Je wilt snel afvallen? Dan ben je zeker niet de enige! Veel mensen beginnen vlak voor een speciale gelegenheid of een vakantie nog even aan een snel dieet. Het slechte nieuws: veel van die mensen slagen er niet in om ook echt veel slanker te worden of te blijven.
Wil je echt zichtbaar resultaat zien? En probeer je een jojo-effect te voorkomen? Dan zul je de valkuilen uit de meest gehoorde adviezen moeten vermijden. We leggen je vandaag uit hoe je snel gewicht kunt verliezen!
Hoe snel kun je afvallen?
Een eerste belangrijke vraag is natuurlijk: hoe snel is snel afvallen? Veel online diëten beloven krankzinnige resultaten als 5 kilo afvallen per week. Maar is dat nou echt realistisch?
Gewichtsverlies vs. vetverlies
Eerst even een algemeen punt over gewichtsverlies. Bij diëten hebben we het vaak over wat de weegschaal zegt. De meeste mensen willen echter niet per se lichter worden, maar vooral slanker! Hoewel veel mensen denken dat dat hetzelfde is, is dat zeker niet het geval.
Je kunt namelijk makkelijk veel gewicht verliezen zonder vet kwijt te raken. Met een koolhydraatarm dieet, bijvoorbeeld, raak je vooral vocht kwijt. Dat geeft gauw resultaat op de weegschaal, maar met het blote oog zie je weinig verschil! Omgekeerd word je vaak wat zwaarder als je meer spieren opbouwt – maar zie je er dan juist slanker uit.
Kortom: let erop dat je je doel op de juiste manier opstelt. Ja, je wilt snel afvallen, maar daarvoor is de weegschaal niet altijd je beste hulpmiddel! In plaats daarvan kun je beter focussen op zichtbaar resultaat, en dus op vetverlies.
Hoeveel calorieën per kilo?
Vet verlies je door meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt. Je dwingt je lichaam dan namelijk om de reserves in je vetweefsel aan te spreken voor voldoende energie. Dat tekort kun je tot stand brengen door minder te eten, of door meer te bewegen en zo meer te verbranden.
Om een kilo vet kwijt te raken, moet je ongeveer 7.500 calorieën (7.777 kcal om preciezer te zijn) meer verbranden dan je eet. Dat is een ruwe schatting – vaak wordt er ook wat spierweefsel verbrand, wat het getal beïnvloedt. Ook andere fysieke factoren kunnen invloed hebben. Als vuistregel is het echter een prima hoeveelheid om vanuit te gaan en mee te rekenen.
Maar die veelbelovende diëten dan?
Hoe zit het dan met die blije reviews voor eerdergenoemde optimistische diëten? Dat kunnen we verklaren met het verschil tussen vet- en gewichtsverlies. 5 kilo vet verbranden in een week is misschien onmogelijk, maar je kunt in die tijd behoorlijk wat vocht verliezen! Zeker met een koolhydraatarm dieet gaat dat snel.
Kortom: je kunt best vijf kilo lichter worden in een week. Veel slanker zul je daar echter niet van worden. En vervelender nog: zodra je weer koolhydraten eet, komt het vocht er door je glycogeen voorraden meteen weer bij. Het lijkt dus heel wat met die resultaten, maar uiteindelijk heb je er niets aan.
Dus: hoe snel gewicht verliezen?
Blijft de vraag natuurlijk: hoe snel kun je afvallen als je het wél realistisch aanpakt? Een goede vuistregel is om een calorietekort te creëren dat maximaal 20% van je energieverbruik is. Bij een verbruik van 2.500 calorieën per dag eet je bijvoorbeeld 2000 calorieën, zodat het tekort 500 calorieën is.
Een snelle rekensom leert dat je met 500 calorieën ongeveer een halve kilo vetweefsel per week kunt verbranden. Dat lijkt misschien teleurstellend weinig, zeker als je staat te popelen om weer in die mooie broek te passen. Maar bedenk: deze halve kilo is een stuk duurzamer dan die vijf kilo vocht van je koolhydraatarme dieet.
Gebruik geen crashdieet!
