Veel mensen eten yoghurt of kwark met muesli als ontbijt, enorm gezond zou je denken. Het nadeel is alleen dat er in muesli uit de supermarkt vaak een hoop (on)natuurlijke suiker zit. Je kunt daarom veel beter zelf muesli maken. Een stuk gezonder en vaak nog lekkerder ook! Vandaag lees je hoe jij zelf muesli kunt maken.
Is muesli gezond?
Muesli is populair! Als je naar de supermarkt gaat, kom je vaak rijen met mueslidozen tegen. Gewone muesli, met gedroogd fruit, met chocolade… Zo is er voor iedereen wel een soort te vinden die je ’s ochtends bij je ontbijt in je yoghurt kunt doen of op andere momenten eet. Muesli staat dan ook bekend als een gezond voedingsmiddel dat je prima als ontbijt kunt nemen.
Veel soorten muesli die je kant-en-klaar koopt zijn echter helemaal niet zo optimaal. Ze bevatten misschien een hoop vezels, maar ook een heleboel suikers. Dat kan zijn omwille van toegevoegde chocoladevlokjes of gezoet droog fruit. Dat geldt vooral de krokante versie granola: daaroverheen wordt siroop gedaan om de muesli lekker knapperig te maken. Een echte suikerbom dus die je beter kan mijden!
Er zijn gelukkig ook gezonde versies te koop, zonder toegevoegde suikers. Maar deze zijn vaak vrij saai en bevatten weinig variatie.
Zelf muesli maken
Je kunt dus veel beter zelf muesli maken. Zodat je een mueslimix hebt met goede koolhydraten, ijzer, vezels, eiwitten en weinig tot géén suiker. Zo begin je je dag veel gezonder! En dat kan op heel veel manieren met veel verschillende ingrediënten. Zo bepaal je zelf hoe jouw mix eruit komt te zien. Let wel heel goed op de keuzes die je maakt met de ingrediënten die jij in je mueslimix wilt stoppen.
Muesli maken kun je het beste doen door voor zo natuurlijk mogelijk te gaan en producten te kiezen waar geen stoffen aan toegevoegd zijn of waar geen suiker in zit (een uitzondering is gedroogd fruit, hierin zitten natuurlijke suikers). Anders maakt het geen verschil met de muesli uit de supermarkt.
Ideeën voor muesli
Jij kiest wat jij het lekkerst vindt. Dat is met zelf muesli maken niet anders. En dat is ook het leuke aan zelf muesli maken, want zo maak je elke keer weer een andere mix. Zo maak je een heerlijke muesli!
Vlokken
Neem als basis voor de muesli boekweitvlokken of havermoutvlokken. Of maak hier een combinatie van. Neem van elk tien eetlepels en voeg dit samen. Deze vlokken bevatten allebei een hoop eiwitten, ijzers en staan laag op de glycemische index, waardoor je bloedsuikerspiegel niet omhoogschiet. Bovendien zijn ze allebei glutenvrij, dus ook geschikt voor mensen met glutenintolerantie.
Zaden
Voeg daarna zaden naar keuze toe aan de vlokken. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld chiazaad, lijnzaad, sesamzaad. Wat jij maar wil! Niet alleen lekker vanwege de smaak, maar zeker ook vanwege de voedingsstoffen.
Chiazaad bevat een hoop goede eiwitten (chiazaad is een uitstekende vleesvervanger), omega-3 en vezels. Lijnzaad bevat ook veel omega-3 en zit boordevol vezels, wat een goede uitwerking heeft op je darmen. Ook sesamzaadjes zijn een goede bron van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen.
Pitten
Maak je mueslimix nog uitgebreider met pitten! Denk bijvoorbeeld aan zonnebloempitten en pompoenpitten. Pompoenpitten zijn ongekend populair omdat ze relatief veel eiwit bevatten. En ze hebben een antibacteriële werking waardoor ze je lichaam beschermen. Zonnebloempitten zijn ook een goede bron van gezonde vetten en leveren veel vitamines en mineralen. Bovendien werken ze ook nog eens cholesterolverlagend.
Noten
Noten zijn supergezond! Let wel altijd op dat je altijd ongebrande en ongezouten noten neemt, deze zijn het gezondst. Neem voor het muesli maken noten als walnoten, pecannoten, hazelnoten, cashewnoten of amandelen. Vooral de cashewnoten, amandelen en pistachenoten leveren relatief veel eiwit, wat ze extra gunstig maakt voor sporters.
Walnoten zijn vooral goed voor je cholesterol, net als hazelnoten, die ook nog eens rijk zijn aan calcium. Amandelen zijn heerlijk van smaak en zijn goed voor je hart en vaten en bevatten ontzettend veel vezels die je darmwerking stimuleren.
