De herfst is niet compleet zonder pompoenen! Deze vrolijke oranje groente is met Halloween overal als decoratie te zien, maar is als het buiten kouder wordt ook heerlijk in stamppotten en soepen. Dankzij de zachte, lichtzoete smaak is deze fijne herfstgroente een heerlijke toevoeging aan allerlei gerechten waar je goed van opwarmt. Maar is pompoen gezond?
In dit blog kijken we naar de voedingswaarden van de pompoen en naar wat die voor jouw dieet kunnen betekenen. Ook kijken we naar wat de term ‘seizoensgroente’ precies inhoudt. Aan het eind van dit artikel vind je tot slot wat links naar heerlijke en gezonde recepten met pompoen!
Voedingswaarden pompoen
Rauwe pompoen bestaat voor het grootste deel uit water: 100 gram rauwe pompoen bevat maar liefst 94 gram water! Zo is goed te zien dat de pompoen familie is van de komkommer… De overige 6 gram bestaan uit koolhydraten, vezels en eiwitten. 100 gram pompoen levert ongeveer 30 kcal.
Wat de voedingswaarden betreft, draagt de pompoen niet zo veel bij aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vezels, eiwitten en koolhydraten. Wel bevat hij vrij veel vezels, dus hij vult wel behoorlijk. Dat is goed nieuws als je niet te veel calorieën binnen wil krijgen!
Bovendien bevat pompoen veel andere gezonde stoffen. Zo zit er veel vitamine B, C en E in, evenals mineralen als zink en magnesium.
Pompoenpitten gezond
Naast het vruchtvlees bevat een pompoen natuurlijk ook een flinke hoeveelheid pitten. En goed nieuws, ook die zijn gezond! Het belangrijkste voordeel van pompoenpitten is dat ze veel gezonde vetten bevatten, die onder andere goed zijn voor je hart en bloedvaten.
Pompoenpitten zitten verder vol vitamines en mineralen, net als de meeste andere noten en zaden. Daarnaast bevatten ze ook fytonutriënten. Dat zijn plantaardige stofjes die in heel kleine hoeveelheden al een goed effect op je gezondheid kunnen hebben. Ook pompoenpitten zijn dus zeker een goede keuze!
Is pompoen gezond?
Kortom, om onze beginvraag te beantwoorden: pompoen is zeker een gezonde aanvulling op je dieet. Wel geldt natuurlijk dat het van de persoon afhankelijk is hoe veel pompoen je het beste kunt eten.
Wil je afvallen? Dan is pompoen sowieso een goede keuze: hij levert relatief weinig calorieën en verzadigt wel snel door de vele vezels. Maar wil je aankomen? Dan wil je zo veel mogelijk kiezen voor groenten die meer calorieën leveren, en zal de pompoen misschien niet wekelijks op het menu prijken.
Pompoen als seizoensgroente
Seizoensgroenten voor het milieu…
Pompoen is een herfstgroente; Nederlandse pompoenen liggen vanaf het begin van de herfst tot de eerste weken van de winter in de supermarkten. De rest van de wintermaanden komen de pompoenen die je in de supermarkt ziet uit warmere Europese landen, zoals Spanje en Italië. In de lente en zomer komen de pompoenen in de supermarkt vrijwel altijd uit Zuid-Amerika.
Als je je pompoenen dus buiten het herfstseizoen koopt, zijn ze geïmporteerd. Dit is niet zozeer van invloed op jouw gezondheid, maar wel op die van onze planeet! Het importeren van groente gebeurt vaak per vrachtwagen of boot en daar worden allerlei stoffen bij uitgestoten die schadelijk zijn voor het milieu. Het is daarom verstandig om zo veel mogelijk voor lokale seizoensgroenten te kiezen!
… en voor de smaak
Een ander voordeel van seizoensgroenten is dat ze veel lekkerder zijn! Als je in de herfst een pompoen koopt die in Nederland is gekweekt, kun je er vanuit gaan dat deze rijp geoogst is en optimaal van smaak is. Een pompoen die aan de andere kant van de wereld gekweekt is, wordt echter geoogst voordat hij helemaal rijp is en moet tijdens het transport nog een beetje bij-rijpen.
Hierdoor is hij niet zo lekker als een pompoen die zijn hele groeitijd aan de pompoenplant heeft gezeten! Een pompoen kopen buiten het seizoen is dan niet alleen slecht voor het milieu, maar niet eens echt lekker! Dubbel zonde dus.
Gezonde pompoenrecepten
Uiteraard is het nog wel belangrijk dat je de pompoen verwerkt in een recept dat ook verder verantwoord in elkaar zit. Op ons FitChef platform vind je een aantal gezonde recepten met pompoen, zodat je gezonde maaltijden met deze heerlijke groente op tafel kunt zetten!
Ook op deze blog hebben we al een aantal heerlijke pompoen recepten staan. Denk bijvoorbeeld aan een pittige pompoensoep, pasta van pompoen spaghetti of zelfs een smoothie met pompoen.
Wil je eens iets heel anders maken? Denk dan eens aan gebak met pompoen! Onze zoete pompoenplaatcake met pecannoten is een echte aanrader.
Hoe eet jij pompoen het liefst? We horen graag wat jouw succesrecepten zijn!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Roland zegt:
Pompoen is voornamelijk een goede bron van Vitamine A. Dat mis ik in dit artikel. Dat er Vitamine C in zit vind ik niet zo interessant.