We weten vandaag de dag meer dan ooit over ons eten en ons lichaam. Helaas komt er met al die kennis ook een enorme hoeveelheid fabeltjes naar boven – en die zijn merkwaardig hardnekkig. Verkeerd geïnterpreteerde onderzoeken, slimme reclamecampagnes en simpele misverstanden zorgen ervoor dat voedingsmythes nog altijd welig tieren.
Helaas is het moeilijk om gezond te eten als je niet precies weet wat je eten nu wel en niet doet. En daarom hebben we deze lijst van 18 veelgehoorde voedingsmythes samengesteld! Benieuwd welke fabels jij per ongeluk nog altijd netjes naleeft? Na het lezen van dit artikel ben je weer een stukje wijzer.
Mythes over voeding
Het lastige van voedingsmythes is dat ze vaak een stuk beter klinken dan de wetenschappelijke waarheid. We willen allemaal graag een magisch middel om af te vallen of een snelle manier om ziektes te voorkomen. Bovendien doen de wat minder nauwkeurige ‘weetjes’ het toch lekkerder op feestjes en social media. Zo verspreiden de fabels dus razendsnel – en hebben wij nu deze lange lijst bij elkaar.
18 voedingsmythes
1. Komkommers bevatten negatieve calorieën
Het idee van deze fabel: komkommers bevatten zo weinig calorieën dat je met het eten ervan al meer energie verbrandt. Klinkt leuk, maar helaas is dat niet helemaal hoe het werkt! In deze blog over negatieve calorieën leggen we je meer uit over de onzin van het idee.
2. Vis en spinazie zijn een gevaarlijke combinatie
Het Voedingscentrum heeft een tijdje afgeraden om vis en spinazie samen te eten. Dat zou er namelijk voor zorgen dat de nitraat uit spinazie tot gevaarlijke stoffen om zou worden gezet. Bij nader inzien blijkt het echter om verwaarloosbaar kleine hoeveelheden te gaan!
3. Van wortels word je oranje
Wortelen bevatten inderdaad beta-caroteen, een oranje kleurstof. En als je daar écht veel van zou eten, zou je huid inderdaad oranje kunnen kleuren. Je moet het dan echter wel heel bont maken met de wortelconsumptie; dit is dus geen enkele reden om wortels te laten liggen.
4. Bananen zijn dikmakers
Een banaan bevat ongeveer 100 calorieën, of iets meer als je echt een grote te pakken hebt. Dat is niet zo veel meer dan bijvoorbeeld een appel. En het is een stuk minder dan een kom havermout. Geen dikmaker, dus!
5. Vruchtensap is net zo gezond als fruit
Helaas: vruchtensap is zoiets als fruit, maar dan zonder de gezonde bestanddelen. Vezels en vitamines zijn vaak grotendeels verdwenen. Wat overblijft is suikerwater, dat ongeveer net zo veel calorieën bevat als cola.
6. Koffie droogt je uit
Koffie kan ervoor zorgen dat je wat vaker naar de wc moet en dus meer vocht verliest. Dat wordt echter ruim gecompenseerd door het vocht dat je met de koffie zelf binnenkrijgt. Bovendien neemt het effect bij regelmatige koffiedrinkers af! Zie ook ons artikel over koffie en uitdroging!
7. Wijn is gezond
De rode wijnkwestie is een lastige. Er zitten namelijk voordelen aan een glaasje per dag: het bevat antioxidanten. Maar alcohol heeft ook ontzettend veel nadelen, en die polyfenolen zitten ook in andere voedingsmiddelen. Af en toe kan dus best, maar ga zeker geen extra rode wijn drinken!
8. Melk is ongezond
Van ‘de witte motor’ naar ‘het witte gif’ – melk is aardig van zijn voetstuk gevallen. En niet echt terecht, helaas… De meeste Nederlanders zijn namelijk prima in staat lactose te verteren. Heb je geen intolerantie voor lactose? Dan is een glas melk per dag absoluut geen probleem!
9. Eieren zijn slecht voor je cholesterol
In eidooiers zit cholesterol, vandaar dat advies om er maximaal drie per week te eten. Maar: cholesterol in eten zorgt niet automatisch voor meer cholesterol in je lichaam. In dit onderzoek werd geen verband gevonden tussen het consumeren van eieren en hart- en vaatziekten. Een eitje per dag kan prima!
10. Donker brood is altijd beter
Het zou mooi zijn als het zo overzichtelijk was, maar helaas. De kleur van brood zegt weinig over de aanwezige vezels, omdat veel fabrikanten hun brood ook gewoon kunstmatig donkerder kleuren. Lees dus altijd het etiket. Met volkorenbrood zit je sowieso goed: die term is officieel beschermd.
11. Gluten zijn ongezond
Er is niets met gluten – voor het overgrote merendeel van de mensen. Als je er niet intolerant voor bent, is het waarschijnlijk zelfs gezonder om gewoon producten met gluten te eten! Met vervanger is de kans aanwezig dat je tekorten oploopt.
