Als je onze blogs vaker leest, zul je wel weten dat we op Drogespieren.nl niet heel enthousiast zijn over superfoods. Wat het probleem is? Vaak worden ze onnodig opgehemeld en zijn er veel makkelijker manieren om aan de juiste voedingsstoffen te komen.
Dan is de vraag natuurlijk wel: wat zijn die manieren? Ben jij bang voor bepaalde tekorten, maar ga je liever niet aan de dure superfoods? Of wil je gewoon graag weten waarom die gojibessen echt niet zó onmisbaar zijn? We noemen in de blog van vandaag 9 simpele alternatieven voor superfoods!
Superfoods: zin of onzin?
Allereerst even: hoe zit het nou met die superfoods? Vaak worden producten onder dat label gepromoot als er extra veel van specifieke voedingsstoffen in zit. Om die reden zou het ‘essentieel’ zijn om in een gezond dieet te gebruiken.
Het probleem daarvan is dat er dan ook heel veel stoffen níét in zo’n product zitten. Als je je te veel op superfoods gaat focussen, loop je ironisch gezien dus juist de kans op tekorten. Het is daarom veel verstandiger om je dieet in grote lijnen gezond te houden, in plaats van met specifieke voedingsmiddelen.
Alternatieven voor superfoods
Maar wat nou als je superfoods náást een gezond dieet wilt gebruiken, gewoon als extraatje? Daar is natuurlijk niets mis mee. Wel geef je waarschijnlijk onnodig veel geld uit als je je keuken volstouwt met biologisch bananenpoeder en gojibessen! Al dat soort producten kosten namelijk relatief veel geld voor de voedingswaarde die ze leveren.
Gelukkig zijn er zat alternatieven voor superfoods. We zetten hieronder negen veel gekochte producten onder elkaar en vertellen je waar je die felbegeerde nutriënten net zo goed uit kunt halen!
1. Tarwegras
Tarwegras wordt aangeprezen als een stofje dat helpt om meer bloedcellen aan te maken. Helaas: dat verhaal is onzin! De stofjes in tarwegras lijken misschien op hemoglobine, maar dat is echt niet genoeg om de functie over te nemen…
Wat er dan overblijft is een gewone groene groente, met alle voordelen van dien. Leuk, maar diezelfde voordelen haal je net zo makkelijk uit spinazie. (En dat voor ongeveer een tiende van de prijs.)
2. Chiazaad
Chiazaad bevat gezonde vetten, vezels, eiwitten en heel wat vitamines en mineralen. Klinkt gezond, en dat is het ook – maar dat maakt het product zeker niet onmisbaar. Zo levert het stukken goedkopere lijnzaad al grotendeels dezelfde stoffen.
En het kan zelfs nog makkelijker. Sesamzaadjes, bijvoorbeeld, bevatten twee keer zo veel ijzer als chiazaad, meer magnesium, zink en calcium, en net zo veel vitamines. De hoeveelheid gezonde vetten ligt ietsje lager, maar daarvan haal je sowieso niet heel veel uit een lepeltje chiazaad!
3. Gojibessen
Over gojibessen worden de meest waanzinnige verhalen verteld. Ze voorkomen kanker, gaan hartziekten tegen, helpen je automatisch af te vallen… Helaas mist er nog één ding: bewijs voor al deze claims! Daarmee zijn gojibessen niet gezonder dan elke andere bes.
Sterker nog: bosbessen bevatten méér antioxidanten dan gojibessen. Bovendien leveren ze minder snelle suikers én zijn ze een stuk goedkoper, zeker als je ze ingevroren koopt. Driedubbel winst, dus.
4. Quinoa
Ja, quinoa is gezond. Het zit boordevol eiwitten, vezels en micronutriënten, en vormt daarmee een uitstekende basis voor een gezonde maaltijd. Maar het kost ook zo 3 euro per zakje, en dat geld hóéf je er echt niet per se aan uit te geven.
