Als je gezonder gaat eten, is er een goede kans dat je dat eerst een tijdje minder lekker vindt. Je smaakpapillen zijn immers gewend geraakt aan grote hoeveelheden zout, suiker en vet. Haal je die uit je maaltijden, dan kan het even duren voordat je de meer ‘natuurlijke’ smaken weer kunt waarderen.
Maar dat betekent zeker niet dat gezond eten een smakeloze hap moet zijn. Er zijn namelijk genoeg caloriearme smaakmakers die je verantwoorde maaltijd wat meer pit kunnen geven! We noemen er vandaag maar liefst 15, met suggesties voor het gebruik.
15 caloriearme smaakmakers
1. Kruiden en specerijen
De brede categorie van kruiden en specerijen verdient natuurlijk een eerste plaats in dit rijtje. Zeker als je minder zout eet, geldt: gooi overal gewoon extra veel kruiden door. Investeer in wat verschillende basisproducten, daar kun je echt alle kanten mee op.
2. Balsamicoazijn
Balsamicoazijn is een Italiaanse azijn met een heerlijke diepe smaak. Heerlijk in dressing, natuurlijk, maar je kunt er nog veel meer mee. Bij gegrild vlees zorgt het bijvoorbeeld voor een extra volle smaak, en het gaat ook ontzettend goed samen met zoete aardbeien. Of een onverwachte suggestie: voeg een klein scheutje toe aan een roerei.
3. Citroen(sap)
De frisse smaak van citroen is een geweldige caloriearme smaakmaker. Je kunt vis en kip bijvoorbeeld erg goed roosteren met wat plakjes citroen – heerlijk met rozemarijn erbij. Ook lekker: citroenrasp door je gezonde baksels. En natuurlijk is het bekende schijfje citroen in je drinken terecht een klassieker.
4. Gember
Geraspte gember is een geliefde smaakmaker in oosterse gerechten. Ook lekker: doe wat plakjes verse gember in het water als je rijst kookt, dat geeft de rijst veel meer smaak. In combinatie met sinaasappel is gember ook heerlijk in zoete gerechten. Ten slotte mag gemberthee natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken!
5. (Zoutarme) bouillon
Bouillon is veel meer dan alleen zout. Het geeft gerechten vooral een diepere smaak. Je kunt het dus als basis voor van alles gebruiken: soep, stoofpotten, ragout, risotto… Maar ook groenten en pasta krijgen bijvoorbeeld meer smaak als je ze in bouillon kookt.
6. Appelazijn
Appelazijn heeft een iets lichtere en frissere smaak dan balsamico. Het is daarmee een goede basis voor een vinaigrette-dressing. Ook kun je er lekkere marinades voor vlees en vis mee maken, bijvoorbeeld met wat sojasaus en een scheutje wijn. Ten slotte geeft het tomatensauzen een pittiger smaak.
7. Sambal
Sambal geeft je al bereide maaltijd natuurlijk meer pit, en dat is al mooi meegenomen. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken als ingrediënt voor een marinade. En het is een onmisbaar ingrediënt in zelfgemaakte pindasaus!
8. Vanille
Vanille, zowel vers als in goed vanille-extract, is een heel gezonde zoete smaakmaker. Laat het bijvoorbeeld met je havermout meekoken of voeg het toe aan zelfgemaakte granola. Ook lekker: yoghurt met wat vanille en fruit. En wat dacht je van vanille door je koffie?
9. Kaneel
Ook kaneel is een zoete smaak zónder de calorieën van suiker. Perfect bij fruit, havermout en andere zoete gerechten. Bovendien geeft het een herfstige, warme smaak in bijvoorbeeld stoofgerechten, en gaat het goed samen met pompoen. En ook hier geldt weer: een snufje kaneel door je koffie is een heerlijke smaakmaker!
10. Knoflook
Gefruite knoflook gaat karamelliseren en wordt dan zoeter en voller van smaak. Ook heerlijk: pof een teen knoflook zodat hij een nog mildere en vollere smaak krijgt! Je kunt knoflook eigenlijk door ieder denkbaar hartig gerecht gooien. Of maak eens je eigen kruidenboter met gepofte knoflook.
11. (Zoutarme) sojasaus
Sojasaus is natuurlijk bekend als één van de meest gebruikte caloriearme smaakmakers in de Aziatische keuken. Maar je kunt er veel meer mee! Zo is het een ideale marinade, vooral voor kip. Ook kun je er bijvoorbeeld spekjes en blokjes tofu in bakken en kun je sojasaus als dip gebruiken.
12. Vissaus
Vissaus is een zoute, Aziatische saus. Wederom vooral ontzettend geschikt voor Aziatische gerechten, maar zeker niet alleen daar. De umami-smaak (nee, niet vissig) komt namelijk ook goed tot zijn recht in allerlei sauzen. Probeer eens een scheutje door de tomatensaus, bijvoorbeeld.
13. Mosterd
Mosterd staat toch vooral bekend als dat sausje voor bij je kroket – en dat is zonde! Je kunt het lekker in een dun laagje op je sandwich smeren: het is een lekker pittige vervanging voor mayonaise. Ook in saladedressings en bij sommige groenten doet mosterd het weer uitstekend.
14. Currypasta
Currypasta gebruik je natuurlijk voor curry’s, maar het voegt ook aan andere gerechten een flinke berg smaak toe. Soepen en stoofpotten worden er bijvoorbeeld lekker kruidig en pittig door. En voor een Aziatische salade kun je prima een (klein!) beetje curry door de dressing mengen.
15. Koffiepoeder
Kant-en-klare koffie is ideaal om je eten een lekkere koffiesmaak én een portie cafeïne mee te geven. Denk aan smoothies en shakes met een mokkasmaakje, of gezonde brownies met koffiepoeder. Je kunt het ook aan stoofvlees en andere winterse gerechten toevoegen voor een warmere smaak!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!