Natuurlijk zijn er mensen die proberen het alsnog sneller te doen. Ze eten bijvoorbeeld een tijdje extreem weinig, met een zogenaamd crashdieet. Daarmee creëren ze een groter energietekort en vallen ze dan ook sneller af.
Online kom je zelfs heel wat sites tegen die doodleuk beweren dat dit een goed idee is. Slecht nieuws: dat is het niet. Een crashdieet is waanzinnig ongezond en leidt doorgaans ook nog eens tot een jojo-effect, waarbij je weer net zo hard aankomt.
… nee, écht niet doen!
Misschien lees je dit en denk je: wat maakt mij die gezondheid uit, ik wil gewoon lichter worden. In dat geval moet je misschien even een paar minuten nadenken over je prioriteiten waar het je lichaam betreft. Kijk, natuurlijk is het leuk als je opeens weer 60 kilo weegt. Maar waar doe je het nou écht allemaal voor?
De meeste mensen willen uiteindelijk afvallen om zich zelfverzekerder en gelukkiger te voelen. Dat is heel begrijpelijk en een goede reden. Het probleem: van een crashdieet wordt je echt niet gelukkiger. Niemand krijgt een beter humeur van constante honger. Of van een gewicht dat weer omhoog schiet zodra je normaal gaat eten. Of, in extreme gevallen, van falende organen door energiegebrek.
Nee, je gaat op Drogespieren.nl geen beloftes vinden dat je 10 kilo per week af kunt vallen. Wél tips die daadwerkelijk werken om op de lange termijn duurzaam die 10 kilo kwijt te raken. Zet jezelf dus van het idee af dat je over twee weken klaar moet zijn, en ga voor ‘zo snel mogelijk binnen gezonde grenzen’.
Snel afvallen: dieet tips
Kortom: als je snel afvallen goed aanpakt, gaat het nooit zo snel als je stiekem zou willen. Dat is okay. Hou in gedachten dat dit de enige manier is om er écht beter uit te gaan zien en een jojo-effect te voorkomen. Misschien duurt het wat langer, maar je bent in elk geval niet over een jaar weer terug op je huidige gewicht!
En hoe doe je dat dan, gezond snel afvallen? De volgende 10 tips vormen de basis.
1. Een calorietekort van 20%
Om af te vallen, heb je een calorietekort nodig. Zo dwing je je lichaam om vet te gaan verbranden om genoeg energie vrij te maken. Een te groot energietekort is echter ongezond: dan verlies je spierweefsel en loop je tekorten aan voedingsstoffen op.
Ongeveer 20% onder je energiebehoefte is het maximale energietekort dat we nog aanraden. Hoe veel dat is, kun je bijvoorbeeld berekenen met onze via ons FitChef platform.
2. Eet eiwitten
Nee, je hoeft niet opeens koolhydraatarm te gaan eten. Zoals gezegd: dat zorgt vooral voor vochtverlies, en niet per se voor vetverbranding. Dat calorietekort is belangrijker dan de precieze samenstelling van je macro’s.
Toch loont het de moeite om genoeg eiwitten te eten. Die zorgen voor meer verzadiging en helpen je daarom om ‘vanzelf’ minder te eten. Daarnaast zijn eiwitten essentieel voor spiergroei. Onder punt 8 lees je waarom dat zo belangrijk is om snel afvallen mogelijk te maken!
3. Vergeet de vetten niet
Ook heeft je lichaam (gezonde) vetten nodig. Vetten zijn net als koolhydraten een belangrijke leverancier van energie en zijn verantwoordelijk voor tal van essentiële lichaamsfuncties. Deze gezonde vetten zitten o.a. in vis, noten, avocado, olijfolie, kokosolie etc.
Gezonde vetten, ook wel de onverzadigde vetten, verlagen o.a. het cholesterol gehalte in je bloed, helpen bij de opname van vitamines en stimuleren de aanmaak van diverse hormonen.
4. Geen toegevoegde suikers
Als je minder mag eten, wil je nog steeds wel een verzadigd gevoel hebben. Toegevoegde suikers zijn vanuit dat oogpunt een slecht idee: ze leveren wél extra calorieën, maar zorgen alleen maar voor meer trek. Laat frisdranken, gebak, snoep en veel kant-en-klare producten dus lekker zitten.