Een interessant alternatief voor quinoa is een portie linzen! Deze leveren ook flink wat eiwitten en vezels. Eventueel kun je de linzen met zilvervliesrijst combineren, dan heb je ook meteen een goede portie koolhydraten te pakken. .
5. Granaatappel
Granaatappels bevatten polyfenolen, een soort antioxidanten. Dit stofje zit bijvoorbeeld ook in rode wijn; het is met name goed voor hart en bloedvaten. Rode wijn heeft echter heel wat andere nadelen (zoals die alcohol), en granaatappels zijn relatief duur en onhandig.
Goed nieuws: je hebt ze ook helemaal niet nodig. Simpele vruchten als aardbeien en druiven bevatten namelijk óók gewoon grote hoeveelheden polyfenolen.
6. Kokoswater
Kokoswater wordt hier en daar aangeprezen alsof het een waar levenselixer is. Vooral voor sporters is het populair. Het bevat namelijk suikers en elektrolyten die je helpen om je lichaam te hydrateren tijdens een training.
Maar… tenzij je langer dan zo’n 90 minuten aan het trainen bent, heb je die extra stofjes helemaal niet nodig. Water voldoet ook prima, en is een stuk goedkoper. Zelfs bij langere trainingen is het al genoeg om een snufje zout en wat vruchtensap aan je water toe te voegen!
7. Zalm
Omega 3 is een toverwoord tegenwoordig, en terecht. Je hebt deze gezonde vetzuren namelijk hard nodig, bijvoorbeeld om je hart en bloedvaten in goede conditie te houden. Maar er is geen enkele reden om al die omega 3-vetten per se uit verse zalmmoten te halen!
Je kunt namelijk net zo goed goedkopere, ingeblikte vissoorten gebruiken. Makreel en sardientjes zijn een heel stuk goedkoper dan zalm, en ze bevatten net zo veel gezonde vetten.
8. Boerenkool
Het is moeilijk om de hype rondom boerenkool te missen. Was het een paar jaar terug nog een saaie stamppotgroente, tegenwoordig mixt iedereen het door zijn shakes en smoothies. En het klopt dat boerenkool gezond is – maar is het ook echt gezonder dan andere groene groenten?
Daar kunnen we kort over zijn: nee! Alle groentesoorten leveren in bepaalde mate een flinke portie vitamines en mineralen. Als je hiermee flink varieert, dan ben je pas écht gezond bezig!
9. Amandelmelk
Amandelen zijn gezond – en dus moet amandelmelk dat ook wel zijn. Toch? Helaas valt dat tegen – er zit nauwelijks amandel in dit product, en vaak is er veel suiker aan toegevoegd. Niet echt een upgrade voor je dagelijkse portie havermout, dus.
Drink je amandelmelk om de zogenaamde hoeveelheid calcium die het bevat? Magere koemelk is niet echt calorierijker, en bevat meer eiwitten en meer calcium. Bovendien is het goedkoper en weet je vrij zeker dat er geen rommel doorheen zit.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Nicky truyens zegt:
Ik doe altijd amandelmelk bij men havermout en shakes.is dit nodig het is natuurlijk duurder als gewone melk?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Nicky,
Amandelmelk bevat eigenlijk nauwelijks amandel. Je kunt ook gewone melk gebruiken en tussendoor af en toe een handje noten eten, dan ben je goedkoper uit en krijg je meer voedingsstoffen binnen :-)
fatima zegt:
fijn om te weten ,bedankt
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Fatima :-)
Tineke zegt:
Bedankt, is weer een interessant artikel.
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Tineke!
Chantal zegt:
Wat is een plantaardig alternatief voor amandelmelk?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Chantal, je kunt ook voor bijvoorbeeld havermelk of sojamelk kiezen (die laatste bevat de meeste eiwitten). In alle gevallen geldt wel dat je even goed moet checken of er niets aan toegevoegd is :-)