik van alcohol, medicijnen, antibiotica of zuurremmers en ontstekingsremmers kunnen een lekkende darm in de hand werken.
Ook stress is een belangrijke sluipmoordenaar. Chronische stress op zich heeft een erg negatieve invloed op onze algehele gezondheid, en ook meer specifiek op de darmen. Chronische stress was vroeger gerelateerd aan hongersnood. Een reactie van het lichaam op hongersnood is om alle deuren (de tight junctions) zo wijd mogelijk open te zetten om te overleven. Dit is alleen niet zo handig als je dan fastfood en bespoten groenten eet.
Symptomen en gevolgen van het lekkende darm syndroom
Iedereen heeft wel eens last van zijn of haar darmen. Hoe weet je nu of je lijdt aan het lekkende darm syndroom?
Enkele alarmsignalen zijn: diarrree of constipatie, regelmatig buikpijn met wat koorts, een opgeblazen gevoel, winderigheid en hoofdpijn. Soms kan het zijn dat je al jaren een lekkende darm hebt, maar zonder klachten in je darmen zelf, waardoor de diagnose niet snel gesteld wordt.
De klachten kunnen overigens heel divers zijn. Dat komt omdat je immuunsysteem zal reageren op alle slechte stoffen die ongewild het lichaam binnenkomen. Zo kan uiteindelijk ook de leverfunctie en de hersenfunctie verslechteren.
Op lange termijn kunnen er zelfs auto-immuunziektes ontstaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn: coeliakie, de ziekte van Crohn, diabetes type 1 en reuma.
De neurotransmitters in de hersenen kunnen verstoord worden waardoor aandoeningen zoals ADHD en dyslexie in de hand kunnen gewerkt worden.
Enkele andere uiteenlopende gevolgen zijn:
- Depressie
- Gebitsklachten
- Obesitas
- Gewrichtspijn (artrose)
- Hoofdpijn (migraine)
- Huidklachten (eczeem, netelroos)
- Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)
- Ontstekingen
- Paniekaanvallen
- Hypothyreoïdie (trage schildklier)
- Vermoeidheid
- Bijnieruitputting
- Stress (dat is inderdaad een oorzaak en helaas ook een gevolg)
Hoe kan je een lekkende darm voorkomen of herstellen?
Aangezien voeding, levensstijl en stress de grootste oorzaken zijn, ligt daar ook de oplossing.
Het beste is om even (een maand of twee) heel streng te zijn met je dieet en voor alle zekerheid suikers, gluten en zuivelproducten te vermijden. Samen met een algeheel gezond voedingspatroon natuurlijk.
Ook noten, peulvruchten en sojaproducten worden vaak afgeraden in deze eerste fase.
Specifieke voeding die wel extra goed voor je is, is bottenbouillon of “bone broth”. Deze bouillon zit vol glutamine die je darmwand kan herstellen. Je kan dit zo drinken of verwerken in een soep of maaltijd.
Snelle suikers worden helemaal afgeraden en over het algemeen zal je sowieso minder koolhydraten eten en meer eiwitten en vetten. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijd met vette vis, veel groenten en slechts een heel beperkte hoeveelheid aardappelen.
Vaak wordt er gezegd dat je dit maar een paar maand moet volhouden en dat je dan weer hersteld bent. Na de strenge eerste fase kan je geleidelijk aan weer meer voedingsmiddelen introduceren. Maar uiteraard kan een lekkende darm ook gewoon weer terugkeren als jij weer terugkeert naar je ongezonde levensstijl die aan de oorzaak lag van je symptomen. Probeer daarom toch om een aantal gezonde gewoontes in je nieuwe voedingspatroon te steken. Een kleine moeite die je levenslang doet bruisen van de energie!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!