5. Wel veel vezels
Voor vezels geldt het omgekeerde: die leveren praktisch geen calorieën, maar vullen juist wél behoorlijk. Om die reden is 2-3 stuks fruit per dag nog steeds een aanrader, ook al krijg je daar ook wat suikers mee binnen. (Vruchtensap bevat geen vezels, dus dat weer liever niet). Kies verder zo veel mogelijk voor volkoren in plaats van witte koolhydraten.
6. Carb cycling
Je hoeft echt niet per se koolhydraatarm te gaan eten als je af wilt vallen. Wel geldt dat je op koolhydraten vaak makkelijk calorieën kunt bezuinigen. Je hebt er namelijk niet per se een minimale hoeveelheid van nodig, zoals bij vetten en eiwitten. Aan de andere kant wil je op ‘sportdagen’ genoeg koolhydraten binnenkrijgen om energie te leveren.
Carb cycling wil in feite zeggen: op dagen dat je traint, eet je iets meer calorieën door wat extra koolhydraten te eten. Op rustdagen, daarentegen, verminder je het totale aantal calorieën door een deel van die koolhydraten weg te laten.
7. Probeer intermittent fasting
Een andere optie is intermittent fasting – korte periodes vasten. Deze aanpak werkt niet voor iedereen. Maar kun jij een variant vinden die op jouw lichaam aansluit? Dan is dit wel een uitstekende manier om een calorietekort te creëren zonder honger te lijden.
IF hoeft niet per se te betekenen dat je dagenlang niet eet. Je kunt ook niets eten tussen 19:00 ’s avonds en 11:00 ’s ochtends, bijvoorbeeld. Ook op die manier eet je pers saldo meestal minder.
8. Vervang je snacks
Op zoek naar een snelle manier om calorieën te besparen? Bekijk je tussendoortjes eens goed. Veel mensen eten drie gezonde maaltijden per dag, en verpesten de boel dan door te veel te snacken. Een bakje chips of een paar koekjes leveren al snel honderden kcal.
Dat wil niet zeggen dat je helemaal niet mag snacken; het is alleen verstandig om ánders te snacken. Groente en fruit zijn heel caloriearme opties. Ook volkoren crackers met mager beleg zijn bijvoorbeeld een prima mogelijkheid.
9. Drink veel water
Ironisch genoeg gaat je lichaam meer water opslaan wanneer je te weinig drinkt. Dat leidt tot gewichtstoename en een wat ‘pafferig’ opgezet gezicht. Niet gezond en niet goed voor je strakke lichaam, dus. Om die reden is het belangrijk om dagelijks zo’n twee liter te drinken.
En let op: zorg dat dat vocht vooruit uit water, thee en eventueel een paar koppen koffie komt. Dranken als frisdrank, vruchtensap en alcohol leveren veel calorieën en vullen voor geen meter. Die kun je dus maar beter vermijden.
10. Niet vol, maar verzadigd
Veel mensen eten chronisch meer dan ze nodig hebben – en meer dan ze denken. Dat komt deels omdat we in onze samenleving een behoorlijk verstoord beeld van voeding hebben. We eten graag tot we propvol zitten, en dat elke maaltijd weer opnieuw. Geen wonder dat je daarmee aankomt!
Probeer in plaats daarvan eens standaard voor 80% verzadiging te gaan. Je hebt op dat moment genoeg gegeten om een paar uur geen honger meer te krijgen. Aan de andere kant heb je nog niet het gevoel dat je ieder moment uit je broek kunt barsten…
11. Begin aan krachttraining
Snel afvallen is voor ongeveer 80% afhankelijk van je voeding. Je kunt die overige 20% echter nog wel een zetje geven door ook te sporten. En nee, dan hoef je niet per se te gaan hardlopen! Sterker nog: krachttraining is vaak een stuk effectiever.
Daar zijn verschillende redenen voor. Zo levert krachtsport meer naverbranding op. Ook versnelt spierweefsel je stofwisseling, waardoor je de hele dag door meer calorieën verbrandt. Zelfs in rust! Een laatste voordeel is dat je er met meer spieren al snel veel strakker uitziet.
