Veel mensen behandelen tussendoortjes als ‘iets dat er ook nog wel eens bij komt’. Dat is jammer, want snacks kunnen juist een heel belangrijk deel van je eetpatroon vormen! Als je het goed aanpakt, leveren ze een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Maar dan is het natuurlijk wel van belang dat je niet voor zakjes chips en roze koeken kiest…
Om je een handje te helpen, geven we je vandaag een lijst met gezonde hartige snacks. Zelfs de grootste snoepkonten hebben immers wel eens behoefte aan iets dat geen mierzoete fruit- en chocoladesnack is!
Waarom gezonde hartige snacks?
Misschien vraag je je nog af waarom we op een gezondheidsblog tussendoortjes geven. Snacks zijn toch ongezond, per slot van rekening? Dat is een misverstand dat nog steeds bij veel mensen leeft. Snacks kunnen inderdaad heel ongezond zijn… maar dat heeft er waarschijnlijk meer mee te maken dat je van oudsher altijd voor koekjes of chocola gaat.
Als je het goed aanpakt, kunnen tussendoortjes juist een uitstekende aanvulling zijn. Door iets te eten als je honger hebt, voorkom je immers dat je je later helemaal niet meer kunt beheersen. Zo weet je zeker dat je niet tóch naar die koektrommel grijpt.
Kijk wel uit met het zout!
Zoals gezegd geven we hieronder alleen tien hartige snacks. De reden hebben we al genoemd: soms heb je nu eenmaal minder zin in zoetigheid. Deze opties zijn dan allemaal hartstikke lekker en behoorlijk gezond. Eén puntje van aandacht, wel: sommige ervan bevatten nog wel wat zout. Niet zo veel als een zak chips, maar genoeg om er een beetje mee uit te kijken.
Binnen een evenwichtig eetpatroon hoeft dat zeker geen probleem te vormen. Maar eet je verder ook veel kant-en-klare maaltijden of voeg je standaard veel zout aan je eten toe? Dan is het mogelijk een goed idee om een beetje op te letten hoe veel zout je consumeert!
Hartige snacks
1. Geroosterde kikkererwten
Niet iedereen houdt van de zachte, vezelige structuur van peulvruchten. Door ze te roosteren, breng je daar hopelijk verandering in! Ze worden knapperiger en kunnen met de juiste kruiden zo voor borrelnootjes doorgaan. Ze bevatten echter minder zout, en een stuk meer gezonde voedingsstoffen dan de gemiddelde gesuikerde borrelnoot. Het kost maar weinig tijd om ze te maken, dus probeer het vooral eens uit.
2. Nootjes
Gewone nootjes – zonder zo’n gek laagje eromheen – zijn natuurlijk ook altijd een perfecte keuze. Ze leveren onder andere gezonde vetten, eiwitten en allerlei mineralen. Probeer dan wel voor de ongezouten, ongebrande variant te gaan. Je kunt er altijd zelf nog een klein beetje zout overheen strooien, als je wilt. Dat zal waarschijnlijk een heel stuk minder zijn dan wat er door een gemiddeld zakje gezouten pinda’s of cashewnoten gemengd wordt!
3. Een gekookt ei
Gekookte eieren hoeven zeker niet saai te zijn. Je kunt ze met wat zout en peper eten, maar er ook iets uitgebreiders van maken. Een kruidendipje is bijvoorbeeld heerlijk. Of wat dacht je van een eitje gewikkeld in wat plakjes ham? Handig is ook dat je eieren in grotere hoeveelheden van tevoren kunt koken. In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed.
4. Edamame
Edamame zijn de groene sojaboontjes die je in Japanse restaurants nog wel eens bij je sushi kunt bestellen. Ze zijn lekker knapperig en zoutig, en daarmee het ideale alternatief voor een handje noten. Bovendien bevatten ze volwaardige eiwitten. Dat maakt ze ook voor serieuze sporters een heel gezonde hartige snack.
5. Olijven
Olijven zijn hartstikke gezond. Ze bevatten veel gezonde vetten – denk maar aan olijfolie. Bovendien kun je ze in alle mogelijke varianten krijgen. Met knoflook, met kruiden… Probeer wel om voor wat betere varianten te gaan. Goedkope olijven zijn vaak op allerlei chemische manieren nagerijpt, en dat is niet heel goed voor alle voedingsstoffen die ze bevatten.
6. Hartige muffins
Online vind je de meest uiteenlopende recepten voor hartige muffins. Ga voor een optie met kaas voor iets zoutigs, met vlees voor de eiwitten, of met groenten om je dagelijkse portie vitaminen te halen. Het kost eventjes om ze te maken, maar aan de andere kant, je hebt wel meteen een hele voorraad!
7. Groentechips
Heb je de chips afgezworen (goed idee!), maar wel nog zin iets zouts en knapperigs? Overweeg dan eens om zelf groentechips te maken. Je kunt er alle mogelijke knolgroenten voor gebruiken, maar bijvoorbeeld ook courgette. Het kan even experimenteren zijn met de hoeveelheden zout en kruiden, maar dan kun je er ook echt alle kanten mee op. En het levert nog een flinke dosis vitamines op ook!
8. Avocado met rosbief
Avocado is weliswaar calorierijk, maar ook waanzinnig gezond. De calorieën-voedingsstoffen-ratio valt daarom alsnog behoorlijk gunstig uit! Je kunt avocado’s op de meest uiteenlopende manieren eten, maar voor een tussendoortje zijn ze uit het vuistje het handigst. Wikkel er eens een plakje rosbief omheen voor wat extra eiwitten!
9. Zoute popcorn
Popcorn is niet iets wat je met regelmaat zou moeten eten. Vooral de zoete variant zit bomvol suikers. De zoutere variant is een stuk minder problematisch. Misschien moet je het niet dagelijks nemen, maar af en toe bij een spannende film kan een kleine portie geen kwaad. Het is in ieder geval een stuk minder ongezond dan die eerdergenoemde zak chips.
Let hierbij wel op de hoeveelheid zout! Je kunt het natuurlijk ook zelf maken, om de hoeveelheid zout een beetje in de gaten te houden. Geniet, maar eet met mate!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!