Je hebt ze misschien wel eens voorbij zien komen: weightgainers. Ze zitten bijna altijd in enorme potten en kosten dan ook een flinke cent. Wel beloven ze in ruil voor dat geld natuurlijk ook de grootste resultaten. Met een schepje van dit poeder per dag verdubbelen je spieren voor je het weet! Je lichaam groeit gegarandeerd!
Maar wat doet zo’n weightgainer nu echt precies, en waar heb je hem voor nodig? En is het echt noodzakelijk om zo’n hele emmer aan te schaffen? Of kun je er ook gewoon voor kiezen om je weightgainer zelf te maken? In de blog van vandaag vertellen we je alles wat je hoeft te weten!
Bulken voor spiermassa
Laten we bij het begin beginnen: het principe van spiergroei. Zoals we op deze blog ongeveer eens per artikel zeggen, draait het verliezen van vetmassa om het creëren van een tekort aan calorieën. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Als je er lichaamsmassa bij wilt kweken, ontkom je niet aan een overschot aan calorieën.
Alleen op die manier hou je de bouwstoffen over om nieuwe spiermassa op te bouwen. Eet je niet genoeg, dan kun je trainen wat je wilt, maar die biceps zullen er niet van groeien! Extra eten om aan die nodige calorieën te komen wordt in de wereld van de krachtsport ook wel kortweg bulken genoemd.
Wat is een weightgainer?
Voor sommige mensen kunnen weightgainers daarbij heel praktisch zijn. Zoals de naam al zegt gaat het hier om producten waarmee je sneller in gewicht aankomt. Met andere woorden, een weightgainer helpt je om op een makkelijke manier extra calorieën binnen te krijgen. In het algemeen gaat het om poeders die je in de vorm van shakes kunt consumeren.
Op die manier krijg je in één keer een flinke berg calorieën en nuttige voedingsstoffen binnen, zonder dat je een hele maaltijd hoeft te eten. En ook het bereiden gaat natuurlijk een heel stuk makkelijker: even mengen, en je bent klaar! Je kunt een dergelijke shake bijvoorbeeld makkelijk als tussendoortje gebruiken.
Wat is een weightgainer niet?
Helaas bestaan er ook nogal eens wat misverstanden over het gebruik van een weightgainer. Zo’n shake zorgt er namelijk niet automatisch voor dat je gespierd wordt. Hij zorgt ervoor dat je meer calorieën binnenkrijgt. Maar nee, die worden niet automatisch in spierweefsel omgezet – hoe goed die plaatjes op de verpakking er ook uitzien.
Dit is meteen de bron van het belangrijkste nadeel van weightgainers. Met al die extra calorieën is het namelijk wel van belang dat je niet als een gek extra vet op begint te slaan. Wanneer je te veel weightgainer gebruikt, is dat vaak wat er gebeurt. Zorg er dus voor dat je van tevoren nauwkeurig vastgesteld hebt hoe veel energie je dagelijks nodig hebt!
Wanneer is een weightgainer nuttig?
Maar als weightgainers de biceps niet direct uit je armen doen rijzen – wat heb je er dan precies aan? Heel simpel: veel krachtsporters vinden het moeilijk om genoeg gezonde calorieën binnen te krijgen. Natuurlijk, je kunt jezelf wel dagelijks volstoppen bij de Mac, maar dat is niet bepaald een evenwichtig dieet.
En als je genoeg eiwitten en complexe koolhydraten eet, zul je al snel merken dat je jezelf echt moet dwingen om genoeg binnen te krijgen. Op zo’n moment is een weightgainer simpelweg een handige manier om snel genoeg calorieën in te nemen. Bovendien is het sneller en vaak ook een stuk goedkoper dan losse maaltijden.
Wat zit er in een weightgainer?
De meeste weightgainers bestaan voor een groot deel uit eiwitten. Daarmee lossen ze ook meteen een ander probleem op, namelijk om daar voldoende van binnen te krijgen. Dankzij de shake hoef je niet ook nog een hele kip naar binnen te werken, bij wijze van spreken. Daarnaast wordt het geheel aangevuld met complexe koolhydraten.
Die veroorzaken geen al te hoge piek in de bloedsuikerspiegel, maar leveren wel flink wat energie. Vaak worden er ook nog wat vetten toegevoegd, vooral om het aantal calorieën wat extra te boosten. Veel weightgainers bevatten ten slotte ook extra vitamines en mineralen. Op die manier helpen ze je om aan alle nodige voedingsstoffen op een dag te komen.
Problemen kant-en-klare weightgainers
Tot zo ver zijn we behoorlijk positief over weightgainers, mits op de juiste manier gebruikt. Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal geen nadelen in zitten. Eén daarvan is wat je met alle kant-en-klare supplementen hebt: je hebt geen controle over de ingrediënten.
Kies je een goed merk, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Veel weightgainers bevatten echter ingrediënten die je niet per se nodig hebt. De oplossing ligt natuurlijk voor de hand: het is prima mogelijk om zelf een weightgainer te maken.
Zelf weightgainer maken
Uiteindelijk gaat het er daarbij om dat je de juiste hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vetten met elkaar mengt. Je kunt de hoeveelheden zelf kiezen.
Een aantal handige eiwitbronnen zijn kwark, eiwitpoeder of zelfs eieren. Koolhydraten haal je bijvoorbeeld uit havermout, Brinta, bananen of ander fruit. Ten slotte kun je noten toevoegen voor vetten en extra eiwitten. Ook pindakaas, olie of bijvoorbeeld avocado werkt daar prima.
Al die ingrediënten kun je op verschillende manieren combineren. De hoeveelheden kun je af laten hangen van de eisen die jouw persoonlijke menu aan je shake stelt. Enkele suggesties:
- Basis: melk, havermout, banaan, amandelen, pindakaas
- Eiwitpoeder: eiwitpoeder, melk, havermout, banaan, lijnzaad
- Bosvruchten: melk, kwark, havermout, banaan, pindakaas, bevroren bosvruchten, noten naar keuze
- Chocola: chocolade eiwitpoeder, melk, banaan, cacao, amandelen
Natuurlijk kun je ook verder nog van alles aan je weightgainer toevoegen om hem lekkerder te maken. Denk bijvoorbeeld aan koffie voor wat extra energie. Ook vers fruit of bijvoorbeeld kaneel en kokos kunnen ervoor zorgen dat je deze shake nooit met tegenzin naar binnen hoeft te werken. Maak jij wel eens zelf een weight gainer? Zo ja, wat doe je er allemaal in? Laat het ons weten in de comments!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Lars zegt:
Basis: melk, havermout, banaan, amandelen, pindakaas,
Ik vraag me af hoeveel calorieën deze shake bevat?
Ineke zegt:
Hoi Lars,
Je kunt dit het beste zelf uitrekenen met bijvoorbeeld een calorieëntracker. Dat is het meest nauwkeurig.
Beau zegt:
Beetje brinta 100gram met soja melk 250ml, 2thee lepels kaneel handje muesli met rozijnen en 1/2 schepjes suiker. Hoppa!
Lotte (beheerder) zegt:
Klinkt hartstikke lekker, Beau!
A zegt:
Top, bedankt!