We weten allemaal wel dat suiker slecht voor ons is. Toch bestaat er bij veel mensen nog de nodige verwarring over wat er dan precies in de categorie suiker valt. Want alle koolhydraten zijn toch ook suikers? Betekent dat dat je die dan allemaal ook maar moet mijden? En hoe zit het dan met fruit?
Al deze vragen zijn te beantwoorden door eens goed naar het verschil tussen langzame en snelle suikers te kijken. In de blog van vandaag zetten we daarom alle informatie over dit onderwerp bij elkaar. Zo begrijp je precies waarom je zeker niet iedere koolhydraat hoeft te vermijden!
Wat zijn snelle suikers?
Alle koolhydraten zijn opgebouwd uit één of meerdere suikermoleculen. Je lichaam kan suiker echt alleen opnemen wanneer het slechts uit één molecuul bestaat. Eet je complexere koolhydraten, dan zullen die dus eerst tot enkelvoudige glucosedeeltjes afgebroken moeten worden. Enkelvoudige suiker, zoals glucose, wordt veel sneller opgenomen; het lichaam hoeft immers niets meer af te breken.
Het gevolg: enkelvoudige suikers komen direct met zijn allen tegelijk in het bloed terecht. Dit veroorzaakt een enorme piek van bloedsuikerspiegel, met daaropvolgend een diep dal. Het is deze eigenschap van snelle suikers die ze zo veel ongezonder maakt dan hun complexere equivalent.
Geraffineerde suiker
Over bepaalde suikersoorten bestaat nog de nodige discussie, maar van één categorie is het heel duidelijk dat hij ongezond is. Dat is de zogenaamde geraffineerde suiker, ook wel bewerkte suiker genoemd. Het probleem met geraffineerde suiker is dat hij niet alleen uit snelle suikers bevat, maar ook geen verdere gezonde eigenschappen heeft!
Bij de bewerking van suiker uit suikerriet worden alle mineralen en vitamines er namelijk uit gehaald. Je houdt dus alleen pure zoetstof over, zonder enige voedingswaarde. Je lichaam verwerkt dit razendsnel, met opnieuw die enorme stijging in bloedsuiker tot gevolg. Om deze reden kun je de geraffineerde suikers die je in de supermarkt koopt beter laten staan.
Nadelen snelle suikers
Goed, maar wat is nu precies het probleem van die snelle suikers? Het eerste nadeel is dat je er simpelweg heel makkelijk van aan kunt komen. Het is niet zozeer dat de suiker direct als vet worden opgeslagen, maar wel dat je er snel te veel van eet. De suikers geven geen gevoel van verzadiging met flinke eetbuien als gevolg. Je krijgt dan meer calorieën binnen en komt dus sneller aan.
Ten slotte kan regelmatige consumptie van snelle suikers tot diabetes leiden. Door de snelle verandering in bloedsuikerspiegel raakt je insulineproductie namelijk van slag, het hormoon dat de vetopslag reguleert. Wanneer je eenmaal last hebt van diabetes kom je er maar nauwelijks meer vanaf, dus voorkomen is beter dan genezen!
Waar zitten snelle suikers in?
Snelle suikers vind je natuurlijk in praktisch alle zoete producten – taartjes, koekjes, snoep en ga zo maar door. Ook aan veel andere voedingsmiddelen is echter suiker toegevoegd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sauzen uit pakjes, dressings, kant-en-klare maaltijden, groente uit blik en zelfs chips.
Natuurlijke voedingsmiddelen als honing en ahornsiroop bestaan eveneens voor een groot deel uit snelle suikers, hoewel ze meer voedingsstoffen bevatten.
Over fruit bestaat enige discussie, maar de meeste mensen zijn het erover eens dat dit rustig gegeten kan worden. De hulpstoffen die verder nog in vers fruit zitten, zoals vezels, zorgen dat je lichaam de suiker goed kan verwerken. In vruchtensap ontbreken die stoffen dan weer, dus dat kun je beter vermijden!
En langzame suikers?
En hoe zit het dan met die langzame suikers? Die kun je over het algemeen prima eten; zo kom je immers aan de koolhydraten die je lichaam nodig heeft. Om te bepalen welke suikers in orde zijn, kijk je naar de glycemische index. Dit getal geeft aan hoe snel de glucose in je bloed wordt opgenomen.
Producten met een GI lager dan 50 zijn geen enkel probleem. Tussen de 50 en 70 kun je af en toe nemen, maar liefst niet te vaak. Zoete aardappels, volkoren granen en peulvruchten zijn allemaal voorbeelden van gezonde koolhydraten!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
henri zegt:
beste dat is niet wat ik wilde weten alleen in welk eten mvg
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Henri, misschien heb je dan iets aan dit artikel!
Caus zegt:
Zitten in druiven ook snelle suikers groetjes roos
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Roos,
In al het fruit zitten suikers, maar die zijn wat minder problematisch dankzij de vezels die je er ook mee binnen krijgt. Als je normale hoeveelheden fruit eet (200-300 gram per dag), hoef je je daar dus geen zorgen om te maken :-)
Sakir zegt:
Heel veel nuttige informatie heel erg bedankt voor het mooie en duidelijke uitleg !
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Sakir!
tomsco zegt:
Elke dag KT, elke dag zo snelle suikers <3
Tomsco zegt:
Dat zie je boven de tekstveldjes staan waar je je e-mail en je naam moet invullen, mits je probeert een reactie te plaatsen zonder ze te hebben ingevuld.
Mark zegt:
Hi Tomsco,
Oké bedankt! Ik ga er naar kijken.
Gr, Mark