Peulvruchten worden in de traditionele Hollandse keuken maar weinig gebruikt, behalve dan misschien in de bekende erwtensoep. Jammer, want deze categorie biedt een ontzettend veelzijdige verzameling aan voedzame en gezonde voedingsmiddelen, die zeker een waardevolle toevoeging aan je dieet kunnen zijn.
Niet voor niets raadt het Voedingscentrum je in de nieuwe richtlijnen aan om met enige regelmaat peulvruchten te eten. Gelukkig hoeft dat helemaal niet ingewikkeld te zijn, als je maar weet wat je ermee kunt! Daarom geven we je vandaag een heerlijk recept voor hummus. Een kikkererwtenpasta die vooral in het Midden-Oosten ontzettend veel gegeten wordt.
Waarom hummus maken?
Kikkererwten zijn, net als de meeste peulvruchten, waanzinnig voedzaam. Ze bevatten bijvoorbeeld veel eiwitten, waardoor ze voor krachtsporters een nuttige rol in het voedingspatroon kunnen spelen. Voor vegetariërs zijn peulvruchten dankzij diezelfde eiwitten ook goede vleesvervangers.
Verder zitten er veel trage koolhydraten en vezels in kikkererwten. Ze geven langdurig een vol gevoel en veroorzaken geen piek in je bloedsuikerspiegel. Ook bevatten ze allerlei vitaminen en mineralen, zoals magnesium, ijzer, calcium en B11.
Kikkererwten weken
Wanneer je zelf hummus wilt maken, kun je natuurlijk kikkererwten uit blik gebruiken. Dat heeft echter het nadeel dat aan veel ingeblikte peulvruchten suiker en zout toegevoegd worden. Ingrediënten die je helemaal niet nodig hebt voor een goede hummus. Het is daarom ook een goede optie om gedroogde kikkererwten te kopen en die zelf te wellen en te koken.
Veel tijd hoeft dat niet te kosten, je moet er alleen aan denken om het een avondje van tevoren vast te doen! Zes tot acht uur weektijd is doorgaans genoeg. Daarna moeten de kikkererwten nog ongeveer anderhalf uur gekookt worden. Gebruik voor dat koken wel vers water, niet het weekwater. Daar zitten lastig verteerbare stoffen in die je juist weg wilt hebben!
Hummus recept
Hummus maken is daarna heel eenvoudig. Van die kikkererwten heb je in totaal ongeveer 400 gram nodig (gewogen na het koken). Gebruik daarnaast een paar lepels van het kookvocht, en bewaar de rest om toe te voegen als de hummus wat droog uitvalt.
Doe de kikkererwten in de blender, samen met 1 eetlepel tahin (sesamzaad pasta), 4 eetlepels olijfolie, 2 teentjes knoflook, 4 eetlepels citroen- of limoensap en peper en zout naar smaak. Blend het geheel tot een smeuïge pasta en voeg eventueel nog wat vocht toe. Serveer met verse kruiden als bieslook of peterselie!
Hummus variaties
Eén van de grote voordelen aan hummus is dat je er eindeloos mee kunt variëren als je de basisvariant een beetje saai vindt. Zo maak je de pasta eenvoudig extra pittig door er een theelepeltje cayennepeper en een theelepel paprikapoeder aan toe te voegen. Ook andere kruiden zijn er vaak heerlijk bij. Zo kun je een groene hummus maken met een paar handjes verse basilicum, peterselie en dragon.
Of wat dacht je van een Italiaanse variant, met drie eetlepels pesto, twee eetlepels Parmezaanse kaas en twee eetlepels pijnboompitten erdoor? Leef je uit, dan wordt het hummus maken zeker niet snel saai.
Hummus gebruiken
Veel mensen kennen hummus vooral als broodbeleg, en dat is inderdaad een fijne manier om deze pasta te gebruiken. Vooral omdat de eiwitten in peulvruchten in combinatie met volkoren granen alle essentiële aminozuren leveren. Toch kun je veel meer met hummus! Gebruik het bijvoorbeeld eens als dip voor worteltjes, komkommer en bleekselderij, zodat je een snelle, gezonde snack hebt.
Ook kun je het met wat olie mengen om er een originele sladressing van te maken! Verder handig om te weten: je kunt de hummus zo’n vijf dagen in de koelkast bewaren, maar hij is ook goed in te vriezen. Je kunt dus prima een flinke portie in één keer maken, zodat je altijd een gezonde snack in huis hebt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Stals zegt:
mijn snel-klaarrecept voor hummus met yoghurt om wat lichter te maken
Recept
1 doosje kikkererwten
¼ citroen, olijfolie
1 potje yoghurt
3 koffielepels tahin
beetje komijn
beetje chilipasta
look naar smaak
Lotte (beheerder) zegt:
Dat klinkt heerlijk!
Sjef zegt:
Tahin is sesamzaad pasta
Staat foutief in humus recept
Mark zegt:
Dag Sjef,
Je hebt helemaal gelijk. Heb het aangepast.
Bedankt voor de feedback!