Gezond eten is helaas niet altijd even makkelijk. Als je een keer slecht slaapt of een drukke dag hebt, sta je soms voor je het door hebt alweer bij de snoepautomaat op werk omdat je gewoon echt heel erg zin hebt in een makkelijke snack. Wat is nu de beste manier om met die eetbuien om te gaan? De trek onderdrukken is maar zelden succesvol.
Het is daarom verstandiger om wel gewoon een snack te nemen, maar er daarbij goed op te letten dat je voor een gezonde optie gaat. In de blog van vandaag geven we je daarom enkele praktische eiwitrijke tussendoortjes. Deze zijn bij uitstek geschikt voor iedereen die in zijn algemeenheid fitter wil worden en minder suikers wilt eten.
Humusdip
Humus is één van de makkelijkste dips om zelf te maken. Meer dan kikkererwten, citroensap, olijfolie, een teentje knoflook en wat kruiden heb je niet nodig. Als je meteen een flinke portie maakt, kun je die drie tot vier dagen in de koelkast bewaren en iedere dag wat mee naar werk nemen om er de snelle trek mee te stillen.
Je kunt er bijvoorbeeld worteltjes en bleekselderij in dippen voor wat extra vitamines. Of partjes appel als je echt zin hebt in iets zoets dat toch flink wat vezels bevat. Zo krijg je een mooie portie eiwitten, mineralen en langzame koolhydraten binnen. Ideaal om de trek mee te stillen.
Noten en notenboter
Een handje noten is één van de makkelijkste eiwitrijke tussendoortjes die er maar zijn. Zolang je de ongezouten, ongebrande variant neemt, zijn eigenlijk alle noten ontzettend gezond. Vergeleken met bijvoorbeeld een zakje chips bevatten ze veel meer vitamines, mineralen en onverzadigde vetten, en veel minder slechte transvetten en zout.
Wanneer je de nootjes zelf een beetje saai vindt, kun je ze ook tot een notenboter vermalen met wat olie en eventueel wat kruiden naar smaak. Gebruik die net als de humus als dip voor groenten en fruit en je hebt een heel verantwoorde snack die je ook nog eens goed gevuld houdt!
Griekse yoghurt of kwark
Veel mensen denken nog steeds dat volvette Griekse yoghurt slecht voor je is. Maar in dit geval gaat het juist om gezonde vetten, die je lichaam juist echt nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Daarnaast bevatten Griekse yoghurt en kwark allebei flink wat eiwitten. Die combinatie maakt deze zuivelproducten fantastische eiwitrijke tussendoortjes. Ze vullen goed, zonder dat ze je bloedsuikerspiegel meteen omhoog stuwen.
Voor wat zoetigheid kun je bijvoorbeeld blauwe bessen of andere bosvruchten toevoegen. Kies liever niet voor de kant-en-klare yoghurtbakjes met fruit erin. Daar is vaak ontzettend veel suiker aan toegevoegd, en dat proberen we juist te vermijden!
Gekookt eitje
Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar er zijn verrassend weinig mensen die er ook aan denken om het inderdaad te doen. Een gekookt eitje als eiwitrijk tussendoortje. Zo krijg je niet alleen flink wat eiwitten binnen, maar ook de vitamines en mineralen uit de dooier. De gezonde vetten zorgen ervoor dat je cholesterol beter op peil blijft.
Je kunt heel makkelijk een paar eieren van tevoren koken en ze in je koelkast bewaren. Zo blijven ze ongeveer een week goed. Eet ze eventueel met een kruidendip van kruiden en wat olijfolie, als je de gelegenheid hebt om die mee naar je werk te nemen!
Edamame (groene sojaboontjes)
Misschien ken je deze groene, nootachtig smakende boontjes wel als het bijgerecht dat je bij je sushi krijgt. Maar wist je dat ze ook goed als eiwitrijke tussendoortjes te eten zijn? Edamame zijn de peultjes van de sojaplant, en net als alle sojaproducten zitten ze bomvol eiwitten.
Daarnaast zitten er vitamine A en C en verschillende mineralen in. Kook je de edamame in een grotere portie, dan kun je ze zo’n drie dragen gekookt in de koelkast bewaren en heb je een praktische en eiwitrijk tussendoortje!
Nog meer praktische eiwitrijke tussendoortjes
Nog steeds niet voldoende inspiratie voor eiwitrijke tussendoortjes? Hieronder geven we je nog enkele suggesties voor snacks die je gemakkelijk mee naar school of werk kunt nemen.
- Kikkererwten
- Hüttenkäse
- Plakjes kipfilet
- Tonijn in blik
- Zelfgemaakte eiwitrepen
- Zelfgemaakte havermoutkoekjes
- Havermout pannenkoeken
- Eiwitshake
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Oriana zegt:
Hoi Mark,
Ik heb een vraag over de volle Griekse yoghurt. In dit artikel staat dat Griekse yoghurt gezonde vetten bevatten. Als ik in de NEVO-database de voedingswaarde bekijk (hierbij ook de essentiële vetzuren meegenomen) komt Griekse yoghurt uit op veel verzadigde vetten en cholesterol. Wat voor afweging maak je om de vetten in Griekse yoghurt gezond te noemen?
Groet,
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Oriana,
Goede vraag :-) Verzadigde vetten zijn niet per definitie ongezond; je moet er alleen niet te veel van binnenkrijgen. Het Voedingscentrum raadt ongeveer 10% van je calorie-inname aan. Als je verder weinig dierlijke producten eet, maar wel wat extra calorieën binnen wilt krijgen, is volle zuivel dus een prima optie.
Wat het cholesterol betreft: cholesterol eten leidt niet direct tot cholesterol in je bloed (net zoals vet eten niet direct lichaamsvet oplevert). Meer daarover lees je bijvoorbeeld in onze blog over eieren.
Vanmaele anita zegt:
Ik ben heel blij met al die handige tips en jullie Facebook,heb mij al stuk geholpen om weer spieren en gezond te worden
Lotte (beheerder) zegt:
Goed om te horen Anita :-)
Annelies zegt:
Geweldig deze facebook van jullie.
Heel blij mee. Hartelijk dank! Voor alle moeite die hier aan gegeven word.
Mark zegt:
Hoi Annelies,
Wat leuk om te horen!
We doen ons best om leuke en praktische info te delen!
Er komen hele toffe dingen aan in de nabije toekomst. Houd de site dus goed in de gaten! :)
Groetjes,
Mark