Ik heb al eens een artikel geschreven over Carb Cycling, ofwel het roteren van je koolhydraat inname gedurende de week met als doel om je metabolisme hoog te houden. Calorie Cycling werkt ongeveer hetzelfde, maar in plaatst dat je 'cycled' met je koolhydraten, wissel je dagen met meer calorieën af met dagen met minder calorieën.
De voordelen van Calorie Cycling
Waar je bij een traditioneel dieet elke dag zo'n 300-500 calorieën onder je energiebehoefte eet, eet je bij je Calorie Cycling de ene dag boven- en de andere dag onder je energiebehoefte. Dit heeft enkele voordelen:
- Een 'boost' in mentaal opzicht - Wanneer je dagen hebt dat je meer mag eten dan je lichaam verbruikt dan geeft dit een verzadigd gevoel. In mentaal opzicht kan dit enorm helpen om je dieet voor de lange termijn vol te houden.
- Resetten van je honger hormonen - De hormonen die invloed hebben op je hongergevoel, ghrelin en leptine, worden weer gereset wanneer je dagen hebt met een calorie overschot.
- Insuline gevoeligheid verhogen - Insuline is het hormoon dat zowel invloed heeft bij het opbouwen van spiermassa als ook bij vetopslag. Dagen met weinig calorieën verhogen je insuline gevoeligheid waardoor je profiteert van de spieropbouwende effecten van insuline op dagen dat je meer calorieën eet.
- Optimale hormoonhuishouding - Door structureel te weinig te eten verminderen de functies van diverse hormonen. Door Calorie Cycling stimuleer je de werking van deze hormonen waardoor je een ideale omgeving creëert om vet te verbranden.
Calorie inname per periode
In veel gevallen is het zo dat mensen hun caloriebehoefte vaststellen (vaak 300-500 onder energiebehoefte) en deze hoeveelheid dag in dag uit eten. Op het moment dat ze niet meer afvallen wordt de calorie inname nog verder verlaagd. Het probleem hier is dat je op een gegeven moment geen ruimte meer over hebt om je calorie inname nog verder te verlagen en dat je stofwisseling na verloop van tijd vertraagt.
Bij Calorie Cycling benader je dit anders. In plaats van dat je elke dag onder je energiebehoefte eet, zorg je ervoor dat je in een bepaalde periode, bijvoorbeeld in een week, minder calorieën consumeert dan je lichaam er verbruikt.
Laten we er ter voorbeeld even van uitgaan dat een man 2.500 calorieën nodig heeft om zijn huidige gewicht te handhaven. De man wil graag wat vet kwijt dus heeft besloten om 500 calorieën onder zijn energiebehoefte te eten, wat neerkomt op 2.000 calorieën per dag. Als de man elke dag hetzelfde eet dan komt dit neer op 7 x 2000 = 14.000 calorieën per week. Nu kan hij dit aantal op diverse manieren verdelen gedurende de week, bijvoorbeeld:
- 2.500, 1.500, 3.000, 1.500, 2.000, 1.500, 2.000 = 14.000
- 1.800, 1.800, 1.800, 1.800, 1.800, 1.800, 3.200 = 14.000
- 2.500, 1.500, 2.500, 1.500, 2.500, 1.500, 2.000 = 14.000
Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar je begrijpt dat de combinaties eindeloos zijn. Los van het feit dat je aan het eind van elke week evenveel calorieën binnenkrijgt, kan het resultaat vanwege je metabolisme anders zijn. Dit is het doel bij Calorie Cycling, een optimale stofwisseling, zodat je vet verliest zonder dat je na verloop van tijd tegen een zogeheten 'plateau' (het moment waarbij je geen of nauwelijks progressies meer boekt) aanloopt.
Voorbeeld Calorie Cycling weekschema
Omdat je lichaam op trainingsdagen meer verbrandt is het verstandig om op deze dagen meer calorieën te eten en op rustdagen dus minder. Stel dat je 4 keer per week traint dan kan dit er als volgt uitzien.
Dag | Calorieën |
---|---|
Trainingsdag | 2300 |
Trainingsdag | 2000 |
Rustdag | 1800 |
Trainingsdag | 2300 |
Trainingsdag | 2000 |
Rustdag | 1800 |
Rustdag | 1800 |
Ook is de behoefte aan koolhydraten op trainingsdagen hoger dan op rustdagen, koolhydraten zijn immers de belangrijkste leverancier van energie. In dit geval loopt Carb Cycling parallel aan Calorie Cycling. Door op je rustdagen minder koolhydraten te eten eet je automatisch minder calorieën die dag.
Door je calorie inname op deze manier slim in te plannen zorg je er voor dat je wel in een calorietekort zit (en dus vet verliest), maar verklein je de kans op negatieve bijwerkingen zoals een vertraagd metabolisme en slechte werking van bepaalde hormonen vanwege een langdurig calorietekort.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Simone zegt:
Wat zijn de aanbevolen verhoudingen (percentages) tussen koolhydraten-eiwitten-vet bij deze methode op een trainingsdag vs. rustdag?
Pieter de Wit zegt:
Hallo Simone,
hiervoor kan je de richtlijnen van carb cycling gebruiken, zeker als je traint is dit de beter methode. Bekijk ons artikel daarover: https://drogespieren.nl/afvallen/carb-cycling
Succes!
Steve zegt:
Hi ik vind het zeer nuttige informatie over carbs cycling, ik vroeg me of jullie me konden helpen met een basis voedingsschema .
Mark (beheerder) zegt:
Dag Steve,
Dank voor je compliment.
We kunnen je wel helpen met een gratis voedingsschema op maat.
Maar dit schema is niet volgens calorie cycling / carb cycling.
Op zich is dit geen probleem. Als je dit principe wilt toepassen eet je simpelweg wat minder koolhydraten op je rustdagen.
Hoop dat je hier wat mee kunt. Veel succes!