Fruit
Nu je de basis van je muesli klaar hebt, wil je misschien nog wat meer smaak toevoegen. Dat kan je doen door gedroogd fruit toe te voegen! Denk bijvoorbeeld aan rozijntjes, cranberries of abrikozen. Hierdoor wordt je mix wat zoeter van smaak en krijg je extra vitamines en vezels binnen. Probeer niet te veel fruit toe te voegen, vanwege de fruitsuikers die erin zitten. Of maak je mix af door wat kokosrasp toe te voegen. Heerlijk!
Als je muesli op deze manier zelf maakt weet je zeker wat je binnenkrijgt en houd je ongewenste additieven buiten de deur! Zo maak je van je bakje kwark of yoghurt een verantwoorde versnapering en profiteer je optimaal van de gezondheidsvoordelen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Sally zegt:
Duidelijke informatie voor een gezonde start van de dag!!
Marianne Dijkstra zegt:
Ik denk dat jullie je vergissen. Muesli uit de supermarkt is heel er gezond, en vele malen goedkoper dan het zelf maken. Jullie bedoelen denk ik cruesli. Dat is een toetje, geen ontbijt. Zonnatura muesli of gewoon ah huismerk is zonder toegevoegde suiker en bestaat alleen uit tarwe en havervlokken met soms wat rozijnen of noten afhankelijk van het type. Als je gezond eten promoot is het goed om eerlijk te zijn en het iedereen zo makkelijk mogelijk te maken. Niemand houdt het vol om zelf granola te blijven maken. Vooral niet als je krap bij kas zit.
Pieter de Wit zegt:
Hallo Marianne, Ik begrijp wat je zegt. Ik heb een aantal zinnen aangepast. De gesuikerde versie is eigenlijk granola. Cruesli zelf is een merknaam. Bedankt voor je feedback!
Anoniem zegt:
ik vroeg zelf meuslirepen maken. ik krijg alleen ingredienten voor muesli maar niet recept zelf mueslirepen maken. artikel is dus onvolledig en geeft mij niet de info die ik vroeg.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Anoniem, dat heeft te maken met de manier waarop Google artikelen selecteert. Zoals je aan de kop ziet gaat dit artikel inderdaad alleen over muesli :-)
Monica Bronsgeest zegt:
Prima recept, zo doe ik dit vaker, echter ik hoor nu dat ik de havervlokken moet roosteren of weken ( 24 uur) !! Nooit gedaan . Dit zou ander een schadelijke stof fytinezuur(?) bevatten. Graag een reactie
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Monica,
Fytinezuur is in kleine hoeveelheiden gelukkig niet schadelijk maar juist een nuttige antioxidant. Haver bevat vergeleken met andere granen bovendien relatief weinig fytinezuur. In principe kun je dus gewoon je muesli blijven maken, aangenomen dat je er geen kilo's per dag van eet :-)
jose zegt:
hallo
ik zou graag de verhoudingen van de ingrediënten van de muesli willen weten.
groet jose
Anita zegt:
Hallo,
Wat is de beste verhouding om zelf muesli te maken op 200 gram kwark.
Vriendelijke groet,
Anita de Vries
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Anita, dat hangt er helemaal vanaf wat binnen jouw eetpatroon past! Ik zou even naar de voedingswaarde van de muesli en de kwark kijken en kijken welke verhouding past bij jouw calorie-inname en ideale verhouding van macronutriënten :-)
kees zegt:
gebakken snoekbaars filet in arachideolie gebakken en gekruid met viskruiden van stegeman is dat een beetje verantwoord en hoeveel zout mag ik in mijn aardappelen en groente is dat een theelepel bij elkaar en limonade siroop van slimpie mag dat
Mark zegt:
Dag Kees,
Snoekbaars in arachideolie is prima om te eten. Een beetje viskruiden kan wel, maar ik zou het niet overdrijven i.v.m. je zout inname.
Maximaal 6 gram zout per dag is het advies.
Groetjes,
Mark
Jeannette zegt:
Hoi Mark,ik krijg al een hoop inspiratie,alleen al van de meusli suggesties!
Ik zit niet op facebook,kan je dus ook niet 'liken', hoop dat ik toch je recepten kan ontvangen?
m.v.gr. J.
Mark zegt:
Hoi Jeannette,
Via deze link kan je een gratis receptenboekje downloaden:
https://drogespieren.nl/gratis-receptenboek
Je staat dan automatisch op de nieuwsbrief ingeschreven.
Ook via daar deel ik regelmatig gezonde recepten! :)
Groetjes,
Mark
Angelique zegt:
Ik mis in het artikel wel dat je de vlokken ( havermout/gerst) even moet bakken in de oven,of is dit geen vereiste? Dan valt het niet zo zwaar ..
Mark zegt:
Dag Angelique,
Dat zou je inderdaad kunnen doen, maar is niet per se nodig.
Zonder het te bakken in de oven kan ook prima!
Groetjes,
Mark