12. Doe HIIT
Wil je toch hardlopen, of wil je naast die krachttraining wat extra cardio doen? Kijk dan eens of HIIT iets voor jou is. Het idee van intervaltraining is heel simpel: je wisselt korte inspanningen af met rustperiodes. Zo kun je veel intensiever bewegen dan bij duurtraining.
Met HIIT bespaar je flink wat tijd – je hoeft immers geen uren op die loopband te blijven staan. Bovendien voorkom je met die korte trainingen dat je lichaam te veel stresshormoon aanmaakt, ook dat is nadelig voor je gewichtsverlies.
13. Alle beetjes helpen
Ten slotte: niets verbrandt beter calorieën dan heel veel kleine beetjes. Natuurlijk, je kunt de hele dag achter je bureau en op de bank zitten, en dan één uurtje heel hard gaan trainen. Maar wil je echt snel calorieën verbranden? Dan valt er veel meer winst te behalen in de rest van de dag!
Stap dus zo vaak mogelijk op de fiets, of ga lopen als je bestemming toch in de buurt is. Kies nooit voor de lift als je ook voor de trap kunt kiezen. Maak een wandelingetje na de lunch – dat is nog goed voor de spijsvertering ook. Je zult merken dat je je een stuk fitter gaat voelen!
14. Slaap voldoende
En dan nog een onverwachte tip om snel afvallen makkelijker te maken: zorg voor genoeg slaap! Als je moe en gestrest bent, maakt je lichaam meer cortisol aan, het stresshormoon. Dat zorgt voor extra vetopslag en meer spierafbraak.
Daarnaast krijg je meer trek als je weinig slaapt, en gaat je zelfbeheersing achteruit… Het zal duidelijk zijn dat dat een gevaarlijke combinatie is. Snel afvallen betekent dus ook dat je lekker op tijd je bed in duikt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Maaike zegt:
Interessant artikel! Ik ben aan het kijken of intermittent fasting wat voor mij is, aangezien ik hier ook al wat over had gelezen bij Weet Wat Je Dieet (https://www.weetwatjedieet.com/intermittent-fasting/). Alleen ben ik wel benieuwd of dit echt goed voor je is. Ik heb het idee dat je niet helemaal een gezondere levensstijl krijgt, omdat je in je eetperiodes veel naar binnen moet werken en het niet per se uitmaakt of dit gezond is. Hoe zie jij dit?
Ineke zegt:
Hoi Maaike,
Hoewel de basis van Intermittent Fasting (IF) is dat je eet tussen bepaalde tijd, vervalt daarmee niet het advies om gezond te eten. Ook betekent het niet per se dat je heel veel in een korte periode moet eten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tussen 20:00 uur een 8:00 niet te eten. Je houdt dan een redelijk 'standaard' eetritme waarin je 12 uur hebt voor een ontbijt, lunch en avondeten. IF bepaalt niet hoeveel je eet. Veel mensen vallen af, omdat ze met IF 's avonds niet meer snacken. Maar op gewicht blijven en aankomen kan ook met IF. Op een zowel gezonde als ongezonde manier. We hebben ook een artikel geschreven over Intermittent Fasting.
Amy zegt:
Hoi! Ik heb een vraag. Ik zou graag wat slankere bovenbenen willen hebben. Ik ga al een half jaar ongeveer 3x per week naar de sportschool en doe zowel krachttraining als cardio. (Half uur kracht en kwartier cardio). Ik krijg minder calorieën binnen dan dat ik verbrand en ik ben daardoor al een paar kilo afgevallen. Maar in plaats dat mijn bovenbenen slanker worden, worden ze juist dikker en breder. Ik snap dat dat komt door de spiertoename, maar hoe ga ik dan ooit slankere bovenbenen krijgen? Ik snap dat je niet kan kiezen waar je vet verbrand maar het laatste wat ik wil is dat ze dikker worden. Hebben jullie tips voor mij?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Amy, je kunt proberen om krachttraining te doen met wat lichtere gewichten, en meer herhalingen. Je spiervolume wordt dan minder gestimuleerd. Ook kun je ervoor kiezen om in het algemeen wat minder beenspieren te trainen. Je kunt immers niet kiezen waar je vet verbrand wordt, maar spiertoename kun je iets meer sturen! Als je intussen met een calorie tekort blijft eten, zullen je bovenbenen uiteindelijk wel degelijk slanker worden.
