Sommige producten staan bekend om de hoeveelheid eiwitten. Zoals kip, vis en kwark. Ook zijn er genoeg lijstjes te vinden met producten die veel proteïne bevatten. Deze kun je ook vinden in ons artikel ‘40 producten met veel eiwitten!’ en onze ‘Top 10 eiwitrijk voedsel met weinig vet!’. Er zijn ook producten met verrassend veel eiwit die wat minder bekend zijn. Soms krijg je veel eiwit binnen zonder dat je het doorhebt!
Focus op veel eiwit
Er ligt veel focus op het genoeg binnenkrijgen van eiwit. Je hebt ze nodig voor je spieren en dus om sterker te worden. Net zoals dat je koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen nodig hebt om gezond en sterk te zijn.
Veel mensen zijn echter gaan denken dat het nodig is om iedere dag poeders, repen, bakken kwark en kipfilet te eten. En dat het lastig is om dagelijks genoeg eiwitten binnen te krijgen met ‘normale’ voeding. Dit komt mede door de fitnessmarkt die daar de nadruk op legt.
Discussies over hoeveel eiwit iemand nodig heeft, vinden dagelijks plaats. Wanneer je online gaat zoeken kom je al snel op allerlei adviezen. Verschillende voor bijvoorbeeld vrouwen, veganisten, kracht- en duursport. Welk advies geldt dan voor jou?
Voor niet-sporters zeggen wij 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. En voor krachtsporters 1,5 tot 1,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Maar wees daarin niet te streng. Iemand die 3 keer per week naar de sportschool gaat en geen topsporter is, zal ook met 1,2 gram gezond en sterk zijn.
Bovendien maakt een dagje meer of een dagje minder eiwitten, en een grammetje meer of minder ook niet uit. Focus op een totale gezonde levensstijl, niet alleen op veel eiwit.
7 producten met verrassend veel eiwit
In heel veel voedingsmiddelen en producten zitten eiwitten. Alleen staan ze er niet altijd bekend om. Bovendien staan op verse producten geen voedingswaarden. Grote kans dat je gedurende een dag al veel meer eiwitten binnenkrijgt dan je zou verwachten.
Om je idee te geven van producten die verrassend veel eiwit bevatten, hebben we een lijst gemaakt van 7 producten die niet direct bekend staan om hun proteïne.
Pistachenoten
Noten en zaden staan natuurlijk wel bekend als bronnen van veel eiwit. Toch nemen we dit nootje in dit lijstje op, omdat hij wat minder bekend is dan de walnoot en cashewnoot.
100 gram gepelde pistachenoten bevat 20 gram eiwitten. Dat is meer dan in walnoten en cashewnoten! Een portie van 20 gram bevat dus 4 gram. Een lekkere en gezonde variatie dus.
De pistachenoot schijnt ook nog eens andere voordelen te hebben. In een onderzoek lieten ze mannen die risico liepen op diabetes en hartziektes pistachenoten. Het cholesterol van deze mannen daalde en hun kans op diabetes ook.
Tuinerwten
Ook wel diepvriesdoperwten genoemd. Deze goedkope groene erwtjes uit het vriesvak in de supermarkt bevatten stiekem ook best veel eiwit. Zo’n 5,5 gram per 100 gram. En die 100 gram kun je gemakkelijk halen in een maaltijd.
Tuinerwtjes hoef je alleen maar kort mee te bakken of koken. Vervolgens kun je ze in allerlei gerechten gebruiken, zoals een risotto, pasta of pastasalade. Je kunt ze zelfs roosteren als gezonde snack.
Spinazie
Bladgroenten in het algemeen staan wel bekend als groenten met veel eiwit. Spinazie echter in het bijzonder. Waarom? Omdat dit een groente is die je ook in je smoothie kunt verwerken. En met als bonus ook nog vele andere hele goede voedingsstoffen en antioxidanten.
Smoothies, quiches, hartige taarten, pasta’s en risotto’s. Spinazie kan overal in voor wat extra eiwit. Per 100 gram bevat verse spinazie 2,5 gram eiwit.
Artisjok
De artisjok is een groente die in Nederland niet heel veel gebruik wordt. Je kunt verse artisjok kopen en artisjokharten in blik. Uit blik kun je ze direct eten. Bijvoorbeeld door een pasta, op een pizza, salade of ovengerecht.
Een versie artisjok is wat lastiger, omdat je dan goed moet snijden. Een gehele artisjok kun je koken, maar meestal eten we alleen de artisjokharten. Daarvoor snijd je alle bladeren, steel en het vezelige binnenste weg.
Per 100 gram bevatten artisjokharten 3 gram eiwitten. Eén artisjokhart uit blik weegt ongeveer 40 gram. Eet er dus 2 of 3 en je hebt weer 3 of meer gram eiwit binnen.
Hennepzaad
Hennepzaad is super veelzijdig. Te gebruiken in zoete en hartige gerechten. Bijvoorbeeld als extra crunch over je salade of bakje kwark. Maar ook door je smoothie of pastasaus heen.
Per 100 gram hennepzaad zit er rond de 32 gram eiwit in. Veel eiwit dus! Nu eet je niet zo snel 100 gram hennepzaad op één dag en dat raden we je ook niet aan. Maar met 15 à 20 gram krijg je toch weer 5-7 gram eiwit binnen.
Granaatappel
Fruit als bron van eiwit? Ja ook in fruit kan eiwit zitten! In de zaadjes van een granaatappel zit 1 gram eiwit per 100 gram. Dat klinkt misschien niet als veel. Maar omdat geen algemeen bekende informatie is, vergeten we fruit mee te nemen in het beeld van onze eigen eiwitconsumptie.
Granaatappel is overigens niet het enige fruit. Andere voorbeelden van fruit met proteïne zijn onder andere grapefruit, passievrucht, banaan, meloen, mandarijn en kiwi.
Cacaopoeder
Een heerlijke kop warme chocolademelk, gemaakt van rijke cacaopoeder. Een verwennerij, maar ook een bron van veel eiwit. Of mix het door een smoothie, je bakje havermout of bak lekkere cupcakes.
Een pure cacaopoeder bevat rond de 20 gram eiwit per 100 gram. Veel hè! Zeker voor iets wat we ook zien als lekkernij. Op die manier kun je de hoeveelheid van eiwitten in een gerechtje makkelijk verhogen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!