12. Spelt is glutenvrij
Het is onduidelijk waar deze bizarre fabel vandaan komt, want het is gewoon pertinent onwaar. Misschien is het de hype over spelt, waardoor het met die voordelen doorgeschoten is naar niet-bestaande voordelen? Hoe het ook zij: spelt bevat gluten. Geef het niet aan mensen met coeliakie.
13. Ontbijtkoek is een verantwoord tussendoortje
Ontbijtkoek heeft nog steeds een merkwaardig gezonde reputatie in Nederland. Iets met traditioneel Nederlands voedsel en die verlokkelijke plaatjes van vezels en graan op de verpakking, waarschijnlijk. Helaas bevat die koek meer suiker dan vezels. Lekker laten staan, dus!
14. Suiker is vergif
Met suiker op zichzelf is niets mis – mits het in normale hoeveelheden gegeten wordt. En dáár gaat het in onze maatschappij nogal mis. Dat maakt suiker echter nog geen vergif: zelfs water is dodelijk in te grote hoeveelheden. Je gaat echt niet dood als je er af en toe wat van eet.
15. Van chocola krijg je puistjes
Er is niet zoiets als één voedingsmiddel waardoor je huid gaat ontsteken. Puistjes is een gevolg van hormonen, slechte huidverzorging of een algemeen slecht eetpatroon. Een reep chocola per dag helpt daar niet bij, maar dat geldt voor alles waar veel suiker in zit.
16. Natuurlijke suikers zijn gezonder dan kristalsuiker
Suiker is suiker. Of je het nu suiker, honing, ahornsiroop of dadelconcentraat noemt: het blijft exact hetzelfde stofje. En ja, ook in fruit is het nog steeds hetzelfde spul: daar heb je alleen nog wel het voordeel van de vele vezels, vitamines en mineralen.
17. Zeezout is gezonder dan keukenzout
Het probleem van zout is dat het natrium bevat. Dat geldt wederom voor alle soorten zout, ook als het Keltisch zeezout of roze Himalayazout heet: je bloeddruk maakt er echt geen verschil tussen.
18. Citroensap stimuleert de vetverbranding
Van deze voedingsmythe kunnen we een algemene regel maken: er bestaat geen eten waardoor je magisch vet gaat verbranden. Hoe mooi het ook klinkt, hoe exotisch een supplement ook is, het gebeurt gewoon niet. Ook voor citroensap gaat dat op!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jazzisa zegt:
Haha ik zie het zo vaak langskomen bij van die hype-dieten: oh dit is paleo/veganistisch/glutenvrij whatever en daardoor gezonder. Ja, het is een stuk taart... maar met honing in plaats van suiker!
Ik word sowieso ziek van dat gezeik over gluten. Een neef van mij is ontzettend allergisch voor gluten. Als in, als er ook maar een klein spoortje ergens van in zit, moet hij naar het ziekenhuis. Maar bij het uit eten gaan, als hij zoiets meldt, kijkt iedereen naar hem met rollende ogen, omdat t nou weer wordt gezien als zo'n hype. Weet niet wie er is begonnen over dat gluten niet gezond zouden zijn, maar wat een onzin.
Axel zegt:
Prima tekst!
Goed gedaan!
Groeten Axel Volker.
Lotte (beheerder) zegt:
Dank Axel!
Tamara zegt:
Mooi verhaal maar ben toch niet met alles eens aangezien ik ook programma's heb gezien met onderzoeken zoals zuivel, en dat stukje met suiker? Ja je lichaam ziet niet het verschil tussen de suikers dus slaat het op als vet maar bv koudgeslingerde honing of kokosbloesem suiker bevat toch echt verschil dan de geraffineerde suiker die chemisch is behandeld en zijn voedingswaarden niet meer heeft plus dat je suiker in een piek kan raken en dat met de alternatieve suikers niet. Maar iedereen zo zijn mening
Hilde zegt:
Ik vind je blogs leerzaam en leuk om te lezen!
Mark zegt:
Leuk om te horen Hilde! :)
Lisette zegt:
Hèhè, eindelijk iemand die op een normale manier over eten, voeding, afvallen en bewegen spreekt oftewel het GBV- dieet (gezond boeren verstand) ipv dat gehype van tegenwoordig!
Mark zegt:
Hi Lisette,
Thanks, leuk om te horen!
En idd.. Doe maar gewoon normaal, dan doe je al gek genoeg! ;)
Groet,
Mark
Johan Mol zegt:
Leuke weetjes! Meeste wist ik wel of vermoedde ik wel, vooral die over melk kon ik me niet voorstellen, ik drink al jaren vele glazen karnemelk en dat zou ineens niet meer goed zijn...?!
Thanks
Johan
Mark zegt:
Graag gedaan Johan! :-)
Tilly zegt:
Lees je al blogs. Vind ze leuk en leerzaam.
Mark zegt:
Hi Tilly,
Dankje. Erg leuk om te horen! :)
Groetjes,
Mark