Olga Shudofsky zegt:
Interessant en goed artikel. Allen mijn afvalprobleem: ik lijdt aan insomnia. U zegte in uw artikel en ik heb het ook valet gehoord dat goed slapen afvallen bevorderd. Ik krijg het niet voor elkaar. Wat is uw advies? Hartelijk dank.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Olga,
Als je slapeloosheid een medische reden heeft, kun je daarvoor misschien het beste eens langs de huisarts gaan? Verder geven we in deze blog ook tips om beter te slapen!
Ter geruststelling: ook als je minder goed slaapt, kun je nog steeds gewoon afvallen! Het kan alleen wat lastiger zijn en wat meer zelfbeheersing kosten :-)
Sylke zegt:
Hey, ik zou graag wat willen afvallen maar omdat ik het zo druk heb kan ik moeilijk gaan sporten ik doe maar een beetje aan beweging. Plus ik ben verslaafd aan koekjes en chips en zou hier gtaag vanaf willen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Sylke,
Misschien heb je iets aan de tips in dit artikel! En hier vind je een hoop gezonde tussendoortjes die je misschien als vervanging in kunt zetten :-)
Natalie zegt:
Goede morgen.
Ik zou graag willen afvallen maar ik weet niet hoe. Ik ben verslaafd aan cola (ongeveer 3 l per dag) en wil daar mee stoppen. In ieder schema staat wel iets van vis maar dat lust ik echt niet.
Mijn probleem gebieden zijn buik billen en bovenbenen.
Ik wil er ook bij gaan sporten maar ik weet ook niet welke oefeningen dan goed zijn.
Mijn gewicht is nu 78 kg. En ik ben 39 jaar.
Mvg natalie rovers
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Nathalie,
Drie liter cola per dag is inderdaad veel (véél!) meer dan nog gezond is. Dit is het soort verslaving dat een week heel heftig is, en dan snel afneemt. Ik zou je daarom ook aan willen raden om 1) geen cola in huis te halen (en desnoods geen contant geld mee te nemen naar plekken met een frisdrankautomaat) en 2) een vervangend drankje voor jezelf te zoeken, zoals thee of water met wat fruit erin. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als cola, maar het helpt als je ergens naar kunt grijpen wanneer je de drank naar cola op voelt komen.
Je kunt vis in voedingsschema's vervangen door vlees of plantaardige eiwitten.
Om te gaan sporten heb je misschien iets aan ons stappenplan voor beginners!
Nico Spilt zegt:
Ik wil graag wat kilo's afvallen. Ik kwam deze interessante website tegen. Uit nieuwsgierigheid heb ik een voedingsschema laten maken. Tot mijn verbazing zie ik in dat schema dat ik elke avond, na het diner, twee gekookte eieren zou moeten wegknagen. Ik moet er niet aan denken! Klopt dit advies wel?
Bea zegt:
Ik eet per dag ongeveer 1165 calorieën en val er niet mee af .Doe dit bijna 4 weken en ben 1kilo kwijt vind dit wel erg weinig.
Ik drink minimaal 2tot 2.5 Pieter water.Eet vers fruit veel groenten volkorenbrood 30 +kaas magere snijwaar.Als toetje soms Griekse yoghurt zonder toevoegingen.Mager vlees of vette vis .Ik snap er helemaal niets meer van.
Hoor graag wat is (fout) zou doen.Oje eet of 1 aardappel , zilvervliesrijst of volkorenpasta precies afgewogen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Bea,
1165 kcal is erg weinig, daarmee zou je inderdaad gewicht moeten verliezen. Weeg je de rest van je voeding ook af? En let je bij de rijst en pasta op of het om kookgewicht of rauw gewicht gaat?
In dit artikel lees je meer over de fouten die mensen vaak maken bij het tellen van calorieën. Misschien dat je daar iets kunt vinden dat bij jou een rol zou kunnen spelen!
Katy zegt:
Kga het proberen :/
Lotte (beheerder) zegt:
Succes Katy :-)